Szerteágazó okok a bőrbetegségek hátterében

Pikkelysömör a plusz kilóktól? Talán meglepően hangzik e felvetés, azonban ma már kutatások bizonyítják, hogy az ún. metabolikus szindróma – az elhízás, a magas vérnyomás és koleszterinszint, valamint a cukorbetegség együttese – hajlamosíthat a pikkelysömörre.

A psoriasisnak több típusát különböztetjük meg. A plakk típusnál csak bizonyos testrészeken jelentkeznek a tünetek, a guttált formánál testszerte, az inverz típusnál pedig a hajlatokban láthatók vörös, hámló területek. A pustulosus formában elsősorban a tenyereken és a talpakon nedvező hólyagok jelentkeznek. Az erythrodermiás psoriasis a legsúlyosabb, amikor az egész test vörössé, gyulladttá válik.

Leggyakrabban a plakk típusú psoriasist diagnosztizáljuk, amikor elsősorban a könyökök és térdek területén jelennek meg vörös alapon viaszfehér, hámló, elszarusodó foltok. Vannak azonban olyan esetek is, amelyek nem járnak ilyen feltűnő bőrtünetekkel. Előfordul, hogy a pikkelysömör csak a hajas fejbőrön vagy csak a körmökön jelentkezik, de sajnos sok esetben még ízületi panaszok is társulnak a bőrtünetekhez.

Maga a betegség a szarutermelő sejtek túlburjánzásával, fokozott működésével, ezáltal a bőr fokozott elszarusodásával jár, és egyelőre nem gyógyítható. A kezelések elsősorban a tünetek csökkentését szolgálják, és tünetmentes időszakokat eredményeznek.

A kortikoszteroid, szalicilsav, dithranol vagy D-vitamin tartalmú kenőcsök mind alkalmazhatók a terápiában, de kiterjedt esetben jó hatású lehet az UV-fototerápia és a helyi UVB tartalmú lézeres eljárás is. Súlyosabb esetekben, illetve amennyiben a pikkelysömör a beteg életminőségét jelentősen rontja, szóba jön belsőleges terápia is, mely akár éveken át tartó teljes tünetmentességet is eredményezhet.

Fontos tudni, hogy bár az esetek többségében a napsütés javít az állapoton, egyes esetekben a párás meleg éppen felerősíti a tüneteket.

Izlandi kutatók nemrégiben publikált kutatása szerint vannak bizonyos metabolikus összetevők, amelyek összefüggésbe hozhatók a pikkelysömörrel. A Landspitali University Hospital munkatársai 6549 személyt vizsgáltak meg, akiknek átlagéletkora 39 év volt, átlagos testtömeg-indexük pedig 28.

 

A testtömeg-index (BMI) a testsúlyból és a testmagasságból kiszámolt hányados, amely ugyan nem pontosítja a testzsírszázalékot, de mindenképpen megmutatja az adott személy státuszát a soványság-elhízás skálán. A 28-as BMI-vel rendelkezők túlsúlyosnak mondhatók. Az eredmények azt mutatták, hogy a pikkelysömörös betegek 40%-a mutatta a metabolikus szindróma (elhízás, magas vérnyomás, cukorbetegség, magas vérzsírszint) tüneteit, míg a kontrollcsoportnak csak 23%-a. Az érintettek 60%-ának volt alma típusú (hasi) elhízása, míg 44%-nál magas triglicerid-szintet mértek. A triglicerid a növényi olajak és az állati zsiradékok fő összetevője. A vérzsírban mérhető magas triglicerid-szint hajlamossá tehet az érelmeszesedésre és esetleg a szívinfarktusra is.

A szakértők szerint elmondható, hogy a pikkelysömörös betegeknél – életkortól, nemtől és rassztól függetlenül – kétszer gyakoribb a metabolikus szindróma. E tényezőt tehát mindenképp érdemes figyelembe venni a bőrbetegség kezelésénél, illetve felhívni az érintettek figyelmét az életmód-változtatás jelentőségére.

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
oxigenmedical.hu

Tudjuk, hogy az immunrendszer 80%-a a vékony- és vastagbél falaiban található, így nem csoda, ha az allergiás tünetek elsősorban ezen a területen jelentkeznek. Egyes vélemények szerint az irritábilis bél szindróma (IBS), a Chron-betegség és a vastagbélgyulladás mellett a cukorbetegség, az autoimmun betegségek, a pikkelysömör, a krónikus fáradtság szindróma, a migrén, az elhízás, a csökkent pajzsmirigy működés és a depresszió hátterében is rejtett táplálék allergia vagy intolerancia állhat.

Dr. Babai László
a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk