9 ok, ami hajlamosít
a térd ízületi gyulladására

Az ízületi gyulladás (ostheoarthritis) igen gyakori betegség, mely komoly fájdalmat és mozgáskorlátozottságot is okozhat. Fontos ismernünk ezért a legfőbb kockázati tényezőket, hogy a megelőzés vagy az állapotromlás mérséklése érdekében megtehessük azt, ami rajtunk múlik.

Ízületi gyulladásra utalhat, ha térdében duzzanatot, merevséget tapasztal, nehezére esik a térdhajlítás és kiegyenesítés, ha reggel, felkelés után erősebben fáj a térde, ha csikorgó hanggal jár a térd mozgatása, vagy nehézséget okoz a futás, esetleg a gyaloglás is. Ilyen esetekben a vizsgálatok elvégzése és a megfelelő kezelés érdekében mielőbb forduljon szakorvoshoz!

Az alábbi 9 kockázati tényező közül az első 5 az életmódunkból következik, ezek esetében van módunk javítani, változtatni.

1. Elhízás – A túlsúly komoly terhet ró az ízületekre, így a térdre is. A kutatások szerint már 10% súlycsökkenés is csökkentheti az ostheoarthritis tüneteit.

2. Fokozott terhelés – A fizikai aktivitás bizonyos formái kifejezetten túlterhelhetik a térdízületeket. Ez történik bizonyos fizikai munkakörökben (például hosszas térdelés esetén), illetve egyes sportágak nem szakszerűen végzett edzéseinél – ide tartozik minden sport, ami ugrálással, futással vagy nagy súlyok emelésével jár.

3. Izomgyengeség – Ahogyan a túlzásba vitt aktivitás, úgy a mozgáshiány is fokozhatja a panaszokat. Az ízületek körüli izomgyengeség súlyosbíthatja a fájdalmat, ezért az alacsony intenzitású, izomfejlesztő mozgásformák különösen ajánlottak – ilyenek például a fekve végzett gyakorlatok, például a fekvő kerékpár, ami úgy erősíti a combizmot, hogy nem ró terhet a térdekre.

4. Elégtelen folyadékfogyasztás – Az ízületi porc nagy részét víz alkotja, így az ízületek és izmok megfelelő működéséhez fontos a megfelelően hidratált állapot, ami kellő mennyiségű napi folyadékfogyasztást igényel.

5. Dohányzás – Egyes kutatások szerint a térdfájdalmakat okozó ízületi gyulladás nagyobb mértékű porcveszteséggel és komolyabb fájdalommal jár azoknál, akik dohányoznak. Úgy vélik, hogy a dohányzás egyrészt gátolja a porcszövetet alkotó sejtek osztódását, másrészt hatására növekszik az artériákban áramló vér szén-monoxid koncentrációja, ami rontja a porcszövet oxigénellátását, ez pedig gátolja a sérült porcszövet helyreállítását.

6. Idősödés – Ahogyan öregszünk, az ízületeink fokozatosan elhasználódnak. Ezt a folyamatot lassíthatja a rendszeres, megfelelő testmozgás, amelynek fontos részét képezik a nyújtó gyakorlatok is.

7. Nem – A nőket nagyobb arányban érinti az ízületi gyulladás, mint a férfiakat, bár ennek pontos oka nem ismert. Az ösztrogén és az ízületi gyulladás kapcsolatát jelenleg is kutatják és nem kizárt, hogy a női nemi hormon csökkenő szintje összefüggésbe hozható a problémával.

8. Családi hajlam – Ha egy szülő osteoarthritisben szenved, nagyobb az esélye, hogy a gyermeket is érinteni fogja a betegség.

 

9. Korábbi sérülések – Akinek korábban volt térdsérülése, annak megnő a rizikója az ízületi gyulladás későbbi kialakulására – ezért is nagyon fontos sportolás közben a megfelelő, szakszerű edzésmunka, a bemelegítés és a nyújtás.

A megelőzésen és a kockázati tényezők csökkentésén túl, törekedjünk a szakszerű kezelésre! Elsődleges feladat az ízület nyugalomba helyezése, a gyulladás csökkentése borogatással, jegeléssel, gyulladáscsökkentők használatával. Az aktív fájdalomcsillapítás egyik fő eszköze a célzott injekciós-infiltrációs fájdalomcsillapítás, mely a fájdalom kiindulópontjaként szereplő szövetrész gyulladásának célzott injekciós csillapítása. Tartós és szteroidmentes fájdalomcsillapítá s, a mozgástartomány növelése érhető el hialuronsavas injekció kúrával és orvosi kollagén terápiával.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
fajdalomkozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk