Mi okozhat tartós köhögést?

A téli, tél végi időszakban gyakori légúti megbetegedések jellegzetes tünete a köhögés. Ám, ha nem múlik, nem enyhül néhány nap alatt, érdemes utána járnunk, vajon mi állhat a hátterében.

Asztmát is jelezhet – Az elhúzódó köhögés az asztma kialakulásának előre jelzője is lehet. A nehézlégzés, a mellkasi szorító érzés, a kilégzés nehezítettsége ugyanis nem feltétlenül jelentkezik azonnal. Mielőtt orvoshoz fordulnánk, jegyezzük fel, mely napszakban, milyen időjárási viszonyok közepette, esetleg fizikai terhelés hatására jelentkeznek vagy erősödnek a panaszok. Ezek az információk fontosak lehetnek a további vizsgálatok szempontjából.

 

Hátsó garatfali csorgás – Az orr- és az orrmelléküregek betegségei, illetve arcüreg- vagy gégegyulladás esetén is előfordul, hogy a felgyűlt váladék nem az orrnyílásokon át távozik, hanem hetekig, sőt – nem megfelelő terápia mellett – akár hónapokig is a garat felé csorog, folyamatos köhögésre ingerelve a beteget. Ilyenkor a köhögés tehát csak a tünet, a kezelés célja az alapbetegség megszüntetése. Fontos tudnunk, hogy ismétlődő arcüreggyulladás hátterében pl. egyéb hajlamosító tényező – allergia, polip , orrsövényferdülés – is állhat.

Reflux – Bár nem a légutak betegsége, mégis nagyon sokszor okoz köhögést (gyomorpanasz nélkül is). Ha a gyomorszáj nem zár teljesen (akár csak időszakosan is), a savas gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, súlyosabb esetben a gégébe és onnan a légcsőbe is. A savas inger már a nyelőcsőbe jutva is reflexesen köhögéshez vezet, ha a légutakig is eljut, akkor pedig mindenképpen.

Gyógyszer-mellékhatás – Bizonyos gyógyszerek szedése gyakran okoz köhögést. A legismertebb az egyes vérnyomás-szabályozó készítmények okozta kellemetlen, száraz köhögés. Ilyen esetben a tünetek a tabletta bevételét követően jelentkeznek, és szükségessé tehetik a terápia módosítását.

Stressztünet? – Bizonyára mindannyian tapasztaltuk már, hogy stresszhelyzetben szapora szívverés jelentkezik, nehezebben vesszük a levegőt, torkunk is kiszáradhat. A felsorolt tünetekhez gyakran torokkaparás, krákogás, köhögés is társul. Ha visszatérő problémáról van szó, esetleg a stressz forrása a munkahelyi vagy az iskolai környezet, a panaszok jellemzően enyhülnek a hétvégék és a szabadság, a szünidő alatt. Ha a kivizsgálás során minden egyéb lehetőséget, testi elváltozást kizártunk, a panaszok megszüntetéséhez stresszoldó technikák elsajátítására vagy pszichológus segítségére is szükség lehet.

Dr. Dózsa Izabella
tüdőgyógyász szakorvos
tudokozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk