A gyermekkori vashiány kevésbé ismert következményei

Vizsgálatok szerint az élet korai szakaszában kialakult vashiány komoly következményekkel járhat, a gyerekeknek később számolási és írási nehézségei, figyelemzavar és beilleszkedési problémáik voltak. Milyen tünetekből ismerhetjük fel, hogyan előzhetjük meg a vashiány kialakulását?

Az agy fejlődése csecsemőkorban a legerőteljesebb, az idegek megfelelő kialakulásához csecsemő- és kisgyermekkorban szükség van a napi 0,6-1,2mg/kg vas bevitelére. Ennek hiányában a károsodás hosszú távú hatásaival – például a szociális interakció zavaraival, tanulási és emocionális zavarokkal – kell számolni.

Fontos tudni, hogy a vashiány miatt már kialakult problémák nem visszafordíthatók, a vaspótlással csak a további károsodásokat lehet megelőzni. Ezt igazolja a Nutrition Reviews folyóiratban közölt korábbi vizsgálat is, mely szerint a vashiányos csecsemőknek 10 évvel később iskolásként, számolási és írási nehézségei, figyelemzavar és beilleszkedési problémáik voltak.

A Pediatrics folyóiratban megjelent korábbi vizsgálat szerint azok a 12-23 hónap közötti csecsemők, akiknél a vashiányos vérszegénység enyhébb formában jelentkezett és 3 hónapon belül kezelték, semmiféle maradandó károsodást nem szenvedtek el. A súlyosan vérszegény csoport tagjainál viszont – habár a vashiányt megszüntették – a motoros és mentális teszt eredményei elmaradtak a nem vashiányos kontrollcsoporthoz képest.

Mivel a vashiány kedvezőtlenül hat a mozgás- és a szellemi fejlődésre, ezért a szülők gyakran tapasztalnak a gyermeknél fáradékonyságot, izomgyengeséget és a súlyfejlődés megtorpanását. Emellett a vashiány a problémamegoldó képességre és az IQ-ra is kedvezőtlenül hat, de az érintett gyerekeknél fokozódik a fertőzésekre való hajlam is.

A megelőzésben nagyon fontos a helyes táplálkozás. 6 hónapos korig csak anyatej vagy megfelelő tápszer adása, majd vasban bővelkedő hozzátáplálás, és a tehéntej mellőzése 1 éves kor alatt (a kalcium gátolja a vas felszívódását).

Fontos, hogy az életkornak megfelelő mennyiségben adagoljuk a vaskészítményeket, s ebbe az étkezéssel bevitt vasat is számoljuk be!

Dr. Polgár Marianne
gyermekgyógyász, gasztroenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk