Ha „liftezik” a vércukorszint

Sokan azt hiszik, ha az éhgyomri vércukorszintjük 6 mmol/l alatt van, akkor minden rendben, nincs szükségük szénhidrát-csökkentett diétára. Az igazi veszélyt azonban az evés utáni tartósan magas vércukorszint jelenti, amit normál esetben nem is szoktak se mérni, se észrevenni.

Fontos tudnunk, hogy amikor a vércukorszint étkezés után túl magasra ugrik fel, és 2 órán keresztül magas is marad, az komoly halálozási kockázatot képvisel. Az ilyen típusú, evés utáni vércukorszint-kiugrások összefüggésbe hozhatók a diabéteszt megelőző állapottal és a későbbi cukorbetegség kialakulásával.

Az emelkedett vércukorszint nemcsak az érrendszeri betegségekhez járul hozzá, hanem a demencia, a rák és a felgyorsult öregedés fokozott rizikójával is összefüggésbe hozható.

Az étkezés utáni időszak alatt a vércukorszint-kiugrások akut módon rontják a véráramlást a létfontosságú artériákban, ami végső soron szívinfarktushoz és sztrókhoz vezethet. E vércukorszint-kiugrások ugyanis közvetlenül károsítják az artériák azon képességét, hogy táguljanak és igény szerint növelni tudják a szív vérellátását. Ez az egyik oka annak, hogy a cukorbetegek körében igen gyakori a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása.

Kevesen tudják, hogy a „normális” éhgyomri vércukorszint értékek nem védenek meg az étkezés utáni glükózkiugrások káros hatásaitól. Akiknek normál éhomi vércukorszint mellett az étkezés után 2 órával mért értékeik magasabbak a kelleténél, a „csökkent glükóz tolerancia” diagnózist kapják. Az érintetteknek – egy tanulmány szerint – 34%-kal magasabb a rizikója a szív-érrendszeri halálozásra, és 28%-kal magasabb konkrétan a szívkoszorúér betegségre. A nem cukorbeteg, metabolikus szindrómában szenvedő embereknél étkezés után minden 1 mmol/l vércukorszintemelkedés 26%-kal emelte a vizsgálat szerint a szív-érrendszeri halál rizikóját.

Sok kutatás hozza összefüggésbe a normálisnak tekintett vércukorszint felső sávjában mért értékeket és az emelkedett inzulinszintet a mellrák megnövekedett kockázatával. A glükóz ugyanis „üzemanyagot” szolgáltat a gyorsan osztódó ráksejteknek, míg az inzulin – többféle módon is – a tumor növekedését segíti elő. Egy 19 éven át tartó vizsgálat adatai szerint az 5,6 mmol/l feletti éhomi vércukorszinttel rendelkezőknek 49%-kal magasabb volt rizikója a rákhalálozásra. Az étkezés utáni 11 mmol/l vércukorszintűeknek 52%-kal növekedett meg a rákhalálozási kockázatuk.

Ezen túlmenően a „magas, de még normálisnak tartott” vércukorszint csökkent agyméretet eredményez. Egy 2012-ben publikált kutatásban 249, hatvanas évei elején járó önkéntesen demonstrálták, hogy a magas, de még normális régióban mozgó vércukorszint agyzsugorodáshoz vezet. Ez a zsugorodás a hippokampusz és az amygdala területén ment végbe – e területek a memóriafolyamatokban és más kritikus funkciókban vesznek részt. Ezek a „magas” – 6-10%-os hippokampusz- és amygdalazsugorodást előidéző – vércukorszintek mind 6,1 mmol/l alatt voltak, ami a WHO szerint a pre-diabétesz küszöbértéke. Másképp fogalmazva a hivatalosan „normálisnak” tekintett vércukorszintek valójában eléggé veszélyesek.

Azok, akik szigorúan kalóriacsökkentett étrendet követnek és testsúlyukat is reális keretek között tartják, elkerülhetik a magas vércukor- és inzulinszinttel járó problémákat. Számos gyógynövényt, növényi és egyéb természetes készítményt ismerünk, melyek képesek kontrollálni a vércukorszintet, és ezzel nemcsak az anyagcsere-betegségeket és a túlsúlyt, hanem az agyzsugorodást és egyéb súlyos következményeket is segítenek megelőzni. A bőséges bizonyíték fényében a vércukorszint csökkentésére tett megelőző lépéseink tehát kritikus fontosságúak.

Láthatjuk, hogy a cukorfogyasztás és a vércukorszint-kiugrások összefüggésbe hozhatók az elhízottság és a cukorbetegség járványos szintű előfordulásával, valamint a növekvő gyakoriságú szív-érrendszeri betegségekkel és egyéb súlyos állapotokkal.

 

Forrás: Michael Downey: Controlling After-Meal Blood Sugar Spikes.
Life Extension Magazine 2016.10, ford. Mezei Elmira,
a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk