Ha már nem megy a mozgás

A csípőízületi kopás igencsak megnehezítheti a mindennapokat, ezért érdemes még idejében elkezdeni a kezelését, hogy megelőzhető legyen a csípőprotézis műtét. Ismerjük meg tehát a hajlamosító tényezőket és a kezelési lehetőségeket!

Ha a csípőben lévő porcok és csontszövetek degeneratív változásokon mennek át, idővel megjelenik a csípőízületi kopás, ami igen súlyossá válhat. A fájdalommal és mozgásbeszűküléssel járó betegség elsősorban az idősödéssel függ össze, de van néhány olyan tényező, amely növeli a kialakulásának rizikóját:

  1. Rendellenes testtartás
  2. Korábbi csípő- vagy lábsérülés
  3. Születési rendellenesség (csípőízületi dysplasia) és a csípő anatómiai helyzetének megváltozása
  4. Bizonyos anyagcsere betegségek (mellékpajzsmirigy- és pajzsmirigy-betegségek)
  5. Ínszalag- és izomrendszeri sérülékenység
  6. Tartós szteroid használat
  7. Alkoholizmus
  8. Női nem (férfiaknák ritkábban jelentkezik)
  9. Elhízás (minél nagyobb a csípőre nehezedő teher, annál gyorsabbá válhat a folyamat)
  10. Túlzásba vitt vagy nem megfelelően felépített edzés.

A csípőízületi kopás fázisai:

I. fázis: megfelelő kezelés mellett a folyamat még visszafordítható, megállítható.

Ilyenkor a fájdalom jellemzően reggel jelentkezik, és „bejáratódva” megszűnik.

II. fázis: a fájdalom akadályozza a mindennapi életet – nehezebbé válik a járás, a buszra fellépés, a lépcsőzés. A röntgenképen látható az ízületi rés beszűkülése, a porc alatti csontok fokozott meszesedése, sőt akár ciszták (folyadékkal teli tömlők) is a csontban.

III. fázis: a legegyszerűbb tevékenységek is gondot okoznak, veszélybe kerül az önellátás, gyakoribbak a törések, mivel az ízületben lévő csontszövetek erősen leépültek.

Forduljunk orvoshoz már az első panaszoknál! Ezzel nemcsak a fájdalomcsillapítás válik lehetővé, de a folyamat is lassítható, megelőzhető a maradandó károsodás. A porc leépülését a megfelelő porcépítő készítmények akadályozhatják, amelyek óriási választéka miatt érdemes szakember véleményét kérni.

Ugyancsak kiemelt fontosságú a szakszerű gyógytorna, amely erősíti a csípő körüli izomzatot, javítja a terület vérellátását.

Az orvosi segítség kiterjed a hatékony fájdalomcsillapításra és ezzel az életminőség javítására is. Így az adott állapotnak és a beteg igényeinek megfelelően alkalmazhatjuk például a lökéshullám terápiát, a Bemer kezelést és az orvosi kollagén bejuttatására épülő injekciókúrát, melyekkel jelentős életminőség-javulás érhető el. A legsúlyosabb esetekben azonban, sor kerülhet csípőprotézis műtétre is.

Dr. Páll Zoltán
sebész, traumatológus, sportorvos
fajdalomkozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk