Erdeink őszi dísze, a vadrózsa

Így készül a csipkebogyó – népies
nevén hecsedli – lekvár —»

Eljött az ősz, és ezzel a méregtelenítés és a regenerálódás ideje. Menjünk el tehát sétálni az erdőbe és tegyük le a terheinket! Hagyjuk, hogy megnyugtasson minket, ahogy a hulló levelek földet érnek, és az őszi szél az arcunkat simogatja. Olyan hely ez, mely tele van csodákkal, és ahol igazi kincsekre bukkanhatunk, melyekkel nemcsak lelkünket, de testünket is kényeztethetjük.

A hűvös idő beköszöntével értékes gyümölccsel ajándékoz meg minket egyik őshonos növényünk, mely nem más, mint a vadrózsa (latinul Rosa canina).

Számos mítosz és legenda főszereplője ez a különleges gyógynövény, mely nevét Carl von Linnének, a svéd természettudósnak köszönheti, aki a 18. században azt tartotta róla, hogy kutyaharapást követően gyökerei képesek megakadályozni a veszettség továbbterjedését. Latin neve, a canina kiskutyát jelent. Későbbi kutatások kimutatták, hogy e feltételezés sajnos nem igaz, ellenben gyümölcse rendkívül magas C-vitamin-tartalommal rendelkezik. Nagy-Britanniában a II. világháború alatt, amikor a citrusfélék beszerzése lehetetlen volt, a gyerekek C-vitamin szükségletét csipkebogyóval biztosították.

A C-vitamin egy természetes antioxidáns, mely esszenciális szereplője számos biológiai folyamatnak, például a sebgyógyulásnak és a kollagén szintézisének. Segíti a vas felszívódását, fontos a fogíny, a fogak és az erek egészségének megőrzésében.

A gyümölcsben emellett B 1 -, B 2 - és P-vitaminok (bioflavonoidok), szénhidrátok, pektin és szerves savak is találhatók. A P-vitaminok együtt hatnak a C-vitaminnal, kiegészítve annak hatását, valamint késleltetve annak gyors lebomlását.

Gyümölcshúsából készíthetünk lekvárt, szörpöt, szirupot, illetve turmixokhoz is adhatjuk, vagy megszáríthatjuk és teaként fogyaszthatjuk. Ajánlatos a teát hidegen, 5-6 óra áztatással elkészíteni, hogy a benne található értékes C-vitamin megőrizhető legyen, ne bomoljon le a magas hőmérséklet hatására.

A vadrózsának azonban nemcsak a gyümölcshúsa, hanem levelei és tavaszi virágának szirmai is jótékony hatásúak. A virágszirmokból készített tea emésztést segítő, nyugtató és enyhe hashajtó, míg leveáleinek főzete épp ellenkezőleg, hasfogó hatsú.

Apró magjai szintén kiemelkedő hatóanyagtartalommal rendelkeznek, értékes táplálékot jelentenek számunkra. Egészségre gyakorolt jótékony hatásukat számos kutatási eredmény is alátámasztja.

Hideg sajtolással feldolgozva, egyedülálló beltartalmi értékekkel rendelkező olaj, a visszamaradó magrészből pedig ízletes magliszt őrölhető.

Világospiros, lágy, gyümölcsös ízű olaja gazdag esszenciális zsírsavakban (omega-3 és omega-6), fitoszterolokban, E- és A-vitaminokban.

 

 

Nagyra értékelt bőrszépítő olaj, mely regeneráló, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító és sejtmegújító hatással rendelkezik a benne található többszörösen telítetlen alfa-linolénsavnak köszönhetően. Serkenti a bőrben a kollagén szintézisét, ezáltal lényegesen javítja annak vastagságát, szerkezetét és rugalmasságát. Bőrfeszesítő hatású olaj, mely jelentős antioxidáns tartalmánál fogva segíti ellensúlyozni a szennyezett levegő és az ultraibolya sugárzás káros hatását. Gyorsan és könnyen beszívódik a bőrbe, nem tömíti el a pórusokat és nem hagy zsíros érzetet maga után. Bőrünk üde, hidratált és ragyogó lesz tőle.

Csipkebogyómagliszt fogyasztásával a magokban található vízben oldódó vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és más értékes hatóanyagok természetes formában jutnak a szervezetünkbe.

Hozzáadhatjuk turmixokhoz, keverhetjük joghurttal, vagy sütemények tésztáiban helyettesíthetjük vele a liszt egy részét.

A vadrózsa az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyógynövény hazánkban, mely országunk teljes területén előfordul, főként az erdők szélén díszlik nagyobb számban. Érdemes felkeresni és életre szóló barátságot kötni vele.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk