Ha visszatér a hörghurut

Az elhúzódó köhögéssel járó hörghurut megfázás vagy influenza szövődményeként is jelentkezhet. Ha a betegség tünetei évente visszatérően, átlagosan három hónapon át jelentkeznek, a tüneti kezelés mellett javasolt a háttérben álló okokat is felderíteni.

Gyakori jelenség, hogy a megfázás vagy influenza első tüneteit követő 2-3 nap múlva először száraz, majd később produktív, köpetürítéssel járó köhögés jelentkezik.

Az akut hörghurut tünetei 2-3 héten keresztül is megmaradhatnak, de előfordulhat ennél hosszabb gyógyulási idő is. Ha a betegnek egyéb panasza nincs, akkor az ágynyugalom és bő folyadékfogyasztás mellett a gyógyulást elősegítő vitaminokat, immunerősítőket, illetve tüneti kezelést javaslunk, ami többnyire nappalra megfelelően hatékony köptető készítmény, illetve szükség esetén, éjszakára köhögéscsillapító szedését jelenti. A betegség során a páciensek jellemzően fáradtságról panaszkodnak, de hőemelkedés, légszomj, mellkasi szorító érzés is jelentkezhet, ritkán légzésnél sípoló hang hallható.

A krónikus hörghurut vagy bronchitisz tünetei is hasonlóak, de azok évente visszatérnek, és legalább 3 hónapig fennállnak. A betegség rendszerint szövődménnyel is jár: a tüdőkben folyamatosan jelenlévő, lerakódott váladék ugyanis további bakteriális fertőzésekhez biztosít táptalajt.

A krónikus hörghurut a COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) egyik típusa, mely bár jelenleg nem gyógyítható, de kezelhető, így a betegek életminősége jelentősen javulhat.

Ne vegye félvállról, ha hosszabb ideje köhög! A bronchitisz tünetei hasonlíthatnak több más tüdő- vagy hörgőbetegséghez (pl. asztma, tüdőgyulladás), de allergia is okozhatja, ugyanakkor az elhúzódó köhögés a tüdőrák kezdeti jele is lehet.

A panaszok összefügghetnek krónikus arcüreggyulladással vagy reflux betegséggel is.

A mielőbbi orvosi kivizsgálás tehát nem halogatható, pláne, ha magas láz társul a köhögés mellé, vagy erős légszomj, esetleg véres köpet is jelentkezik.

Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász, allergológus,
klinikai immunológus szakorvos
tudokozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk