Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2019 október–november
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! A természet itt Európában – a négy évszak körforgása során – eleve folyamatos edzésben tart minket. Ám, a már tapasztalható éghajlatváltozások, a fokozódó szélsőségek miatt kénytelenek vagyunk még inkább „turbóra kapcsolni” immunrendszerünket, hogy ne döntsön le lábunkról az első őszi szellő, mint ahogy ez a napsütéses szeptemberi „náthaszezonban” már igen sokakkal megtörtént.
a Paramedica
Sokan érzik úgy, hogy a hűvösebb napokkal együtt megérkezett a náthaszezon is az életükbe. Ősztől egészen tavaszig szinte egyik betegség követi a másikat, ha van valamilyen fertőzés a közelükben, ők azt biztosan elkapják. Mit tehetünk ilyen esetben?
Dr. Kádár János
Az egyre hidegebb időben immunrendszerünk növekvő kihívásokkal áll szemben, így az aktív kórokozókkal találkozva gyakran egyértelmű, ki lesz a győztes. Az ismétlődő „felfázás” tüneteit észlelve tanácstalanok vagyunk, hogy panaszaink hátterében csupán az elégtelen folyadékfogyasztás vagy egy újabb fertőzés, valamilyen krónikus betegség, esetleg valóban egyszerű megfázás áll-e.
Béky László
Az antibiotikumok az orvoslás egyelőre nélkülözhetetlen fegyverei, de az egyre terjedő antibiotikum-rezisztencia napjaink egyik növekvő globális problémája. A fölösleges antibiotikum-használat mérséklése pedig mindannyiunk közös érdeke.
Fókuszban
Közeledünk ahhoz az időszakhoz, amikor egyre több embert dönt le lábáról a megfázás és az influenza. Ha nem akarjuk napjainkat fájó torokkal, köhögve, tüsszögve tölteni, érdemes megfogadnunk az alábbi néhány tanácsot!
Dr. Bérczy Judit
Vajon miért van az, hogy egyesek az őszi hűvös időben egyik fertőzésből a másikba esnek, míg mások a járványok, frontok, a hideg, eső és köd dacára is egészségesek? Azért mert egyeseknek túl gyenge, másoknak viszont stabil és erős az immunrendszerük – ettől függően betegeskednek vagy makkegészségesek. Ne bízzuk a véletlenre! Mi magunk is sokat tehetünk ellenálló-képességünk támogatásáért!
Dr. Balaicza Erika
Fáradtság, gyengeség, rossz közérzet…, sok páciens érkezik ilyen tünetekkel a rendelőbe, s az alapos kikérdezés és vizsgálat után felmerül a gyanú, hogy e panaszokat nem mindig alváshiány vagy a túlfeszített munka okozza. Gyakran találunk a háttérben nyomelemhiányt vagy épp valamilyen káros anyag, például nehézfém felhalmozódását a szervezetben. Sajnos a rutin laborvizsgálatból nem derül fény ezek mértékére, így néhány jellemző tünetet ismertetnék.
Dr. Szolnoki Lajos
Hogyan működünk?
A daganatos betegségekkel kapcsolatos helyzet az USA-ban ma rosszabb, mint nálunk, de a statisztikai adatok alapján kimondhatjuk, hogy hamarosan mi is „felzárkózhatunk” ezen katasztrofális adatok mellé. Bízunk benne, hogy a cikkünkben szereplő – neves amerikai orvosoktól, kutatóktól származó – gondolatok segítik a Tisztelt Olvasót abban, hogy tudatosabban éljen és táplálkozzon.
Dr. Csicsor János
Visszajelzésekből tudjuk, hogy olvasóink – cikkeink alapján – igyekeznek táplálkozásukat és életmódjukat minél egészségesebbé tenni, ám így sem tudnak kizárni minden olyan károsító hatást, melytől szeretnék megóvni önmagukat és családjukat. Felmerül a kérdés, mivel lehetne kompenzálni e hatásokat. Alkalmasak-e erre a vitaminok, ásványi anyagok, flavonoidok és egyéb fitovegyületek?
Szabó László
Anti-aging
A női klimax jól ismert tünetei mellett még napjainkban is sokkal kevesebbet tudunk a férfiak hormonális átrendeződéséről, „takarékra állásáról”, annak tüneteiről és következményeiről. Az erősebb nem képviselőit azonban leginkább az érdekli, hogyan lassíthatják e folyamatot.
A menopauzára a nők általában egy igazi mumusként gondolnak, egyrészt mert így búcsút inthetnek fiatalságuknak, másrészt mert legtöbbször igen kellemetlen tünetekkel jár. Érdemes azonban tudni, hogy a klimaxnak különböző állomásai vannak, és minden megálló mást és mást tartogat, ráadásul jellemző tünetei könnyen összetéveszthetők más egészségügyi problémákkal is.
Dr. Hetényi Gábor
Ugyan többet hallunk a diabétesz veseműködést és látást romboló hatásáról, de a szexuális funkció károsodása szintén nagyon gyakori szövődménynek számít, mely az 50 éves kor feletti cukorbeteg férfiaknak a felét is érintheti. A jó párkapcsolat egyik alappillére a kiegyensúlyozott szexuális élet, így az ezt nehezítő egészségügyi problémákat nem lehet figyelmen kívül hagyni.
Akár időszakosan, akár krónikusan jelentkezik az igen sok nőt érintő hüvelyszárazság problémája, biztos, hogy senki nem szívesen fordul vele orvoshoz. Ám, ha már jó ideje fennáll a panasz, érdemes kikérni a nőgyógyász véleményét, ugyanis a legtöbbször van rá megoldás.
Dr. Hetényi Gábor
Büszkék lehetünk, mert legyőztük a korai halálozást, cserébe viszont krónikus betegségeket kaptunk. A 19. század kezdete óta a születéskor várható élettartam több mint duplájára nőtt. Az öregedési folyamatot viszont nem sikerült lelassítanunk: sokan élnek ugyan hosszú életet, miközben megtapasztalják a rák, a szív-érrendszeri betegségek vagy az idegrendszeri hanyatlás „élményét”.
Kardiológia
A szív- és érrendszeri betegségek változatlanul vezetik a halálokok listáját. Ennek egy igencsak alábecsült rizikófaktora a népességszintű magnéziumhiány. Vizsgálatok igazolják, hogy az optimális magnéziumszint helyreállítása a szív-érrendszeri betegségek kockázatát 40%-kal, a hirtelen szívhalált 77%-kal, a rákot 50%-kal és a bármilyen okból bekövetkező halálozást 40%-kal csökkentheti le.
Ismét komoly bizonyítékok láttak napvilágot az életmód, ezen belül is a testmozgás gyógyító, egészségvédő hatásairól – ezúttal a magas vérnyomás kezelésével kapcsolatban.
Dvorák Márton
Mozgásterápia
A mozgásszegény életmód – az elhízás, cukorbetegség és a szív-érrendszeri problémák mellett – gyötrő mozgásszervi panaszok kiindulópontja is lehet. Az isiász (ülőideg-gyulladás, ülőidegzsába) például, kifejezetten a modern kor, egész pontosan az ülő ember betegsége.
Dr. Arnold Dénes Arnold MSc.
Ahogy a folytonos ülés, a mozgásszegény életmód, úgy a túlzásba vitt testmozgás, a túlhajtott sportolás, a mértéktelen edzés, a bemelegítés vagy a levezető nyújtás elmulasztása is fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Emiatt aztán épp arról kell lemondanunk, ami fontos számunkra: a mozgásról. Néhány fontos szabály betartásával elkerülhetjük, vagy utólag enyhíthetjük a következményeket.
Dr. Dobos Márta
Mi az a glükozamin? Hogyan segít csökkenteni a térdízületi artrózis tüneteit? Íme!
Az ízületi gyulladás igen szerteágazó tüneteket okozhat a reggeli ízületi merevségtől a duzzanatig. Szeretnénk felhívni a figyelmet azokra az általános, illetve egyes ízületekre jellemző specifikus tünetekre, melyekkel mindenképpen ajánlatos orvoshoz fordulni.
Dr. Selyem Réka MSc
Dietetika
Az utóbbi években a dietetika válogatás nélkül ajánlgatta a szénhidrátokat. Kétségtelen, hogy vannak, akiknek nem muszáj követni a lowcarb (alacsony szénhidráttartalmú) étrendet, de ettől még fontos óvakodniuk a gyorsan felszívódó, magas glikémiás indexű szénhidrátoktól, azok hosszú távú egészségromboló hatása miatt.
A „fölöslegesen”, „orvosi indok nélkül” gluténmentesen táplálkozó ember még mindig vörösposztó a dietetikusok és a média szemében, mert „fölöslegesen” fosztja meg magát az oly értékes gabonaféléktől. Jó lenne, ha megmondaná már nekik valaki, hogy a cöliákia vagy lisztérzékenység csak a jéghegy csúcsa.
Szendi Gábor
Számos betegség kiindulópontját képezi az a fokozódó egyensúlytalanság, ami a mindennapi étrendünkkel bevitt antioxidánsok túl alacsony szintje, illetve az egészségromboló hatású szabad gyökök képződésének egyre növekvő sebessége között fennáll. A gyorsuló tendenciához hozzájárul többek között a modern életformára jellemző fokozódó stressz, mozgáshiány, a káros szenvedélyek, a növekvő környezeti – például vegyi – terhelés, sugárzás, szmog, kipufogógáz stb.
Tóth Gábor
Eljött az ősz, és ezzel a méregtelenítés és a regenerálódás ideje. Menjünk el tehát sétálni az erdőbe és tegyük le a terheinket! Hagyjuk, hogy megnyugtasson minket, ahogy a hulló levelek földet érnek, és az őszi szél az arcunkat simogatja. Olyan hely ez, mely tele van csodákkal, és ahol igazi kincsekre bukkanhatunk, melyekkel nemcsak lelkünket, de testünket is kényeztethetjük.
Bőrgyógyászat
A hosszan tartó vagy ismétlődő stressz jelei előbb-utóbb a bőrünkön is megjelenhetnek, krónikus problémák, szépséghibák, bőrbetegségek formájában. Mindez hozzáadódik a bőr – évek múlásával amúgy is egyre szembe tűnőbb – öregedési folyamatához. Tekintsük át, mit tehetünk magunkért!
Peterman Krisztina
Hajgyógyászat
Gondolat – érzelmek – energetikai zavar – funkciózavar – struktúra-átépülés. Stressz hatására is ez az automatizmus indul be, ha időben közbe nem lépünk. De mi köze ennek a hajunkhoz?
Kis Éva
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!