Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2019 szeptember
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! A közfelfogásban szerepel a luxusautó, luxusvilla, luxusnyaraló, luxusbankszámla, luxus életforma… stb. fogalma, s értékrendje szerint ki-ki véleményt alkot minderről, miközben eszünkbe sem jut, hogy milyen nagyszámú luxustevékenységet folytatunk, melyek nagy része nem is pénz kérdése, de súlya és hosszú távú következménye annál jelentősebb. Lássunk néhány példát, melyek is ezek!
a Paramedica
Ha a nyári szabadság, pihenés, kikapcsolódás után a munkába visszatérve változatlanul fáradtnak, ingerültnek, motiválatlannak és gyengének érzi magát, érdemes tesztelnie, mennyire érinti Önt a burnout (kimerültség, kiégés) problémaköre.
Dr. Balaicza Erika
Életünk és egészségünk mellett talán az idő jelenti számunkra a legnagyobb értéket. Ha pazarlóan bánunk vele, nem tehetjük jóvá, hiszen nem tudjuk visszahozni a hiábavalóságokkal eltékozolt, egyre értékesebbé váló időt.
Molnár Edit
Napjaink egyre gyorsuló élettempója, a fokozódó követelmények sokak számára folyamatos stresszt jelentenek. Mindez hosszabb távon – számos betegség kialakulása mellett – sejtjeink gyorsabb öregedéséhez is vezet. A folyamat azonban gátolható. Bizonyított tény, hogy az életmódváltás jótékony hatása még a sejtek és a gének szintjén is tetten érhető.
A családi nyaralás minden évben várva várt esemény. Minél többen, minél távolabbra és minél hosszabb időre megyünk, annál komolyabb előkészületeket igényel. Az sem mindegy, hogy a vízparton süttetjük majd a hasunkat, vagy túlélő túrára indulunk hegyen-völgyön át. Minél kevesebb fontos dolgot hagyunk otthon, annál zökkenő mentesebb, felhőtlenebb lesz a pihenés, kikapcsolódás. Ehhez kívánunk mi is segítséget nyújtani.
Világszerte évről évre nő a smart (okos) városok és települések száma. Magyarországon is terjednek az ilyen jellegű informatikai fejlesztések. Budapest II., VII., VIII. és XXIII. kerületei, valamint több vidéki település is – lakosaik kényelmének, biztonságának növelése érdekében – a HelpyNet nevű magyar alkalmazás segítségével lehetővé teszi lakosainak a kényelmesebb ügyintézést, és bajba jutás esetén a gyors segítségkérést, segítségnyújtást.
Kardiológia
Aki tapasztalta már, hogy éjszaka a zakatoló szíve miatt képtelen aludni, tudja, milyen ijesztő ez a jelenség. Érdemes tehát megismernünk a gyakoribb kiváltó okokat, s hogy mikor szükséges orvoshoz fordulni.
Dr. Vaskó Péter
A rossz vérkeringést gyógyszerekkel szokás kezelni, pedig sokat tehetünk bizonyos táplálékok fogyasztásával azért, hogy megelőzzük a gyógyszerszedést és az állapot romlását, vagy épp támogassuk, eredményesebbé tegyük a már fennálló kezelést.
Hogyan működünk?
A nyárutón folytatódó meleg idő továbbra is kihívást jelent a változókorban lévő nők számára. Kellemetlen tüneteiket – izzadás, hőhullámok, s a hozzá társuló ingerlékenység és alvászavar – csak súlyosbítja, ha magasra kúszik a hőmérő higanyszála.
Dr. Hetényi Gábor
Előbb-utóbb minden nőt elér a változókor, melynek panaszai igen hasonlóak a pajzsmirigy alulműködéshez. A megfelelő kezelés és életmód érdekében nem szabad e kettőt összekevernünk!
Dr. Békési Gábor PhD
A nyár során elszoktunk a pörgéstől? Nehéz újra felvenni a tempót? Döcögősen megy a munka, a tanulás? Gyakran vagyunk feledékenyek? Kutatási adatok támasztják alá, hogy ebben jelentős szerepe lehet a csökkent pajzsmirigyműködésnek is.
Prof. Dr. Balázs Csaba
Lassan már mindenkinek van egy rokona vagy ismerőse, aki időskori elbutulásban szenved. Ugye jó lenne elkerülni, de amilyen tanácsokat kapunk – sportoljunk, együnk „egészségesen”, használjuk az agyunkat –, azokkal sokra nem megyünk.
Szendi Gábor
Fókuszban
Az iskolakezdés minden gyerek számára megterhelő, hiszen a felhőtlen nyári napokat felváltják az unalmas órák, a korán kelés és a dolgozatok. Eleinte még nehéz odafigyelniük, koncentrálniuk a tananyagra, nekik is kell idő az átálláshoz, ám 1-2 hét alatt már vissza lehet zökkenni az iskolapadba.
Dr. Tar Attila
Régóta tudjuk, hogy a növényi antioxidánsok, flavonoidok segítenek az érrendszer karbantartásában. Kevésbé ismert, hogy az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavak mennyire fontosak a kognitív képességek fejlődésében. A telítetlen zsírsavakban gazdag ételek általában a mediterrán konyhákra jellemzőek, de érdemes étrend-kiegészítőként is fogyasztanunk. Ékes bizonyítéka ennek az, hogy a brit kormány javasolja (és finanszírozza) az általános iskolákban az EPA és DHA zsírsavak fogyasztását. Ezen zsírok legismertebb forrása a hideg vízi halak, ám az emberi szervezet számára leghasznosíthatóbb formában a kender magjából kipréselve juthatunk hozzá.
Szabó László
Fejlesszünk játékosan!
Idén szeptemberben közel 90 ezer elsős kezdi el az általános iskolát. A szülők többségét az foglalkoztatja, hogy gyermeke elég felkészülten kerül-e iskolába, vajon mindent megadott-e neki a sikeres kezdéshez.
A 3 évnél fiatalabb magyar gyermekek 80%-a az ajánlott mennyiségnél jóval több cukrot fogyaszt. Minden tizedik szülő édességgel jutalmazza gyermekét, és az 1-3 éves korosztálynak csak a harmada kap külön nekik készített ételt, többségük azt eszi, amit a szülei. Ezzel figyelmen kívül hagyják a kisgyermekek felnőttektől eltérő vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Az iskoláskorúaknál sem jobb a helyzet, sőt náluk már nagyobb arányú és mértékű az elhízás.
Minden szülő álma, hogy gyermeke egészséges, okos és boldog legyen. Ebből csak egy szelet a testi egészség, de jelentősége nem lebecsülendő, hiszen testünket használva tudjuk csak céljainkat megvalósítani.
Antal Rita
Prevenció és terápia
Még messze a téli időszak, amikor a gyakori vírusfertőzések gégegyulladást, a hangszálakat megerőltető tartós köhögést okoznak. Még szép, napos idő van, a gyerek alig került vissza a közösségbe, máris rekedt. Ki érti ezt?
Dr. Holpert Valéria
A parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is nagyon magas, emellett az allergiások, asztmások panaszai a magas páratartalom hatására is felerősödhetnek. Ne feledjük, az esők után növekvő gombaspóra-koncentráció is megnehezítheti a mindennapokat.
Dr. Potecz Györgyi
Nagyrészt óvodásoknál, de néha kisiskolásoknál is jelentkezik a közösségbe kerülés után az orr- és garatmandulák visszatérő gyulladása. A komolyabb beavatkozások mindkét esetben megfontolandók: egyrészt az orrmandulák mérete korral csökken, így számos panasz kezelés nélkül is elmúlik; másrészt a garatmandulák jelentős védőfunkciót töltenek be, így különösen az első életévek során fontosak az immunrendszer számára.
Dr. Fülöp Györgyi
Gyógyító természet
A klorofillt a növények vérének is nevezik, mivel molekulaszerkezete nagyon hasonlít a hemoglobinéhoz, annyi a különbség, hogy a hemoglobin vasat, a klorofill molekula pedig magnéziumot tartalmaz. A klorofill fogyasztása kifejezetten előnyös az emberi szervezet számára, hozzájárul az egészség hosszú távú megőrzéséhez.
Egyre többen vannak, akik a környezeti szempontokon túlmenően saját és családjuk érdekében próbálják vegyszermentessé tenni háztartásukat. Az egyszerű, „zöld”, újra felfedezett eljárásoknak egyéb előnyei is vannak, például olcsóbbak és nem váltanak ki allergiás reakciókat.
Molnár Edit
Célunk, hogy Naturcleaning életfilozófiánkkal és környezetbarát termékeinkkel hozzájáruljunk a tiszta, egészséges otthon és munkakörnyezet kialakításához, miközben a lehető legkevesebb teret vonjuk el az élővilágtól és folyamatosan csökkentjük ökológiai lábnyomunkat.
A természet gyógyító erejét vizsgálták korábban a Peninsula Orvosi Egyetem kutatói az életerő és a mentális állapot alakulásának tekintetében, különféle sportokat végző emberek körében. Az összehasonlítás alapját az képezte, hogy a vizsgált személyek zárt helyen, edzőteremben, avagy kinn a szabadban végezték a testmozgást.
Mozgásterápia
Mindenkinek az életében eljön az a pillanat, az a szituáció, amikor eldönti, hogy szeretne, vagy az egészségi állapota miatt fontos elkezdenie mozogni. Sokan abba a hibába esnek, hogy hosszú kihagyás után azt hiszik, egyből bármivel lehet kezdeni, sőt igazából nekik a leggyorsabb, legnehezebb és leghatékonyabb mozgásformák valók, melyeknek az eredménye rövid időn belül látványos lehet.
Bánkúti Gabriella
Testünkben minden ízület egy kifinomult mérnöki alkotás. Felületüket porc borítja, melynek legfontosabb alkotóeleme (67%-ban) a kollagén, mely anyagával hálószerűen védelmezi és táplálja azokat. Idővel, a kollagéntermelés csökkenésével, romlik a porcok rugalmassága, emiatt lesz egyre nehezebb mozogni, szaladni, ugrálni.
Dietetika
A helytelen táplálkozás, a túl kevés testmozgás és a gyakori stressz hatására a szervezet savassága fokozódhat. Míg a savas eső környezetromboló hatása köztudott, addig kevésbé ismert, hogy a szervezet sav-bázis háztartásának zavara ugyancsak egészségkárosító hatású. Az érzékeny egyensúly kibillenése nyomán eleinte általános rossz közérzet, később súlyos betegségek is kialakulhatnak fiatalnál, idősnél egyaránt.
Dr. Balaicza Erika
Szerencsére rendkívül ritka, hogy valakinél súlyos krómhiány alakuljon ki, arra viszont jóval nagyobb az esély, hogy mégsem jut elegendő ebből a mikrotápanyagból a szervezetünkbe. Ennek pedig sajnos jól érzékelhető tünetei is lehetnek.
Sokan azt hiszik, ha az éhgyomri vércukorszintjük 6 mmol/l alatt van, akkor minden rendben, nincs szükségük szénhidrát-csökkentett diétára. Az igazi veszélyt azonban az evés utáni tartósan magas vércukorszint jelenti, amit normál esetben nem is szoktak se mérni, se észrevenni.
Nem véletlen a mondás a mindenre jó ecetes ollóról – az ecet valóban egy rendkívül sokoldalú készítmény. Története évezredekre nyúlik vissza: az ember nagyon régóta használja emésztést serkentő tulajdonsága miatt és a fertőzéseket keltő kórokozók ellen. Az elmúlt évtizedek méltatlan mellőzése után érdemes tehát újra felfedeznünk!
Vajon mennyire egészségesek a régi, hagyományos befőzési technikák és adalékok? Lehet-e cukor, édesítő- és tartósítószerek nélkül lekvárokat, befőtteket készíteni? Milyen alapanyagot válasszunk?
Tóth Gábor
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!