Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2018 október-november
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Az északi féltekén az ősz nem épp a megújulás, az új élet időszaka. Ehhez alkalmazkodnak népi hagyományaink, szimbólumaink és – a tapasztalatok alapján – az itt élő emberek életciklusai is. Miről is van szó?
a Paramedica
A magyar társadalom alapvetően családbarát, a fiatalok még ma is több gyereket szeretnének, mint ahányan ténylegesen megszületnek. Ez különösen igaz a magasabb végzettségű fiatalok esetében. A házaspárok statisztikailag átlagosan tervezett 2,23 gyermekéből csak 1,31 születik meg, mindez világos magyarázatot ad a népességfogyásra.
Napjainkban a házasságok kb. 15%-a küzd meddőséggel, 35 év felett azonban ez az arány már 25%-os. A meddőségi esetek negyede orvosilag megmagyarázatlan, azaz szervi eltérés nincs, csak működésbeli, funkcionális probléma lehet.
Szendi Gábor
Anti-Aging
Az öregedés önmagában nem betegség. Hogy unokáink vidám, tettre kész nagymamát, nagypapát kapnak-e, jelentős részben rajtunk áll. Következetes, egészséges életmóddal fenntartható az egészséges öregedés!
A hőhullámok és az éjszakai izzadás a leggyakoribb menopauzatünetek. Kutatók azt vizsgálták, hogy gyakoriságuk, erősségük és tartósságuk csupán a genetikától vagy egyéb tényezőktől is függ-e.
Dr. Demjén László
A nők gyakran a változókorig sem jutnak el ahhoz a felismeréshez, hogy a Természet intim testrészeiket tökéletes belső védelemmel és öntisztuló rendszerrel alkotta meg, melyet érdemes megóvniuk a működésüket gyengítő vagy tönkretevő külső behatásoktól.
Az öregedés valójában születésünk pillanatától elkezdődik. Biológiai óránk lassítására, élettartamunk növelésére azonban a természet számtalan, kevéssé ismert lehetőséget kínál.
Dr. Tihanyi István
Kardiológia
A változókor után a korábban védettebb nők ugyanolyan eséllyel néznek szembe a szív-érrendszeri betegségekkel, mint a férfiak. Miért lesznek „hirtelen” a nők is veszélyeztettek?
Dr. Vaskó Péter
A kezeletlen magas vérnyomás számos problémát okozhat azáltal, hogy hosszú távon szűkíti és merevebbé teszi az ereket. A következmények között szerepel a szív-érrendszeri okokra visszavezethető demencia is.
Dr. Kapocsi Judit Ph.D.
Az American Heart Association szaklapjában, a Circulationban megjelent tanulmány hangsúlyozza, hogy bár Amerika a világ egyik leggazdagabb országa, a várható életkilátásokat tekintve csak az 53. helyen áll. Hol hibáznak az amerikaiak? A tanulságokat nekünk is érdemes megfontolnunk, hiszen a magyarok sem állnak fényesen a várható élettartam terén.
Dr. Vaskó Péter
Mozgásterápia
Egy amerikai kutatás eredményei szerint sosem késő elkezdeni a testmozgást, hiszen minden, a negyvenes-ötvenes életévekben végzett edzésmunka sokszorosan megtérül a későbbiekben, hiszen alapvetően befolyásolja az időskori egészségi állapotot is.
Hart Nikolett
Az ízületi gyulladás (ostheoarthritis) igen gyakori betegség, mely komoly fájdalmat és mozgáskorlátozottságot is okozhat. Fontos ismernünk ezért a legfőbb kockázati tényezőket, hogy a megelőzés vagy az állapotromlás mérséklése érdekében megtehessük azt, ami rajtunk múlik.
Dr. Páll Zoltán
Világszerte megfigyelhető tendencia, hogy egyre növekszik a térd- és csípőízületeket érintő fájdalmas betegségek gyakorisága. A reumatológiai rendeléseken a páciensek nagy hányadát a kopásos ízületi gyulladásban – orvosi terminológiával osteoarthritisben (OA) – szenvedő betegek teszik ki. Mindez összefügg a várható élettartam növekedésével, a népesség elöregedésével, de ugyanilyen mértékben a helytelen életmóddal is. Ne csupán az orvosoktól várjuk tehát a megoldást, hiszen a megelőzés, és az állapotromlás fékezése terén mi magunk is sokat tehetünk!
A hétköznapjainkat gyakran kísérő tartós stressz, az aggodalmak, szorongások előbb-utóbb nemcsak lelki, de testi panaszokat is eredményeznek. A közismertebb pszichoszomatikus betegségek – magas vérnyomás, szívritmuszavar, egyéb szív-érrendszeri betegségek, gyomorfekély, gyulladásos bélbetegségek stb. – mellett gyakran jelentkeznek mozgásszervi panaszok, izom- és ízületi fájdalmak is. A krónikus fájdalom elviselése ugyanakkor önmagában – lelki okok nélkül is – feszült, stresszes állapotot eredményez – s ezzel már be is zárult az ördögi kör.
Hogyan működünk?
Tanuljuk meg kezelni a stresszt!
Egyre többet hallunk stresszről, menedzser betegségekről, pánikrohamokról, s meglepő módon, ezek nem annyira a férfiakat, hanem sokkal gyakrabban a nőket érintik. Vajon mi vár azokra, akik megmagyarázhatatlannak látszó tüneteikkel orvoshoz fordulnak, és mi az, amit saját maguk is megtehetnek a gyógyulás érdekében?
Prof. Dr. Balázs Csaba
Bőrgyógyászat
A női szervezet hormonváltozásai egy sor bőrproblémában is tetten érhetők. Sokan már a negyvenes éveikben arra panaszkodnak, hogy vékonyabb és ráncosabb lett a bőrük, különösen a szemek és az ajkak körül.
Markovics Vera
A bőrszárazság első tünetei már 35-40 éves korban jelentkezhetnek, de a változó korhoz közeledve és azt követően válnak igazán gyakorivá. A panaszokat hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig a száraz bőr a vele járó krónikus viszketés miatt az életminőséget jelentősen befolyásolja.
Dr. Garaczi Edina
Az ekcéma hátterében számtalan tényező – genetikai hajlam, allergia, stressz, étrendi hiba – állhat. Ennek megfelelően kezelése is igen összetett feladat. Mai tudásunk szerint nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a tünetmentes állapot elérhető és fenntartható.
Dr. Vincze Ildikó
Diabetológia
Metabolikus szindróma esetén a vércukorszint-emelkedésre való hajlam együtt jár a magas vérnyomással, a kóros vérzsírprofillal, és jellemző az érintettekre az inzulinrezisztencia is, melyhez még „alma típusú” elhízás is társul. Előidézője főként a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód. Kialakulása lassú, fokozatos, fájdalommal nem jár, így sokan nem foglalkoznak se a megelőzéssel, se a kezeléssel.
A 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők az esetek többségében túlsúlyosak is, ami csak tovább rontja állapotukat, hiszen csökkenti a sejtek inzulinérzékenységét, s ezzel az alkalmazott terápia hatékonyságát is. Érdemes tehát mielőbb leadnunk a súlyfelesleget, ami sok szempontból javíthatja egészségi állapotunkat.
Dr. Bibok György
Nemrég jelent meg a Diabetologia folyóiratban közölt kutatás, mely leegyszerűsítve azt állítja, hogy a gluténmentes étrend növeli a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát. Mindez azonban csak a rosszul összeállított, alacsony rosttartalmú GM étrend esetében lehet igaz. Lássuk a részleteket!
Szarka Dorottya
Dietetika
Még az egészségtudatos emberek között is kevesen vannak azok, akik spártai módon le tudnak mondani minden finomságról, s ha rájuk tör a nassolási vágy, megelégszenek azzal, hogy sárgarépát rágcsáljanak. Szerencsére, napjainkban a reformkonyha egyre több egészséges alternatívát kínál, hogy bűntudat nélkül meglephessük magunkat és családunkat édességekkel, desszertekkel.
Elérkeztünk az őszi hónapokhoz, így ideje újraterveznünk nemcsak ruházatunkat, de étkezésünket is. Talán elsőként jutnak eszünkbe a most szezonjukat élő termések: a szőlő, körte, alma és a dió, mogyoró. Utóbbiak különösen értékesek, hiszen egész télen át táplálnak bennünket, érdemes tehát hosszú távra terveznünk, hogyan fogjuk őket sokoldalúan hasznosítani.
Tudta, hogy a gombák nem is állatok, nem is növények? Földünkön mintegy 1,5 millió fajta él belőlük, de ezeknek csak a töredékét hasznosítjuk élelmezési és gyógyászati célokra.
Szabó László
A dohányzás, a stressz, de akár napi két pohár cukrozott üdítő is jelentősen megnövelheti az öregedési folyamatokat gyorsító, az egész szervezetet károsító szabad gyökök mennyiségét. Jó hír, hogy e nem kívánatos folyamatokat antioxidánsokkal fékezhetjük!
Dr. Bibok György
Fókuszban
Az őszi-téli fertőzések időszakában immunrendszerünkre több feladat hárul. Amennyiben a gyakran visszatérő fertőzések, betegségek mellé egyéb tünetek is társulnak, felhívhatják a figyelmet védekezőrendszerünk normálistól eltérő működésére, esetleg az immunhiányos állapotra, mely számtalan betegség kockázatát növelheti.
Dr. Kádár János
Amint beköszönt az őszi hűvös idő, sokan szinte egyik fertőzésből a másikba esnek. Mások viszont a járványok, frontok, a hideg, eső és köd dacára is egészségesek. Tudja, miért van ez így? Mert vannak, akiknek túl gyenge, másoknak viszont stabil és erős az immunrendszerük, s ettől függően betegeskednek vagy makkegészségesek. Ne bízzuk ezt a véletlenre, hiszen mi magunk is sokat tehetünk ellenálló-képességünk támogatásáért!
Dr. Balaicza Erika
Prevenció és terápia
Ősszel a bölcsőde-, óvoda- és iskolakezdés időszaka kifejezetten igénybe veszi a gyerekek immunrendszerét. Ilyenkor jellemzően megduplázódik a beteg gyermekek száma az orvosi rendelőkben. Megfelelő vitamin- és tápanyagbevitellel sokat tehetünk az ún. közösségi betegségek megelőzéséért, sőt a gyermekkori táplálkozás minősége a felnőttkori egészségre is jelentős hatással van.
Dr. Velkey György
Vizsgálatok szerint az élet korai szakaszában kialakult vashiány komoly következményekkel járhat, a gyerekeknek később számolási és írási nehézségei, figyelemzavar és beilleszkedési problémáik voltak. Milyen tünetekből ismerhetjük fel, hogyan előzhetjük meg a vashiány kialakulását?
Dr. Polgár Marianne
A kellemes szeptemberi nyárutót követően, amint hűvösebbre és csapadékosabbra fordul az idő, egyre gyakoribbá válnak a hurutos, náthás megbetegedések. A nátha annyira hétköznapi jelenség, hogy már nem is törődünk vele, pedig ha elhanyagoljuk, komoly szövődmények forrásává válhat.
Dr. Augusztinovicz Mónika
A köztudatban a köhögést egy olyan betegségnek tartják, melyet bármi módon, de azonnal meg kell szüntetni. A köhögés annyiban hasznos, hogy elősegíti a légutak öntisztulását, ráadásul önmagában nem is betegség, hanem inkább tünet, melyet érdemes komolyan venni, és a kiváltó okait felfedezni és kezelni.
Dr. Fülöp Györgyi
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!