A túlfogyasztás napja

Mindössze 7 hónap alatt az emberiség elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait! Augusztus 2. óta már a jövőnket emésztjük fel: úgy élünk, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre.

A Global Footprint Network adatai szerint az emberiség természeti erőforrások iránti igénye és károsanyag-kibocsátása idén augusztus 1-én lépte át azt a szintet, amit a Föld egy éven belül még újra tud termelni, illetve el tud nyelni. Ez a dátum egy jelképes nap: ezt követően a fogyasztásunk már az ökoszisztéma rovására megy.

Ez a nap 1997-ben még csak szeptember végére esett, sőt, 1970-ben egészen december 23-áig sikerült kihúzni, vagyis akkor közel optimális volt természeti erőforrásaink felhasználásának mértéke.

A fogyasztás mértékét tekintve ez egy globális átlag, ami országonként eltérő. Ha a világ teljes lakossága úgy élne, mint a kanadaiak, akkor már március 18-án eljönne a Túlfogyasztás Világnapja, Németország esetén pedig május 2-án, Kínában pedig június 15-én. Tavaly Luxemburg volt a rekorder, idén azonban Katar megelőzte: ha az egész emberiség úgy élne, mint a katariak, akkor már február 9-én elérnénk a Túlfogyasztás Világnapját!

A Természetvédelmi Világalap (WWF) Magyarország kommunikációs vezetője, Antal Alexa hangsúlyozta, hogy hazánkban is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, hiszen ha az egész világ úgy élne, mint mi, akkor 1,92 Földre lenne szükségünk, és már június 20-án eljönne a Túlfogyasztás Világnapja.

A legkisebb ökológiai lábnyom olyan országokban mutatható ki, mint például Marokkó, Kirgizisztán, Niger, Albánia vagy Pápua Új-Guinea.

A Föld biológiai sokfélesége már most rendkívüli tempóban csökken, az éghajlatváltozás hatásai – különösen az Északi-sarkvidéken – egyre súlyosbodnak. A kutatók egyre aggasztóbb jelenségként kezelik a terméshozam szempontjából kulcsfontosságú méhek és egyéb beporzók populációinak hanyatlását.

Sürgős lépéseket kell tennie az egész világnak, beleértve az országokat és az egyéneket is. Meg kell védenünk erdeinket, tengereinket és óceánjainkat, édesvizeinket, valamint a vadvilágot, és a fenntartható fejlődés irányába kell lépnünk.

 

Sok olyan hétköznapi tényező van, amellyel csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat.

Szigeteljük megfelelően otthonunkat! A rosszul szigetelt falakon, tetőn, padlón keresztül a hő akár 50%-a is elszökhet. Vegyük lejjebb a fűtést 1 fokkal, így fűtésszámlánk akár 10%-kal csökkenhet, évi 300 kg CO2 kibocsátást takaríthatunk meg. Helyezzünk hőtükröket a radiátorok mögé! Ezzel akár 5-10%-kal is csökkenhet a gázszámlánk.

Kapcsoljuk le a villanyt a nem használt szobákban! Ne hagyjuk készenléti funkcióban elektromos készülékeinket! Csak akkor használjuk a légkondicionálót, ha valóban szükségünk van rá.

A közlekedésben preferáljuk a kerékpározást, gyaloglást vagy a tömegközlekedést!

Autózáskor menjünk a legrövidebb úton és vezessünk üzemanyag-takarékosan, kerüljük a motor üres járatását!

Bevásárlólistával menjünk vásárolni, így nem fogunk túlköltekezni és felesleges dolgokat is venni! Válasszunk helyi, szezonális élelmiszereket! Ne kérjünk műanyag zacskót, vigyünk magunkkal bevásárlószatyrot, hátizsákot. Ha a világon mindenki a felére csökkentené az élelmiszer-pazarlást, és minden ember csak annyi kalóriát fogyasztana, amennyi a világátlag, akkor 38 nappal később jönne el a kritikus nap.

Ne folyassuk feleslegesen a vizet fogmosás, borotválkozás és mosogatás közben, így percenként 5-10 liter vizet takaríthatunk meg.

Takarékoskodjunk a papírral is, írjuk ki a levelesládánkra, hogy nem kérünk reklámújságokat, és gyűjtsük szelektíven a hulladékot!

Használjunk környezetkímélő mosó- és tisztítószereket, kozmetikumokat, melyekkel nem szennyezzük a környezetet!

Ne dobjuk ki feleslegessé vált dolgainkat: ami nekünk szemét, lehet, hogy másnak kincs. Minél többen döntenek a környezettudatos életmód mellett annál nagyobb az esélye, hogy fokozatosan kitoljuk a kritikus túlfogyasztási napot, és élhetőbbé tesszük a környezetünket. Éljünk úgy, hogy ez az egyetlen bolygó elég legyen nekünk!

wwf.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk