Csecsemőkorban dől el, hogy
beteges lesz-e a gyerek

A szervezetünkben élő jótékony baktériumokról sokat hallunk, talán azt is tudjuk, hogy fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Pontosabban: az egészség a bélben kezdődik. De mi köze a bélrendszernek az egészségünkhöz, hogyan befolyásolja a csecsemőkori táplálkozás a gyermek későbbi egészségét, immunrendszerének fejlődését?

Egészséges bélflóra = erős immunrendszer?

Az immunrendszer feladata a szervezet védelme a baktériumok és vírusok által okozott különböző betegségekkel szemben, de az egyre gyakoribb allergiák megelőzésében is fontos szerepet játszik. Az immunsejtek rendszere egész szervezetünket behálózza, termelésük 60%-ban a bélrendszerben történik. Egy felnőtt ember vastagbelében átlagosan 1-1,5 kg baktérium található, ezek a szorgos baktériumok végzik a táplálékok végső lebontását, a salakanyagok kiválasztását, a vitaminok előállítását. A jótékony baktériumok mennyiségének növelésével elősegíthetjük tehát a fertőző és allergiás betegségek kialakulásának megelőzését.

Védtelen újszülöttek

Az immunvédelem fokozása minden életkorban fontos, de a születéstől kezdve a csecsemőkor végéig különösen jelentős. A születés pillanatában az újszülött bélrendszere még teljesen steril, baktériummentes, csak a születés alatt és az azt követő időszakaszban indul meg a kolonizáció, a jótékony bélbaktériumok megtelepedése. Ebben az érzékeny életszakaszban különösen lényeges a legkedvezőbb összetételű bélflóra kialakítása, amely képes lesz a káros baktériumok szaporodását visszaszorítani és az immunműködést kedvezően befolyásolni.

Mikrobiom

A bél mikroflórájának összetétele összefügg az immunrendszer érésével, a bél megfelelő mikrobiom összetétele az egész életre kihatóan jelentősen csökkenti a gyulladásos, az autoimmun és az atópiás betegségeket.

Koraszülött csecsemők esetében szervezetük éretlensége miatt magasabb a kockázat, illetve esetükben gyakrabban kerülhet sor antibiotikum szedésére, ami szintén kedvezőtlenül hat a bélflórára.

Császáros babák – a szülés folyamatának kiiktatása miatt – nem találkoznak a lactobacillusokat tartalmazó anyai hüvelyflórával, így náluk nem a jótékony baktériumok kolonizálódnak a bélben. A kedvezőtlen bélflóra fokozott hajlamot jelent a gyulladásos citokinek (az immunműködésben résztvevő sejtek) felszabadulására, melynek egyik következménye a táplálékallergia megjelenése.

 

Anyatejes táplálás

Az újszülött babák védelmének megteremtését anyatejes táplálással tudjuk segíteni. Az anyatejben olyan szénláncú cukrok találhatók, melyek a vastagbélben bomlanak le, jelenlétükkel elősegítik a prebiotikumok számának növekedését. Az anyatej immunanyagai, pre- és probiotikum tartalma révén segíti a csecsemő bélrendszerében a megfelelő bakteriális összetétel kialakulását, serkenti a kedvező hatású baktériumok, a probiotikumok szaporodását.

Pre- és probiotikumok

Az anyukák számára is javasolt a probiotikumok szedése legalább a terhesség utolsó trimeszterében és szoptatás alatt. A gyermekeknél pedig újszülött kortól kezdődően és csecsemőkorban is jótékony hatású, bizonyítottan képes csökkenteni a tejallergia és az atópiás dermatitisz gyakoriságát.

Az anyatej összetétele minden időszakban alkalmazkodik a csecsemő igényeihez, így képes ellensúlyozni a császáros szülés, az újszülöttkori fertőzések és antibiotikumos kezelések kedvezőtlen hatásait. Emiatt is törekedni kell a minél hosszabb ideig történő szoptatásra. Ha az anya valamilyen okból nem tud szoptatni, akkor az anyatej mintájára előállított, prebiotikumokat a megfelelő arányban tartalmazó tápszer adása jelenthet megoldást.

Az életkor előrehaladtával természetesen változik a bélflóra összetétele, de a korai táplálásnak a későbbiekben is érezhetjük a kedvező hatását: a megfelelően táplált gyermekeknél ritkábbak a betegségek, jobban bírják a közösséget. A probiotikumok hatásait vizsgáló kutatások pedig további eredményekről, az allergiás bőrbetegségek, az atópiás ekcéma tüneteinek csökkenéséről számolnak be.

Dr. Polgár Marianne
gyermekgyógyász, gasztroenterológus szakorvos
allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk