Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2018 szeptember
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Ki mint vet, úgy arat! – szól a régi mondás, s jó lenne még ma is hinni ennek egyszerű igazságában. Hinni, hogy van értelme és értéke a szorgalmas, becsületes munkának, mely valóban meghozza gyümölcsét, s az talán édesebb is, mint a másoktól elcsent szőlőszem, szőlőfürt vagy konténernyi termés – mert aki ilyet (el)birtokol, biztosan nincs tudatában annak, hogy:
A MUNKA – SZENTSÉG.
a Paramedica
Mindössze 7 hónap alatt az emberiség elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait! Augusztus 2. óta már a jövőnket emésztjük fel: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre.
WWF
Prevenció és terápia
Tévhit, hogy megfázni csak hideg időben lehet! Íme az 5 leggyakoribb példa a melegben jelentkező megfázásos tünetek okaira.
A meleg hónapok során sokan az éjszakát nyitott ablakok mellett vészelik át. A légmozgás miatt talán jobban is alszanak, ám reggelre könnyen a huzat kellemetlen mellékhatásaival ébredhetnek: fájó fül és torok, kivörösödött szem, náthás tünetek jelentkezhetnek. Az, hogy ki mennyire érzékeny a huzatra, lehet alkati kérdés, de a visszatérő panaszokat okozhatják más, fel nem ismert betegségek is.
Dr. Augusztinovicz Mónika
Épp most járunk a parlagfű allergiás időszak közepén, ami sokak számára okoz kellemetlen tüneteket, így nem is gondolunk rá, hogy a tartós orrdugulás hátterében más okok is állhatnak. Nem csoda tehát, ha a megfázás, nátha tünetei – megfelelő kezelés hiányában –nem múlnak el a parlagfű pollenszórásának végével.
Dr. Augusztinovicz Mónika
Mozgásterápia
A hosszan tartó nyári meleg igen kedvező volt a vízparti üdüléshez, nyaraláshoz, ám igencsak rontotta a visszérbetegek állapotát. E panaszt sokan csak esztétikai problémának gondolják, pedig kezeletlenül, súlyos szövődményei is lehetnek. Érdemes tehát idejében tennünk a megelőzés vagy állapotjavítás érdekében.
Dr. Sepa György
A traumák, sportsérülések mellett a vállal kapcsolatos tartós panaszok leggyakoribb formája az ízületi gyulladás (arthritis), mely más ízületekre is kiterjedhet. Ne keverjük össze azonban ezzel az igen gyakori „befagyott váll” szindrómát, melyen megfelelő kezelésekkel hatékonyan segíthetünk.
Dr. Páll Zoltán
A nyári kánikulát követően, ősz kezdetén ismét sokan belevágnak a szabadtéri edzésekbe, akár versenyekre készülve, akár „csupán” egészségük és állóképességük megőrzése érdekében. Érdemes azonban megfelelően felkészülnünk a fokozott terhelésre, pláne, ha előtte átmenetileg inaktív életmódot folytattunk!
Dr. Páll Zoltán
Anti-Aging
Csodálatos világunkban a gondolkodás képessége és a pontos emlékezés, főként az emberre jellemző tulajdonságok. Memóriánk élessége függ az életkortól, a fizikai állapottól, a szellemi frissességtől és egyéb körülményektől is – egy azonban biztos: megfelelő edzés esetén, jobban működik!
Dr. Chen Zhen
Számos biológiai vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy a mai 35 évesek sejtállapota legalább 10-15 évvel mutat többet, mint amit a kronológiai kortól elvárnánk. Pedig ki ne vágyna arra, hogy minél tovább megőrizze fittségét, fiatalságát?
A kritikus olvasónak talán igaza lehet, ha úgy gondolja: elcsépeltnek tűnik a téma, miszerint az egészséges életmód és a magas vitamintartalom, egyéb fitovegyületek bevitele segít bennünket a különböző betegségek leküzdésében. Igaza lehet, de ettől még a betegségek száma nem csökken. Ebben a cikkben szeretnénk rávilágítani arra, hogy miért is olyan fontos a flavonoidok szerepe a szervezetünkben.
Szabó László
Kardiológia
A menedzseréletmódot folytató nők és férfiak életében jelenlévő stressz számos probléma forrása lehet. A bajt nemcsak a feltűnő mellkasi fájdalom és az erős szívdobogás jelezheti, de apróbb tünetek is.
Dr. Vaskó Péter
Egy nagy esetszámú, 5-35 éves korosztály körében végzett amerikai vizsgálat eredményei szerint fajtól, nemtől és földrajzi származástól függetlenül az erek elmeszesedése már igen korán elkezdődik, ezért érdemes egészen gyermekkortól odafigyelni a helyes életmódra és az étkezési szokások reformjára. Pláne, ha idősebbek vagyunk! Pláne, ha egy vagy több szív-érrendszeri rizikófaktorral is rendelkezünk! Tekintsük most át, milyen anyagokkal erősíthetjük szívünket!
Dr. Balaicza Erika
Fókuszban
A nyugodt, pihentető alvás és a szervezet stressztűrő képességének növelése kiemelt jelentőségű immunrendszerünk és vegetatív idegrendszerünk erősítése, ezen keresztül teljesítőképességünk növelése szempontjából. Hogyan érjük el mindezt természetes úton, a szintetikus nyugtatók és altatók negatív mellékhatásai nélkül? Íme, néhány jótanács, a Természet receptúrájából!
Dr. Tihanyi István
Túlhajszoltság, állandó készenléti állapot, időhiány és egyre nehezebben elviselhető feszültség? A menedzserbetegség kiváltó okai nemcsak a közép- és felsővezetőket érintik, hanem a népesség jelentős része is küzd velük.
Dr. Nagy-László Nóra
Napjainkban általános jelenség a kimerültség, a fizikai és szellemi teljesítőképesség észrevehető romlása. Ha már nem segít ezen a pihenés, az alvás, jusson eszünkbe: a Földön mintegy 2 milliárd ember azért fáradt, mert szervezete nem jut elég oxigénhez – a vashiány miatt.
Dr. Szélessy Zsuzsanna
Hogyan működünk?
A túl kevés vagy nem megfelelő minőségű alvás – túlzott stresszel és helytelen táplálkozással párosulva – hozzájárulhat a kimerültség, tompultság érzésének állandósulásához, sőt memóriaproblémákhoz is vezethet.
Dr. Vida Zsuzsanna
Kevesen tudják, hogy a reflux a gyomorégésen kívül horkolást, sőt akár pánikkal járó, éjszakai légzési nehézséget is okozhat. A reflux és az alvászavarok között nem pusztán szoros az összefüggés, hanem egy egymást kölcsönösen erősítő folyamatról beszélünk.
Dr. Vida Zsuzsanna
Egyre több orvos és természetgyógyász állítja, hogy sok betegségünk hátterében testünk elsavasodása áll. Sokan még napjainkban sem tudatosítják, hogy szervezetünknek valójában nem „sok folyadékra”, hanem sok tiszta vízre van szüksége!
Diabetológia
Ha a cukorbetegek tudnák, hogy az inzulinnal és naponta elfogyasztandó szénhidrátmennyiséggel „jól beállított vércukruk” milyen valós következményekkel járhat, talán fogékonyabbak lennének a gyógyuláshoz közelebb segítő, ám lemondásokkal járó étrendváltásra.
Szendi Gábor
Dietetika
Mi köze lehet májunknak és epénknek az öregedéshez? Elhihetjük-e hogy a májban lévő epekövek a jó egészség, a fiatalság és a vitalitás megőrzésének legfőbb gátjai?
Autoimmun gluténérzékenység esetén élethosszig gluténmentes étrendet kell tartani, melyhez kapcsolódóan a bevásárlás, a főzés, a konyha eszközök használata és az alapanyagok tárolása során sok apró, de fontos részletre kell figyelnünk.
Varga Dóra
„Csipkerózsika program”
A coeliákia – lisztérzékenység – bizonyos genetikai adottság mellett veleszületett, az egész szervezetet érintő, a sikér (glutén) által provokált autoimmun betegség, mely kezelés nélkül további autoimmun betegségek kialakulásához vezethet.
Dr. Szabados Katalin
Azt mondják, sejtjeinkben, génjeinkben ott vannak származásunk nyomai. Nemzedékről nemzedékre örökítjük testünkben az információt, hogy őseink a világ mely részéről származnak, hol éltek. Ennek megfelelően testünk arra az időjárásra készül, azok az ételek etetik igazán, amire a múltban kódolva lett, amin eleink nevelkedtek. Mit is jelent ez nekünk, magyaroknak, egy keletről jövő, évszázadok óta a Kárpát-medencében megtelepedett nép gyermekeinek?
Vajon mennyire egészségesek a régi, hagyományos befőzési technikák és adalékok? Lehet-e cukor, édesítő- és tartósítószerek nélkül lekvárokat, befőtteket készíteni? Milyen alapanyagot válasszunk?
Tóth Gábor
Bőrgyógyászat
Pikkelysömör a plusz kilóktól? Talán meglepően hangzik e felvetés, azonban ma már kutatások bizonyítják, hogy az ún. metabolikus szindróma – az elhízás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a cukorbetegség együttese – hajlamosíthat a pikkelysömörre.
Dr. Vincze Ildikó
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!