Influenza és nátha miatt is fájhat a füle

A fülfájdalom kiindulópontja gyakran az orrjáratok és a torok duzzanatát okozó nátha, influenza vagy allergia. A végeredmény pedig általában középfülgyulladás, melynek okozója vírus és baktérium is lehet.

A fület a garattal összekötő járat – Eustach-kürt – biztosítja a középfülben a nyomás kiegyenlítését, a megfelelő szellőzést, illetve a fülben normális körülmények között termelődő váladék elvezetését. Felső légúti fertőzés vagy allergia miatt létrejövő duzzanat, gyulladás vagy túlzott váladéktermelődés miatt a járatok könnyedén elzáródhatnak, így nem tudják funkciójukat tökéletesen ellátni.

Gyermekeknél e járatok szűkebbek, a felnőttekéhez képest vízszintesebben helyezkednek el, emiatt könnyebben elzáródnak, gyakrabban alakul ki középfülgyulladás. A fertőzést esetükben a járatok közvetlen közelében elhelyezkedő mandulák megnagyobbodása is előidézheti. Esetükben a középfülgyulladás kezdeti jele a fekvő helyzetben erősödő fülfájás, nyűgösség, étvágytalanság, fejfájás, majd a váladékozó fül és a láz.

Felnőtteknél a fülfájás és a fül váladékozása mellett az átmeneti csökkent hallás a legjellemzőbb tünet. A felgyülemlett váladék gyakran a dobhártya átszakadásával távozik a fülből. A jelenség rendszerint nem jár komolyabb komplikációval, a dobhártya átlagosan 72 órán belül gyógyul, csak arra kell ügyelni, hogy víz ne kerüljön a fülbe.

A fül-orr-gégészeti vizsgálat során kikérdezzük a beteget, hogy mikor, milyen erőséggel jelentkezett a fájdalom, megelőzte-e más betegség, fennáll-e allergia, jelentkezett-e láz, halláscsökkenés, távozott-e váladék a fülből, s ha igen, milyen? A fizikális vizsgálatok során a középfül állapotát otoszkóp vagy mikroszkóp segítségével ellenőrizzük.

A középfülgyulladások egy része az első pár nap alatt erősödő tünetekkel jelentkezik, majd 1-2 hét alatt sokszor magától, spontán is meggyógyul. Ilyenkor a fájdalomcsillapít ás mellett a tünetek fülmelegítéssel is enyhíthetők. Más esetekben a gyógyuláshoz antibiotikum szedésére és fülcseppek alkalmazására is szükség lehet.

 

Dr. Augusztinovicz Mónika
fül-orr-gégész, allergológus szakorvos
fulorrgegekozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk