Tesztelje az életmódját!

Ma már nem kétséges, hogy életmódunk óriási hatással van egészségünkre: betegségeket okozhat és gyógyíthat is. Íme, a legfontosabb kérdések, amelyeket érdemes végiggondolnunk az életmódunkkal kapcsolatban.

Az életmódtényezőknek – például a testmozgás, a táplálkozás, a megfelelő stresszkezelés, a dohányzás elhagyása – gyógyszerekkel összemérhető gyógyító hatása lehet számos, életmóddal összefüggő betegségben.

Ha valaki az egészsége, esetleg a jó alakja megőrzése érdekében, vagy akár a gyógyulás elősegítése miatt rászánja magát az életmódváltásra, érdemes néhány kérdést végiggondolnia jelenlegi életmódjával kapcsolatban.

1. Követ-e valamilyen speciális étrendet, és ha igen, milyen megfontolásból teszi ezt? A táplálkozástudomány szerint nincs egyetlen, mindenki számára ideális étrend (bár a magasvérnyomás betegség kezelésére ajánlott DASH-diéta és a mediterrán étrend alapvetően jól használható), azt mindig az egyéni egészségi állapot, ízlés és a célok figyelembe vételével érdemes összeállítani.

2. Aktuálisan cél-e a súlycsökkentés, a fogyókúra?
Ez a kérdés azért fontos, mert az elhízás önmagában számos betegség rizikófaktora, így a túlsúly csökkentése mindenképp javítja az egészségi állapotot. A túl gyors vagy szélsőséges fogyókúra helyett azonban jóval tartósabb eredmény érhető el valódi életmódváltással.

 

3. Milyen gyakran főz otthon, illetve rendel ételt, eszik gyorsétteremben vagy vásárol félkész ételeket? Vélhetően a legegészségesebb megoldást az otthoni főzés jelenthetné, vagy legalábbis a teljes értékű ételek rendelése, hiszen minél kevésbé feldolgozott és jobb minőségű egy élelmiszer, annál nagyobb a tápértéke, a vitamin- és ásványi anyag tartalma. Lehetőség szerint mellőzzük a fast food fogyasztását.

4. Mivel oltja a szomját? A cukros üdítők, magas kalóriatartalmú gyümölcslevek helyett válasszuk inkább a tiszta vizet, esetleg az édesítetlen italokat.

5. Hány órát ül naponta (beleértve az ülőmunkát és a pihenést is)? A fizikai inaktivitás a negyedik vezető halálok világszerte. 21-25%-kal hozzájárul a mell- és a vastagbélrák kialakulásához, 27%-kal emeli a cukorbetegség és 30%-kal az iszkémiás szívbetegség rizikóját.

6. Hány percet tölt hetente közepes vagy nagy intenzitású mozgással? Az egészség szempontjából heti legalább 150 perc, közepesen intenzív testmozgás szükséges, legalább 3 alkalomra beosztva. Közepes intenzitásúnak tekinthető az a mozgás, amely már megizzaszt, gyorsabb légvételre késztet, de még tudunk mellette rövid mondatokat mondani. Még akár az ennél kisebb mértékű testmozgásnak is van egészségvédő szerepe.

7. Milyen gyakran végez izomerősítő edzést? Bizonyos betegségek, például a csontritkulás ellen a heti legalább két alkalommal végzett izomfejlesztő edzés a leghatásosabb.

8. Dohányzik vagy dohányzott valaha? A dohányzás a vezető halálok, amely a szív-érrendszeri betegségektől a daganatokig számos betegség komoly rizikófaktora.

9. Mennyi alkoholt fogyaszt egy átlagos napon? A rendszeres alkoholfogyasztás súlyos egészségi és szociális következményekkel jár. Ma úgy tűnik, hogy nincs legkisebb ajánlott adag, a maximális elfogadható mennyiség két egység/nap férfiaknak, egy egység/nap nőknek.

10. Az elmúlt hónapban milyen gyakran érezte kezelhetetlennek a stresszt? A krónikus stressz bizonyítottan csökkenti az életminőséget és növeli számos betegség, például a szív-érrendszeri kórok kockázatát.

11. Milyen támogató kapcsolatok vannak jelen az életében? A kielégítő családi és baráti kapcsolatok, a közösségekhez való tartozás kimondottan egészségvédő hatású, ezek hiánya viszont fokozza a depresszió, a szellemi hanyatlás rizikóját.

12. Hány órát alszik átlagosan éjjelente? Egy felnőttnek 7-9 óra jó minőségű alvásra van szüksége, az ennél rövidebb alvásidő egészségi kockázatokkal jár.

Az életmód feltérképezése – bár a teljesség igénye nélkül – egyre nagyobb teret nyer a standard orvosi kivizsgálások során is, azonban a kifejezetten életmód orvosi felmérések eredményeire teljeskörű életmódterv építhető, mely a jobb életminőség mellett gyógyulást is eredményezhet.

Dr. Vernes Réka
háziorvos, életmód szakorvos
eletmodorvosikozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk