Gyógyítható-e az ekcéma?

Az ekcéma hátterében számtalan tényező – genetikai hajlam, allergia, stressz, étrendi hiba – állhat. Ennek megfelelően kezelése is igen összetett feladat. Mai tudásunk szerint nem minden formája gyógyítható véglegesen, de a tünetmentes állapot elérhető és fenntartható.

Az ekcéma kisgyermekkorban gyakran a későbbi allergia előfutáraként jelentkezik rendkívül száraz bőrrel, a végtagokon, arcon, fejbőrön viszketéssel járó bőrgyulladással. Ezek a kellemetlenségek táplálékallergiával is társulhatnak, majd 2-3 éves kor között gyakori a savós középfülgyulladás, végül óvodás-kisiskolás korban megjelenhetnek a légúti allergiás tünetek: köhögés, szemviszketés és orrfolyás.

Felnőtteknél a panaszokat leggyakrabban a kontakt vagy irritatív eredetű ekcéma okozza, ahol valamilyen külső tényező, a hétköznapok során gyakran használt tárgy (pl. szemüveg), kozmetikum vagy vegyszer váltja ki.

Atópiás dermatitisz is kialakulhat felnőttkorban az arcon, a végtagokon, a kézen. Az ekcémás tüneteket rohamszerű viszketési ingerek kísérik. A hajlamot előre jelezheti például a nagyon száraz bőr vagy az allergiás tünetek, a szénanátha. Ez a betegség tehát genetikailag hajlamos személyeknél alakul ki, de az öröklődés mellett fontos szerepet játszik a stressz és az étkezés is.

A tünetek általában helyi gyulladáscsökkentő, szteroid készítményekkel enyhíthetők. Ezt követően immunmoduláló helyi készítményeket (krémeket, kenőcsöket) is alkalmazhatunk, melyek a hosszabb tünetmentes állapot megőrzését segítik elő, illetve megakadályozzák a gyulladásos folyamatok kialakulását anélkül, hogy a bőr szerkezetét károsítanák.

Tanácsok otthonra, a mindennapokra:

  • Ekcéma esetén nagy figyelmet kell fordítani a száraz bőr hidratálására, lipidpótlására speciális krémmel, testápolóval.
  • Tisztálkodáshoz, testápoláshoz a gyógyszertárban kapható, ekcémás bőr ápolására való illat- és színezékmentes készítményeket használjuk!
  • Kerüljük a műszálas és a gyapjú ruhaneműket!
  • Táplálékallergia esetén tartsuk az előírt étrendet, és mellőzzük a tartósítószerek és az erős, fűszerek fogyasztását!

Dr. Vincze Ildikó
bőrgyógyász-kozmetológus szakorvos
dermatica.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk