Sportorvosi tanácsok a testedzéshez

A nyári kánikulát követően, ősz kezdetén ismét sokan belevágnak a szabadtéri edzésekbe, akár versenyekre készülve, akár „csupán” egészségük és állóképességük megőrzése érdekében. Érdemes azonban megfelelően felkészülnünk a fokozott terhelésre, pláne, ha előtte átmenetileg inaktív életmódot folytattunk!

Mind testileg, mind lelkileg fel kell készíteni magunkat – a fokozatosság elvét betartva – az egyre nagyobb terhelést jelentő edzésekre. Testileg a cél, hogy egyre jobb alkalmazkodáshoz szoktassuk szív- és keringési-, légzési- és mozgásszervrendszerünket. Lelkileg pedig hasznos lehet, ha meghatározzuk azt a célt, amelyet el szeretnénk érni – legyen az egy teljes kör a parkban, vagy 5-10 km, esetleg a fél- vagy teljes maraton.

Az edzés lényege

Edzés során a szervezet egy stresszhatásnak van kitéve, amelyhez egyre jobban alkalmazkodva javul a teljesítőképessége. Ehhez azonban elengedhetetlen a fokozatosság, és hogy ismerjük a saját korlátainkat, illetve megtartsuk a terhelés-pihenés helyes arányát. Mivel a terhelés hatására lemerülnek a glikogénraktárak, roncsolódnak az izomrostok, megbomlik a szervezet elektrolit- és folyadékegyensúlya, romlik a perifériás vérkeringés és besűrűsödik a vér, mindenképpen szükség van regenerálódásra e folyamatok megfordításához. Már 1-2 nap is elég lehet arra, hogy feltöltődjenek az energiaraktárak, így érdemes ezt kivárni, amíg újra laza izmokkal, kipihenten tudunk nekivágni a futásnak. A fejlődés érdekében hasznos, ha edzővel vagy teljesítményoptimalizálással foglalkozó szakember segítségével dolgozzuk ki az edzéstervet.

A bemelegítés és levezetés nem kihagyható!

A futóedzések előtti bemelegítés nemcsak azért fontos, hogy lazábban vegyük az akadályokat, hanem hogy csökkentsük a sérülések esélyét is. (Ez természetesen bármilyen sportra igaz.) Kezdőknek ajánlatos bemelegítésként lendületesen gyalogolni, később ezt a lassú kocogás válthatja fel. Így serkentjük a szívműködést, a vérkeringést, a légzést, emelkedik az izomhőmérséklet, a hajszálerek pedig kitágulnak. Sokaknak segíthetnek a bemelegítő krémek is. A levezetés is elengedhetetlen, hiszen lazítja az izomzatot, gyorsítja a regenerációt, javítja a későbbi teljesítményt. Nyújtáskor az izmokat statikusan, vagyis rugózó mozdulat nélkül nyújtsuk meg! Minden testhelyzetet 10-20 másodpercig tartsunk ki.

Kíméljük a fájós térdet!

Sokan épp a futóedzések hatására szembesülnek a térdfájdalommal, ami nemcsak az edzést, de a mindennapi életet is megnehezítheti. Különösen azokat fenyegetheti a térdfájás, akiknél a porckopás, a kopásos ízületi gyulladás több rizikótényezője is megtalálható. Ilyen tényező lehet a túlsúly, a korábbi térdsérülés vagy műtét, illetve a családban halmozódó térdproblémák.

Akut térdfájdalom esetén váltsuk fel a térdeket erősen megterhelő sportokat (például a futást vagy a teniszt) tempós sétával és úszással. Keressük meg és alkalmazzuk a kezelés, a fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés számunkra megfelelő formáit!

Jól beválhat a lökéshullámterápia, amely beindítja a test öngyógyító mechanizmusait, élénkíti a vérkeringést és az anyagcserét. Ezáltal nemcsak a fájdalmat csökkenti, de a valódi okot szünteti meg a sérült szövetek fokozatos regenerálásával.

Szintén jó megoldás a hialuronsav-tartalmú ízületi injekció, mely csökkenti az ízületi folyadék belső súrlódását, azaz elősegíti a csúszást. Az injekciót kifejezetten az ízületbe fecskendezzük, ami jelentősen csökkenti a fájdalmat és visszaállítja az ízület kenését és lökéscsillapítását.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
fajdalomkozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk