Pára és allergének

A parlagfű pollenkoncentrációja továbbra is nagyon magas, emellett az allergiások, asztmások panaszai a magas páratartalom hatására is felerősödhetnek. Ne feledjük, az esők után növekvő gombaspóra-koncentráció is megnehezítheti a mindennapokat.

A légnyomás- és hőmérséklet-ingadozás, a levegő páratartalmának hirtelen megemelkedése az egészséges szervezetre is hatással van, de az allergiás, asztmás és egyéb krónikus légúti betegséggel élőket még inkább megviseli, ilyen esetekben gyakrabban számolnak be tüneteik rosszabbodásáról.

A magas pollenkoncentrációt mutató napokon vagy erősebb légszennyezettség mellett általában erősödnek a légúti panaszok. Fokozottan igaz ez lehűlés, időjárási frontok vagy szeles idő esetén. Asztmás betegeknél a hűvösebb levegő gyors belélegzése – például szabadban végzett sportok esetében – könnyen rohamot provokálhat. Gyermekek esetében erre fokozottan figyeljük, mert a fiatalabb korosztályban sokszor ez az asztma első tünete!

COPD-s betegeknél a túl meleg és túl hideg, párás levegő egyaránt kedvezőtlen, a frontok érkezését tüneteik rosszabbodása gyakran már előre jelzi.

A megfelelő kezeléshez az orvos számára fontos segítség a tüneti napló vezetése, melyben feljegyzik az állapotváltozást befolyásoló körülményeket, például a fizikai aktivitást, esetleges lelki megterhelést, egyes ételekre adott reakciót és az időjárás változásait. Mindezek ismerete lehetővé teszi a célzott kezelést, mellyel megelőzhető az állapot hirtelen romlása.

Dr. Potecz Györgyi
tüdőgyógyász, allergológus, klinikai immunológus főorvos
allergiakozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk