Sportsérülések, sportártalmak megelőzése és kezelése

A sportsérülés és a sportártalom igen eltérő fogalmak, s a megelőzés és kezelés során is gyakran más feladatot jelentenek. Tekintsük át röviden, mi mindenre kell gondolnunk a megelőzés és kezelés során, hogy mielőbbi állapotjavulást érhessünk el!

Míg a sportsérülés egy nagy, erős, egyszeri behatásra létrejövő trauma (pl. csonttörés, húzódás, szakadás), addig a sportártalom ismételt behatásra jön létre. Utóbbi esetben a kiváltó tényező gyakran túlterhelés, de ok lehet akár egy rosszul használt sportszer is.

Több struktúrát is érinthetnek, így az izmokat, az inakat, szalagokat, az ízületeket, az ízületi tokokat és a csontokat. Bár a kialakuló fájdalom a továbbiakban negatívan befolyásolja a teljesítményt, viszont fontos védő funkciója van, hiszen azt a tevékenységet korlátozza, ami miatt tovább erősödne a fájdalom.

A megelőzés terén egyik legfontosabb szabály a fokozatosság, feltétlenül be kell tartani az ún. „10% elvét”. Eszerint hetente csak egy tizedével lehet fokozni az edzésterhelést, az intenzitást és az időt.

Edzéstervezéskor nemcsak az adott – sérülésveszélynek kitett – struktúrát kell szem előtt tartani, de figyelembe kell venni többek közt a sportoló testsúlyát, szívritmusát és alvásának minőségét is.

Bármilyen gyors változás áll be ezekben az értékekben, az figyelmeztető jel lehet, hogy túl gyors, túl magas a terhelés, a stressz-szint.

Emiatt megnövekedhet a sérülésveszély is, amelynek szempontjából a legjelentősebb rizikófaktor egy előző sérülés, de ugyancsak veszélyeztető tényező például a túledzettség, a szorongás, az alvászavar, a rossz edzésmódszer, esetleg a nem megfelelő sportcipő.

A terápiás módszerek közül konzervatív kezelésként említést érdemel a fájdalomcsillapítók és gyulladáscsökkentők adagolása, míg strukturális kezelésként például a porcmátrix alkotó elemeinek adagolása – többek között hialuronsav vagy orvosi kollagén injekcióval.

A sportsérülések, ártalmak kezelésekor nemcsak a sérült struktúrát kell helyreállítani, de foglalkozni kell a sérült sportoló pszichéjével és szociális környezetével is, hiszen csak így lehet tartós eredményt elérni.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
fajdalomkozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk