Ha már éjszaka sem alszunk a köhögéstől

Nemcsak a beteg, hanem a hálótárs számára is zavaró, ha álmából rendszeresen kellemetlen köhögés riasztja fel. Az éjszaka folyamán is jelentkező köhögést komolyan kell venni! Lássuk, mint tehetünk a kezelés érdekében!

Ne bagatellizálja el a tüneteket!

A légutak a bennük levő gyulladásos váladéktól vagy az oda került idegen anyagoktól, portól, gázoktól igyekeznek megszabadulni, ezért gyakran jelentkezik köhögés akár a légúti fertőzések kísérő tüneteként (a fertőzés lezajlását követő hetekben is), akár egyéb okok miatt. Bizonyos esetekben súlyosabb betegségek – bronchitis, tüdőgyulladás, COPD, tüdőrák vagy asztma – kezdeti tünete is lehet a köhögés, így jelentőségét semmiképp sem szabad lebecsülni. Elhúzódó köhögéses panaszokkal – vagy ha egyéb tünet, például magas láz is társul mellé – mindenképp forduljunk orvoshoz! A kezelés ezután a diagnózis függvényében folytatódhat.

Az éjszakai köhögés leggyakoribb kiváltó tényezői

– A tél végén sűrűn előforduló vírusos és bakteriális légúti fertőzések, melyek nemcsak a nappali órákban, de éjszaka is fokozhatják a köhögést.

– Ezek, illetve a krónikus orrmelléküreg-gyulladás következtében jelentkezhet hátsó garatfali csorgás, melyről már részletesebben írtunk. Jellemzője, hogy az orrváladék a garat felé távozik, ezáltal köhögésre ingerli a beteget.

– Ismert, hogy fekvő testhelyzetben fokozottabban jelentkeznek a reflux tünetei: a gyomorsav könnyen visszajut a nyelőcsőbe vagy egészen a garatig, ahol így köhögést idézhet elő.

– Az éjszaka folyamán jelentkező köhögésnél mérlegelni kell az allergia lehetőségét is, ilyen esetben leggyakrabban háziporatka vagy a lakásban tartott háziállat lehet az allergiás panaszok forrása.

– Az elhúzódó köhögés az asztma első tünete is lehet, ezért vizsgálatokkal ezt is érdemes kizárni.

– Az ACE-gátlók – a vérnyomáscsökkentők egy csoportja – szedése is okozhatja a panaszokat, ilyen esetben érdemes a kezelőorvossal konzultálni a gyógyszer cseréjéről.

– A fűtési szezonban a köhögés gyakori kiváltó oka a jellemzően száraz szobalevegő miatt kiszáradó nyálkahártyák, különösen, ha nyitott szájjal alszunk.

– Ne feledjük, hogy fentieken kívül a dohányzás – akár passzív formában is – hozzájárulhat a tünetek megjelenéséhez.

Praktikák köhögés ellen

– Az éjszaka jelentkező köhögés megszűnését – a szakorvos által javasolt gyógykezelés mellett – segíthetjük például az ágy fejrészének megemelésével is.

– Ha a köhögés kiváltó oka a száraz szobalevegő, ennek ellensúlyozására javasolt növelni az elfogyasztott folyadék mennyiségét, illetve beszerezni egy párásító készüléket. A lakás levegőjének ideális páratartalma 40–60% között mozog. Ennél magasabb páratartalom sem egészséges, mivel kedvező életfeltételeket teremtene a penészgomba és a háziporatka elszaporodásához.

 

– Alváshoz ideális, ha a szoba hőmérséklete nem magasabb, mint 20 °C, mivel túlfűtött szobában megnövekszik a nyálkahártyák kiszáradásának esélye, ami fokozza a köhögési ingert.

– A sós vizes orrmosó használata (az e célra kifejlesztett termékkel) különösen hasznos lehet hátsó garatfali csorgás esetén. Ennek segítségével az orrüregek átmoshatók, a baktériumokban bővelkedő, felgyülemlett váladék könnyebben eltávolítható, így a gyógyulás folyamata felgyorsítható.

– A sós vízzel történő gargalizálás a betegek többségénél ugyancsak nagyszerűen beválik a tünetek csillapítására.

– Ne feledkezzünk el a régi bevált praktikákról sem! A mézes gyömbér, a gyógynövényes köhögéscsillapító szirupok, a kakukkfű- és hársfatea vagy a köhögés és torokfájás elleni cukorkák szintén hatékony segítséget nyújthatnak.

Dr. Hidvégi Edit
tüdőgyógyász szakorvos
allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk