Miért nehéz az iskolatáska?

Napjainkban Magyarországon a gyermekek szellemi megterhelése erőteljesnek mondható. Csaknem annyi időt töltenek az iskolában, mint egy átlagos dolgozó felnőtt a munkahelyén. Sok pedagógus ad hangot azon véleményének, hogy túlterheltek a gyerekek. Általános jelenség a gyenge koncentrációs képesség, gyakoriak a tanulási nehézségek, melyek a figyelem és a memória alacsony mértékének tudhatók be.

Bár az oktatást valószínűleg nem fogja megreformálni, érdemes megvizsgálni az omega-3 zsírsavak és az agyműködés kapcsolatát. Az emberi agy nagy részben zsírokból épül fel, sőt az agy 30%-át egy bizonyos omega-3 zsírsav, a DHA (dokozahexaénsav) teszi ki. Az omega zsírsavak forrásai például a tengeri halak és különböző növényi olajok, például a kendermagolaj, mely ideális arányban tartalmazza az omega-3, -6 és -9 zsírsavakat.

Az iskoláskor kezdetére a gyermekek agya eléri a felnőttkori méretének 90%-át, a növekedés azonban még sok éven át tart, nagyjából 14-15 éves korig. A fejlődés azonban nemcsak a növekedésben nyilvánul meg, hanem az idegkapcsolatok számosságában és szerveződésében is.

Az idegsejtek közötti kommunikációban, az ingerület- átvitelben kulcsszerepet játszik a DHA. Nyugat-európiai kutatásokban többször megállapították, hogy az omega-3 kiegészítés hatására javul a gyerekek tanulási képessége, a koncentráció, a memória és a felfogóképesség.

Egy 2012-es tanulmányban 362 egészséges, olyan 7-9 éves gyermek vett részt, akik az olvasás terén alulteljesítettek. A vizsgálatban az omega-3 hatására 224 gyermeknél javult az olvasás, és a szülők értékelése javulást jelzett a viselkedésben is.

Egy másik, 2010-es kutatásban a DHA-kiegészítés jelentősen javította a vizuális figyelmet és az impulzivitást, emellett javult a szociális viselkedés is.

Az agy tanulásért és memóriáért is felelős központjában, a hippocampusban naponta keletkeznek új idegsejtek, ez a folyamat a neurogenezis, mely rendszeres testmozgással, pihenéssel és helyes táplálkozással, például vitaminokban gazdag, színes gyümölcsökkel, zöldségekkel, a növényekben található bioaktív anyagok, antioxidáns hatású flavonoidok fogyasztásával serkenthető.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 

Pszichiátriai szerek viselkedési problémákra?

Ha gyermeke „tanulási problémára” vagy „viselkedési rendellenesség” miatt pszichiátriai szereket szed, és úgy érzi, hogy a gyermek állapota semmit sem változott vagy rosszabbodott emiatt, keresse az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványt.

Az alapítványtól ingyenes tájékoztató kiadvány is kérhető a hiperaktivitás témájában.

Cím: 1461 Budapest, Pf.: 182.
Telefon: 06 (1) 342-6355, 06-70-330-5384
E-mail: info@cchr.hu
Weboldal: www.emberijogok.hu
Minden információt bizalmasan kezelünk!