Nyomelemhiány és nehézfémterhelés a háziorvos szemével

Gyakori, mégis kevesen gondolnak arra, hogy a fáradtság, gyengeség, rossz közérzet hátterében nemcsak alváshiány vagy a túlfeszített munka állhat, hanem egyes nyomelemek hiánya vagy épp a szervezetben felhalmozott káros anyagok, például nehézfémek. Sajnos egy rutin laborvizsgálatból nem derül fény ezek mértékére, ezért tekintsünk át néhány jellemző tünetet.

Króm (Cr) hiányában növekszik, pótlásával csökken az édességek utáni vágyódás. Sok édesség fogyasztása ugyanakkor fokozza a króm kiürülését. A króm több enzimrendszer alkotórésze, ezek közül kiemeljük a cukorháztartásban GTF-ként (glucose tolerantia faktor) betöltött szerepét. A cukorháztartást kedvező irányban befolyásolja, a kóros cukoranyagcserét javítja, inzulinnal kezelt cukorbetegek inzulinigényét csökkenti. Elősegíti a növekedést és csökkenti a vérnyomást.

A szelén (Se) alapvető komponense a szervezet antioxidáns folyamatait szabályozó fehérjéknek. Hiányában elégtelen lehet az izomszövetek működése. Megfelelő mennyiségű bevitele megelőzheti a szívizom gyengeségét, és az izomszövet kóros átalakulását.

Állapotjavulást okozhat gyulladásos mozgásszervi megbetegedések esetén is.

A vashiány leggyakoribb klinikai tünetei: szédülés, hányinger, sápadtság, fáradékonyság, hányinger-hányás, hasmenés, láz. A vas (Fe) a haemoglobinnak, az elektronszállító cytochromoknak és a myoglobin funkcionális csoportjának építője. Az immunrendszer részeként fertőzésellenes hatással bír. Hasznosulását a szervezetben más mikroelemek jelenléte vagy hiánya is számottevően befolyásolja.

Hátráltatja például a vas beépülését – ezáltal vashiányos anaemiát okozhat – a kadmium. A talaj szennyezettsége révén a zöldségekből, gyümölcsökből, a műanyag eszközökkel, csomagolóanyagokkal érintkező élelmiszerekből és a dohányfüsttel jut szervezetünkbe. Vesekárosodást okozhat, gátolja a cink tartalmú enzimek működését. Felborulhat a kalcium-foszfor egyensúly, ami többek között csontritkuláshoz vezethet. Fontos tehát tisztában lennünk azzal, hogy a nehézfémek szervezetben történő felhalmozódása súlyos következményekkel járhat.

Dr. Szolnoki Lajos
háziorvos-természetgyógyász

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk