Vitális anyagok az immunrendszer támogatására

Vajon miért van az, hogy egyesek az őszi hűvös időben egyik fertőzésből a másikba esnek, míg mások a járványok, frontok, a hideg, eső és köd dacára is egészségesek? Azért mert egyeseknek túl gyenge, másoknak viszont stabil és erős az immunrendszerük – ettől függően betegeskednek vagy makkegészségesek. Ne bízzuk a véletlenre! Mi magunk is sokat tehetünk ellenálló-képességünk támogatásáért!

 

Szervezetünk védekezőrendszerének erősítését kezdjük mikrobiológiai rendterápiával! Ennek során tisztítsuk meg szervezetünket, főként az emésztőrendszert a gombáktól, vírusoktól, baktériumoktól Használjunk ehhez természetes készítményeket: a teafa- és a citrusfélék magjának (pl. grapefruitmag) olaját (megfelelő hígításban), a bodorrózsa teáját, a gyömbért és a hagymaféléket!

A növényi enzimek – például papayából, noniból, ananászból – szintén segíthetik az emésztést, a salaktalanítást.

Ugyanilyen fontos a bélflóra regenerálása probiotikus készítményekkel és magas rosttartalmú, emésztéstámogató étrenddel.

Immunrendszerünket bőséges folyadékfogyasztással is segíthetjük. Legyen ennek része a gyümölcslé:  grépfrút, narancs, kivi, alma és sárgarépa frissen préselt és hígított levéből naponta 3-4-szer 2 decilitert fogyasszunk.

Emellett sokféle immunerősítő gyógynövénytea is rendelkezésünkre áll, például bíborszínű kasvirág, macskakarom, la pacho, rooibos, ginzeng, körömvirág, csipkebogyó, hársfa, legyezőfű, citromfű. Gyógynövényes – például zsályás, ánizsos és malátás – cukorkát is szopogathatunk, mely az esetleges köhögési ingert is enyhíti, csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen bennük sok cukor.

Szervezetünkben a sejtek regenerálódását gyorsíthatjuk, a szabad gyököket semlegesíthetjük sokféle antioxidánssal. Ilyenek például a növényi festékanyagok – a flavonoidok, polifenolok, resveratrol –, melyek forrása többek között a cékla, lila hagyma, vöröskáposzta, sárgarépa, sütőtök, fekete szőlő, vörösbor, tőzegáfonya, berkenye.

A bőséges folyadékfogyasztáson, egészséges étkezésen és rendszeres testmozgáson kívül az alábbi, bárhol megvásárolható vitális anyagok segítségét is igénybe vehetjük:

● Az echinacea (a bíbor kasvirág) leginkább az immunrendszer erősítésében jeleskedik. Frissen préselt levének legfőbb hatóanyaga rákötődik a vírusok és baktériumok felszínére, odavonzza a fehérvérsejteket, elősegítve ezzel a falósejtek munkáját. Visszatérő fertőzések, gyulladások, ekcémák, allergia, herpeszek megelőzésére és kiegészítő kezelésére ajánlható. Alkoholos oldatként, teaként vagy kapszula, tabletta formájában is fogyaszthatjuk.

● A shii take gomba egészségvédő hatása elsősorban szénhidrát-összetételében rejlik. Hatóanyagai gátolják a baktériumok és vírusok szaporodását, erősítik az immunrendszert. Amerikai és japán kutatások igazolták, hogy egyes vírusokkal szemben 70%-os védettséget biztosít. Hasonlóan jótékony a Maytake, a Cordyceps és a Reishi gomba is.

● A macskakarom Dél-Amerika, főleg Peru őserdeiben honos. A népgyógyászatban az őserdők lakói elsősorban gyulladáscsökkentőként, fertőzések kezelésére és ízületi panaszok enyhítésére használták. Fő hatóanyagai különféle alkaloidok, melyek erőteljesen fokozzák a fehérvérsejtek termelődését, aktivitását és a fagocita-funkciót (idegensejtek, kórokozók, szennyeződések eltávolítását). A Solernoi Egyetemen elvégzett vizsgálatok a növény gyulladáscsökkentő, vírusölő és sejtburjánzást fékező hatását egyértelműen igazolták.

● A szibériai tajgagyökér  Kínában és Oroszországban olyan vidékeken él, ahol a talaj különösen gazdag ásványokban. Fő hatóanyaga, az energotin nemcsak a stressztűrőképességet javítja, hanem az immunrendszert is erősíti – különösen a stressz okozta káros hatások ellen védve azt.

● A ginzeng adaptogén, immunmoduláló, tonizáló, de prevenciós célra is használható. Fogyasztható gyógytea, vizes-alkoholos kivonat és kapszula formájában is kúraszerűen: 3 hónap után 1–2 hét szünet javasolt. Nem ajánljuk várandósok, szoptató anyák, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedők, asztmás és tüdőtágulásos betegek, valamint véralvadási zavarokkal küzdők számára!

● A noni gyümölcs hatóanyagai csíraölő, immunerősítő és roboráló hatással rendelkeznek. Alkalmazható allergiás betegségek, krónikusan visszatérő gyulladások kiegészítő kezelésére is. Napi 2-3x1 evőkanálnyit fogyasszunk gyümölcslével hígítva.

● A homoktövis érett, sárga bogyótermése rendkívül gazdag C- és más vitaminokban, ezek együtt erősítik az ellenálló képességet. Adaptogén, antioxidáns, sejtvédő, sebgyógyulást elősegítő hatású.

● A propolisz az aminosavak, vitaminok, ásványi anyagok és bioflavonoidok széles választékát tartalmazza, áldásos hatása leginkább ezeknek köszönhető. Immunerősítőként megelőzésre fogyaszthatjuk rendszeresen, esténként kb. 20 cseppet. Betegség esetén felvihetjük az adagot napi 2-3x50 cseppre is.

● A cink és a szelén a jól működő immunrendszer legfontosabb alappillérei. Segítik az immunrendszert gyengítő méreg- és salakanyagok elszállítását, közömbösítését. Támogatják azon enzimek és egyéb sejtvédő anyagok működését, melyek a sejtek regenerálódásáért felelősek. A cink azért is felel, hogy idegen sejtek a normál testi sejteket ne támadhassák meg, és azon ne telepedhessenek meg, ne szaporodjanak el. Aktiválja az immunsejteket is, továbbá fokozza a boldogsághormonok termelődését, melyek viszont nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott ellenálló képességhez. A szelén a glutathionperoxidase nevű enzim alkotója. Ez egy erélyes gyökfogó és a méregtelenítésben részt vevő anyag.

● A lizin egy esszenciális aminosav, mely gátolja azoknak a fehérjebontó enzimeknek a működését, amelyeket bizonyos vírusok (pl. herpesz, HPV) termeltetnek a sejttel, a kötőszövet feloldása érdekében. A vírus így nem tud terjedni környezetében.

E-vitamin: a vírusok elsőként a nyálkahártyákat támadják meg, ott okoznak a szabad gyökök mennyiségének növekedése útján gyulladást, fokozott nyáktermelést, fájdalmat, köhögést. Az E-vitamin az egyik legfontosabb szabadgyök-fogó anyag, ennek köszönhetően hatékony a gyulladások elleni védelemben.

● A C-vitaminról már mindenki tudja, hogy immunrendszerünk egyik legfőbb üzemanyaga, különösen a természetes ölősejteket (TK-sejteket) aktiválja. A TK-sejtek a támadó vírusokat elpusztítják, és ezzel a fertőzés terjedését sakkban tartják. A C-vitamin is erősíti a stresszel szembeni védelmet, és így is fokozza a szervezet ellenálló erejét. Ha kezd kitörni a nátha, akkor a C-vitamin tartalmú gyümölcsök fogyasztását kiegészíthetjük napi 3000-5000 mg elhúzódó felszívódású C-vitaminnal is.

A felsoroltakat külön-külön is kipróbálhatjuk, leghatékonyabban azonban akkor segítenek, ha kombináltan alkalmazzuk őket, hiszen egymás hatását kölcsönösen erősítik.

Aki megelőzés céljából szeretné használni őket, annak kevesebb is elég lehet, ám ha már legyengült az ellenálló képessége, akkor sokkal hosszabb ideig és nagyobb adagokra lehet szüksége.

Ha enyhébb fertőzéseket sikeresen kezelünk fentiek fogyasztásával, úgy elkerülhetővé válik az antibiotikum-kúra, ezzel megóvhatjuk bélflóránkat a károsodástól, annak minden kellemetlen emésztőrendszeri következményével együtt.

Emellett felhívom figyelmét: hallgasson szervezetére: ha fáradt, kimerült, elesett, aludja ki jól magát! Ez nem lustaság, inkább természetes terápia.

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák, Lyme-kór, emésztési zavarok… kezelése
Tel.: 06/20-588-28-10, www.balaicza.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk