Hogyan vélekedik egy háziorvos a hiányállapotokról?

Fáradtság, gyengeség, rossz közérzet…, sok páciens érkezik ilyen tünetekkel a rendelőbe, s az alapos kikérdezés és vizsgálat után felmerül a gyanú, hogy e panaszokat nem mindig alváshiány vagy a túlfeszített munka okozza. Gyakran találunk a háttérben nyomelemhiányt vagy épp valamilyen káros anyag, például nehézfém felhalmozódását a szervezetben. Sajnos a rutin laborvizsgálatból nem derül fény ezek mértékére, így néhány jellemző tünetet ismertetnék.

 Széles körben jellemzi a lakosságot például az édességek utáni vágyódás, amely króm (Cr) hiányában növekszik, pótlásával pedig csökken. A sok édesség fogyasztása ugyanakkor fokozza a króm kiürülését. A króm több enzimrendszer alkotórésze, GTF-ként (glucose tolerantia faktor) kiemelkedő szerepe van a cukorháztartásban, javítja a kóros cukoranyagcserét, csökkenti az inzulinnal kezelt cukorbetegek inzulinigényét, elősegíti a növekedést és csökkenti a vérnyomást.

 Az izomszövetek megfelelő működése biztosítható, kóros átalakulása és a szívizom gyengesége megelőzhető megfelelő mennyiségű szelén (Se) bevitelével, mely gyulladásos mozgásszervi megbetegedések esetén is állapotjavulást okozhat. A szelén a szervezet antioxidáns folyamatait szabályozó fehérjék alapvető komponense.

 A szédülés, hányinger, sápadtság, fáradékonyság, hányinger-hányás, hasmenés, a vashiány gyakori klinikai tünetei. A vas (Fe) a haemoglobinnak, az elektronszállító cytochromoknak és a myoglobin funkcionális csoportjának építője. Az immunrendszer részeként fertőzés ellenes hatással bír. Hasznosulását a szervezetben más mikroelemek jelenléte vagy hiánya is számottevően befolyásolja.

Hátráltatja például a vas beépülését – ezáltal vashiányos anaemiát okozhat – a kadmium. A talaj szennyezettsége révén a zöldségekből, gyümölcsökből, a műanyag eszközökkel, csomagolóanyagokkal érintkező élelmiszerekből és a dohányfüsttel jut szervezetünkbe. Vesekárosodást okozhat, gátolja a cinktartalmú enzimek működését. Felborulhat a kalcium-foszfor egyensúly, ami többek között csontritkuláshoz vezethet. Fontos tehát tisztában lennünk azzal, hogy a nehézfémek szervezetben történő felhalmozódása súlyos következményekkel járhat, így kivezetésük az egészség helyreállításának fontos feltétele.

Dr. Szolnoki Lajos
háziorvos

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk