Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2018. december – 2019. január
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! A kép, melyet itt lát, nem trükkfelvétel! Minden színárnyalat, forma és a helyszín valós. A mi élőhelyünkön készült, télen. Nem lenne nagy kunszt a tavaszi virágözönben vagy a természet nyári pompájában gyönyörködni, de a decemberi hűvös, nedves, ködös párában megtalálni a szépet, a fázva, morcosan siető emberekben meglátni a boldogítót és felemelőt, már egészen más kihívás.
a Paramedica
Közeledik az ünnep. Mi jut erről eszünkbe? A befejezetlen munkák? Az ajándékok és vásárolnivalók, meg a főzés? Máris hosszú a listánk? Nem felejtettük le róla saját magunkat? Ugye, kitaláltuk már, mikor és hogyan fogunk pihenni, kikapcsolódni, regenerálódni?
Havas családi kirándulások, szánkózás, hócsaták, hóemberépítés, korcsolyázás, síelés… e téli örömökben – határainkon belül – az utóbbi évek éghajlatváltozásai miatt egyre ritkábban van részünk. Mindez azért is sajnálatos, mert hó nélkül, a szürke, párás időben nehezebb rávenni a gyerekeket egy kiadós téli túrára, szabadtéri programra, ami a közös időtöltés mellett fontos immuntréning is.
Diabetológia
Az év vége összekapcsolódik a családi körben elfogyasztott többfogásos ebédekkel-vacsorákkal, a jó meleg szobában nassolással kísért beszélgetéssel. A cukorbetegeknek különösen nehezített pálya ez az időszak… Ezen próbálunk néhány gyakorlati tanáccsal segíteni.
A diabétesz ugyan súlyos betegség, mégsem jelenti azt, hogy le kellene mondani a sportról. Sőt a komoly szövődmények megelőzésének leghatásosabb módszere a személyre szabott étkezés mellett a tervszerűen végzett testedzés.
Dr. Apor Péter
Hogyan működünk?
Ha bőséggel fogyaszt vitaminokat, ásványokat, helyesen étkezik, sportol, s a kimerültség érzése 3 hónapon túl sem múlik, meg kell vizsgálnunk életmódjának egyéb elemeit is. A krónikus fáradtság ugyanis betegséget is jelezhet.
Dr. Vida Zsuzsanna
Év vége felé sokan tapasztalják, hogy erejük végén járnak, mind fizikailag, mind lelkileg, szellemileg túlterhelték magukat. Ilyenkor a hosszú távú megoldást csak az életmódbeli változtatások jelenthetik.
Dr. Balaicza Erika
Amennyiben az időnként jelentkező vagy visszatérő fejfájás okaként bizonyos betegségek, szervi eltérések kizárhatók, gyógynövényeket is segítségül hívhatunk a kellemetlen panasz megszűntetésére.
Dr. Csókáné Török Orsolya
A tartós fejfájás oka lehet neurológiai vagy hormonális probléma, de okozhatja ízületi elváltozás, esetleg a váll-nyaki területen elhelyezkedő izmok merevsége, sőt a stressz is. Igen gyakran szenvednek azonban fejfájástól azok, akiknek emésztőszervi panaszai is vannak.
Dr. Sárdi Krisztina
Dietetika
„Alig eszem, mégis hízok” – panaszolják sokan. „Na, persze” – gondoljuk kajánul, ez a zugevők szokásos mentegetőzése. Pedig a jelenség valóban létezik, több oka is lehet. Mi most a stressz hizlaló hatását járjuk körül.
Szendi Gábor
Az ünnepek alatt sokan úgy gondolják, itt a büntetlen evés-ivás szezonja, ilyenkor a gyomorrontás is gyakoribb. Hogyan kerülhetjük el a súlygyarapodást és az ünnepi rosszulléteket?
Dr. Mármarosi István
Egészségtudatosnak lenni az év során, a hétköznapokban sem egyszerű! Nem mindig sikerül az életmód részeként időt és energiát fordítani a gondosan összeállított étrendre. A téli ünnepek alatt még a reformétrend hívei is gyakran kirúgnak a hámból, de azok kedvéért, akik alakjuk megőrzése vagy ételérzékenység (pl. glutén, laktóz) miatt MENTES étrendet választanak, szeretnénk az ünnep fényét néhány egészséges sütirecepttel is emelni.
Az ünnepi időszak a pihenésről, „nassolásról” és a kiadós étkezésekről is szól. Sok családnál egymást érik az ebéddel, vacsorával egybekötött rokonlátogatások, az asztalon ínycsiklandó fogások sorakoznak. Néhány praktikus tanáccsal szeretnénk segíteni, hogy a hagyományostól eltérő, egészségesebb karácsonyi ételeket állíthassanak össze.
Varga Dóra
Mozgásterápia
Se a téli hideg idő, se az esetleges ízületi fájdalom nem ad felmentést az egészséget védő, állóképességet fenntartó rendszeres testmozgás alól. A túl sok pihenés, a fotelben a tv előtt ücsörgés elgyengítheti az izmokat, ami tovább fokozhatja fájdalmainkat. Íme, a 10 leghasznosabb tanácsunk.
Dr. Páll Zoltán
Ha szeretnénk szervezetünket ellenállóbbá tenni a téli időszakban, akkor az immunerősítést szolgáló étrend-kiegészítők mellett ne riadjunk vissza a szabadban végzett intenzív testmozgástól sem!
Dr. Telegdy Margit
Anti-aging
Testünkben minden ízület egy kifinomult mérnöki alkotás. Ízületek nélkül testünk csaknem merev, mozdulatlan lenne. A csontjaink mobilizálásában részt vevő legtöbb ízület szabadon mozgatható, felületük porccal borított, melyet az ízületi folyadék táplál. A porcok egyik legfontosabb alkotóeleme (67%-ban) a kollagén, mely anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat. Idővel, a kollagéntermelés csökkenésével, romlik a porcok rugalmassága, emiatt lesz egyre nehezebb mozogni, szaladni, ugrálni.
Bőrünk vastagsága a biológiai életkor egyik biomarkere. Próbáljuk csak ki saját magunkon! Csippentsük össze kézfejünkön a bőrt, és tartsuk így egy percig, majd engedjük el, és várjuk meg, míg újra elsimul. A bőr elsimulásásig eltelt idő bőrünk biológiai életkorát jelzi.
Kozmetológia
Az évszakok változásával nemcsak a ruhatárunkat, de a bőrápolási rutint is megújítjuk. Míg nyáron elsősorban a fényvédelemé a főszerep, az ősz és tél inkább a regenerálás időszaka. Ekkor javasolt az intenzívebb bőrkezelések elvégeztetése és a bőr víz- és vitaminhiányos állapotának megszüntetése.
Peterman Krisztina
A téli hónapokban kissé megfakul, megkopik a bőrünk, erőteljesebben látszanak a bőrhibák és az öregedés nyomai. Szerencsére ismerünk olyan módszereket, amelyekkel kívülről-belülről egyaránt támogathatjuk a bőrfeszesítés folyamatát.
Sutka Beáta
Gyógyító természet
Piros, rózsaszín, sárga, zöld, kék, fekete…, igen, van egy gyümölcsünk, ami ennyi színárnyalatban létezik! Savanykás, édes, illatos, muskotályos… – hát, az ízvilággal már sokat segítettünk, hogy kitalálják, melyik az a gyümölcs, mely a pici apró szemektől a közepes, tömött, illetve a laza, óriási fürtökig, gazdagon terem évről évre, legtöbbünk nagy örömére!
Sok olvasónk panaszolja, hogy cikkeink alapján igyekeznek táplálkozásukat és egész életmódjukat minél egészségesebbé tenni, ám így sem tudnak kizárni életükből minden olyan negatívan ható eseményt, szervezetüket károsító hatást, melytől nagy igyekezettel próbálják megóvni önmagukat és családjukat. Felmerül tehát a kérdés, mivel lehetne kompenzálni e hatásokat, alkalmasak-e erre a vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok és egyéb fitovegyületek?
Szabó László
Prevenció és terápia
A mondás szerint: aki fázik, hamar megfázik – ám,ez koránt sincs így. A lehűlés önmagában nem okoz megfázást, sőt a hideg levegő tréninget jelent az immunrendszer számára. A panaszok kiváltó oka: a fertőzés. Egyre-másra jelennek meg új vírusok, melyek náthát, köhögést okoznak, s mindezt tévesen a hidegre fogjuk.
Dr. Balaicza Erika
Télen akár több alkalommal is elkaphatjuk a főként orrfolyással, orrdugulással, rossz közérzettel járó náthát. Jó esetben egy hét alatt különösebb kezelés nélkül is kigyógyulunk belőle, de mit tegyünk, ha mégsem? Vajon mi okozhatja, ha a gyógyulás nagyon elhúzódik?
Dr. Fülöp Györgyi
A nátha tüneteit hajlamosak vagyunk elbagatellizálni, pedig kezeletlen esetben kellemetlen szövődményekkel járhat. Ezek egyike az erős fejfájással, orrdugulással és köhögéssel jelentkező arcüreggyulladás. Hogyan vehetjük észre, hogy már nem „egyszerű náthával” van dolgunk, s mi a teendő ilyenkor?
Dr. Augusztinovicz Monika
A téli betegségek, az influenza és egyéb fertőzések kockázatát többféle, jól ismert módon csökkenthetjük. Nem árt azért némi ismétlés, hiszen a környezetünkben biztosan most is van köhögő ember, tehát vagy ő, vagy mi valamit mégis elmulasztottunk.
Dr. Holpert Valéria
Az elhúzódó köhögéssel járó hörghurut megfázás vagy influenza szövődményeként is jelentkezhet. Ha a betegség tünetei évente visszatérően, átlagosan három hónapon át jelentkeznek, a tüneti kezelés mellett javasolt a háttérben álló okokat is felderíteni.
Dr. Potecz Györgyi
A bölcsődébe, óvodába járó gyerekek között nem ritka, hogy akár több héten át is köhögnek. Az elhúzódó köhögés lehet egy légúti betegség következménye, ám komolyabb problémákra is utalhat, ezért fontos mielőbb tisztázni a tényleges kiváltó okot.
Dr. Somogyi Éva
Fókuszban
A téli nedves, hideg időszakban újra gyakoribbá válnak a meghűléses betegségek, melyeket szeretnénk megúszni, ám gyakran épp apróságokkal, mindennapi szokásainkkal ártunk a legtöbbet. Mit tegyünk, és mit ne, hogy könnyebben átvészeljük a náthás, influenzás időszakot?
Prof. Dr. Balázs Csaba
A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életvitel, a sok stressz és a civilizációs ártalmak egész éven át gyengítik immunrendszerünket. Így, késő ősszel és a tél folyamán még nagyobb szüksége van a szervezetünknek a támogatásra. Hadd ismertessek meg Önökkel néhány kevésbé ismert, de annál hatékonyabb módszert a szervezet ellenálló képeségének növelésére.
Dr. Tihanyi István
Ahogy az idő hűvösebbre fordul, egyre többen panaszkodnak torokfájásra, pedig azt nem a hideg, hanem döntően vírusok okozzák, ám lehet bakteriális eredetű is. A tünetek enyhítésére az első napokban bevethetjük a házi praktikákat, természetes módszereket is, de ha panaszok nem múlnak, sőt erősödnek, forduljunk inkább orvoshoz!
Dr. Holpert Valéria
A hideg téli idő kedvez a meghűléses betegségeknek. Ezek megelőzésére, a tünetek enyhítésére kevés olyan kellemes gyógymód létezik, mint az aromaterápia. Illóolajos fürdő, gyógynövényes szauna, aromamasszázs, inhaláció, aromalámpában történő párologtatás – mindenki kedve és vérmérséklete szerint választhat a változatos módszerek közül!
Dr. Gillich István
„Adjatok valamit, amivel lázat kelthetek és meggyógyítok minden betegséget” – mondta Parmenidész, a 2500 évvel ezelőtt élt orvos. Az emberiség már évezredekkel ezelőtt felfedezte a meleg gyógyító hatását, és használta is különféle betegségek (pl. köszvény, isiász, reuma) gyógyítására.
Szerencsés Lajos
Téli Extra
A Kedves Olvasó figyelmébe ajánljuk Téli Extra összeállításunkat, ahová csokorba gyűjtöttünk számos olyan terméket, mely az ünnepi, illetve a hideg, téli időszakban hasznos lehet mindenki számára. Jó böngészést kívánunk!
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!