Fokozódtak a nyári melegben a visszérpanaszok

A hosszan tartó nyári meleg igen kedvező volt a vízparti üdüléshez, nyaraláshoz, ám igencsak rontotta a visszérbetegek állapotát. E panaszt sokan csak esztétikai problémának gondolják, pedig kezeletlenül, súlyos szövődményei is lehetnek. Érdemes tehát idejében tennünk a megelőzés vagy állapotjavítás érdekében.

A visszérbetegség oka a visszerekben megnövekedett nyomás, ami főként a gravitációból ered, és tartós fennállása a vénabillentyűk elégtelenségéhez, a vér pangásához, hosszú távon pedig az erek kitágulásához vezet. Sajnos, a hajlam örökölhető, de ehhez még bizonyos tényezők is adódnak:

Állómunkát végzők és mozgásszegény, ülő életmódot folytatók a vénás véráramlás egyik fontos feltételétől, a környező izmok munkájától vannak megfosztva.

Nők esetében különösen a terhesség alatti hormonális változások, a magzat növekedése, illetve a túlsúly jelent kockázatot, ami többszöri terhesség esetén tovább növekszik. Szerencsére szülés után az elváltozások általában visszafejlődnek, különösen az esetleges túlsúly megszüntetését követően.

– A meleg komoly kockázati tényező. Nyáron romlik a visszerek állapota, mert a melegben kitágult erekben a billentyűk nem zárnak teljesen, a véráram megfordul bennük és vénás pangást okoz, ezért melegben is fontos a kompressziós harisnya viselése már kezdeti stádiumban is. Előzzük meg a panaszokat, az állapot súlyosbodását!

– Kerüljük a hosszú ideig álldogálást, tornáztassuk rendszeresen a lábujjakat, a lábszárat, minél többet sportoljunk! Időnként polcoljuk fel lábunkat, ürítsük ki a vénákat értornával!

– Kiváló értorna, egyben vérkeringés-serkentő a váltózuhany, a vádlinkra engedett meleg, majd hideg víz – hideggel befejezve.

Mondjunk le a túl magas sarkú cipőkről, az 5 centiméter alatti sarokmagasság az optimális. A túl magas sarok viselése esetén jelentősen csökken az izompumpa, ami a vér visszaáramoltatását szolgálná.

– Csökkentsük az esetleges túlsúlyt, hogy lábunk kevesebb terhet cipeljen!

Láb- és bokadagadás, lábszárfájdalom, bőrpír vagy nyomásérzékenység esetén feltétlenül forduljon orvoshoz!

A visszerektől egyébként műtét helyett manapság már lézeres vagy modern, rádiófrekvenciás kezeléssel is megszabadulhatunk.

Dr. Sepa György
sebész, érsebész szakorvos
oxygenmedical.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk