A sikeres családtervezés

 

Diabétesz, pajzsmirígy-betegségek, depresszió, endometriózis, autoimmun betegségek, hüvelyi fertőzések, férfiaknál pedig a csökkent spermaminőség, csak néhány példa arra, mi minden gátolhatja, nehezítheti a várva várt gyermekáldást. A csalódásokkal teli várakozás elkerülése érdekében fontos szem előtt tartani, hogy a gyermekvállalásra készülő pár mindkét tagjának egészsége abszolút fontos a fogamzás sikere, a terhesség lefolyása és a leendő baba egészsége szempontjából.

A várandósság a nők életének egyik legboldogabb időszaka, de sokan aggódnak is a gyermek testi és lelki egészségéért. Ma már tudjuk, hogy a szervezet számára szükséges ásványi anyagoknak, nyomelemeknek és vitaminoknak sokkal nagyobb szerepe van a várandósság alatt, mint azt korábban gondolták. Ezek pótlása könnyen megoldható, így ma már sokkal több csecsemő születik jó egészségben.

A gyermek egészsége szempontjából ugyanakkor az évek múlása nagyon is számít, mivel hátrányosan hat a szülők genitális szerveire. Ezért is riasztó, hogy hazánkban az elmúlt 25 év alatt 6 évvel későbbre tolódott a gyermekvállalás ideje, sőt sokan csak a harmincas éveik vége felé gondolnak a családalapításra.

Amikor nehezen jön a baba

Manapság a statisztikák szerint minden ötödik pár nehezen vagy egyáltalán nem éri el a kívánt terhességet. A meddőségért (egy évi sikertelen fogamzási próbálkozást értünk ezalatt) a legújabb adatok szerint 60%-ban a férfiak, 40%-ban a nők felelősek.

Ennek ellenére a férfimeddőség még mindig tabutéma, pedig tudvalevő, hogy a férfiak átlagos spermaszáma és annak minősége fenyegetően lecsökkent az utóbbi évtizedekben a civilizált országokban. A párválasztás és a családalapítás idősebb korra tolódása hátrányosan befolyásolja mind a termékenyítő-, mind pedig a fogamzó képességet.

A gyermekvállalás első javasolt lépése az egészséges életmód kialakítása. Három hónappal a tervezett fogamzás előtt érdemes abbahagyni a fogamzásgátló szedését, a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Utóbbiak ugyanis rontják a fogamzás esélyét, sőt a leendő baba egészségét is veszélyeztetik.

Vitamin-nyomelem-antioxidáns kúra

Tudjuk, hogy a gyümölcsök vitamintartalma az 50 évvel ezelőttinek csak töredéke, így nem kérdés a napi vitaminpótlás szükségessége. A B6-, B12- és E-vitaminok fontos szerepet játszanak a szerotonin szintézisében, a vörösvérsejtképzésben, valamint védő hatást gyakorolnak a petefészek és a méh sejtjeire. A folsav a nyitott gerinc megelőzésére szolgál. A nyomelemek (például a szelén) rendkívül fontosak hormonrendszerünk működéséhez. Az antioxidánsok (vitaminok, polifenolok) pedig segítik hormontermelő sejtjeink normál működését, ezért fontos elkerülni hiányukat, újra hangsúlyozzuk: a férfiaknak is! Kerüljük azonban a túladagolást!

Természetes hatóanyagok a babáért

Hívjuk segítségül a természetet! Az angyalgyökér ferulasav tartalma növelheti a férfiak speriumszámát, a perui maca pedig igazoltan kedvező hatású a női szervezet, a reproduktív szervek működésére. Hormonháztartást kiegyensúlyozó hatása mellett még a szexuális kedvet és a teljesítőképességet is növeli. A zöldtea antioxidáns hatása által védi a spermiumok és a petesejtek egészségét, ezzel segíti a fogamzást.

A babavállalásra készülők egészségi állapotának felmérése tehát nem elvesztegetett idő és fáradság! Sok esetben elkerülhető vele a csalódás, a sikertelen fogamzási próbálkozások negatív pszichológiai hatása. A szülők egészsége meghatározó a baba veleszületett betegségeinek visszaszorításában, ami minden szülő természetes törekvése.

Prof. Dr. Ösapay György
az MTA nagydoktora, egyetemi tanár, gyógyszerkutató

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk