Az ezüst ereje

Az ezüst jótékony hatásait a különböző civilizációk már évezredek óta használják.

 

Az ókori görögök ezüstcsöveken át vezették az ivóvizet a házaikba, így biztosítva annak tisztaságát, míg a Római Birodalomban a bort ezüst urnákban tárolták, hogy megakadályozzák annak romlását. Az amerikai telepesek ezüstdollárt tettek a tejbe, hogy ne savanyodjon meg.

Az ezüst gyógyászati felhasználása az 1800-as évek végén és az 1900-as évek elején élte virágkorát, legalább 50 különböző ezüstvegyület állt az orvosok rendelkezésére, amivel hatékonyan gyógyították a különféle fertőzéses betegségeket.

Ha utána nézünk az ezüst gyógyászati alkalmazásának, egy igen nagy múlttal rendelkező, széles spektrumú „eszközről” olvashatunk. Napjainkban használják újszülöttkori szemfertőzések, illetve égési sebek és szemölcsök kezelésére is.

Hatását ahhoz hasonlíthatjuk, mintha egy kiválóan működő második immunrendszer létezne bennünk.

A baktériumokba, vírusokba, gombákba és más élősködőkbe kerülve gátolja azoknak az enzimeknek a hatását, amelyek az egysejtűek anyagcseréjében vesznek részt, így a kórokozó pusztulását okozza. A vírusok fehérjeburkába behatolva károsítja azok szerkezetét, megakadályozza szaporodásukat és elősegíti kiürülésüket a szervezetből. Minél nagyobb felületen érintkezik az ezüst részecske a kórokozókkal, annál erőteljesebben érvényesül a baktériumölő hatás.

Az ezüst több mint 600-féle kórokozó elpusztítására képes. Egy tanulmányban, ami az ezüsttel bevont intelligens textíliákat vizsgálja, egyértelmű bizonyosságot nyert az ezüst jótékony antibakteriális hatása. Escherichia colit tartalmazó baktérium szuszpenziót táptalajon növesztették 24 órán keresztül, majd hozzáadták az ezüstöt tartalmazó textilhez. „Az első órában teljessé vált az antibakteriális hatás.” Ugyanezen vizsgálatban a Staphylococcus aureus gombafaj esetében, „ahol a pamutszálak ezüst részecskékkel vannak beborítva, ott a gomba nem volt képes elszaporodni”. (forrás: Katonai logisztika 2009/2)

A gyógyászatban tehát nem újdonság az ezüst használata. Mellékhatások tekintetében fontos azonban különbséget tenni az egyes ezüstvegyületek között. Az ezüst nem okoz mellékhatásokat, amennyiben mikroszkopikus méretű, vízben eloszlatott ezüstrészecskéket alkalmaznak meghatározott mennyiségben. Ám a korábbi ezüstalkalmazásoknál előfordult bőrszín elváltozás a mértéktelen fogyasztás kapcsán. Szerencsére már otthon is egyszerűen előállítható jó minőségű ezüst tartalmú oldat elektro-galvanikus eljárással, nagy finomságú ezüstelektródákból.

Érdekes, ahogy a Szegedi Közlekedési Kft. és a Szegedi Tudományegyetem felveszi a harcot a baktériumokkal! A tömegközlekedési járműveken új higiéniás eljárással próbálnak a betegségek terjedésének gátat szabni. Ezüst antibakteriális oldattal az utasteret, az üléseket és a kapaszkodókat is védelem alá vonják. A projekt egy közös gondolat eredménye, egy olyan biológiai védelem, ami: „gyorsabban pusztítja el a baktériumokat, mint az egyéb veszélyes vegyszerek”.

A Szegedi Tudományegyetemen éveken át folytak a kutatások, melyek a fejlesztés alapjául szolgáltak. Ezt az eljárást, a már megépült 265 ágyas új szegedi klinikán is sikerrel alkalmazzák: ott 99 kórterem falát és padlózatát vonták be a különleges anyaggal, ami kevesebb, mint egy óra alatt képes elpusztítani a baktériumok és gombák 99%-át. (forrás: www.szegedma.hu)

Állatoknak is adhatjuk. Jól alkalmazható élelmiszerek tartósítására, a hűtőszekrény szagtalanítására is. A gyümölcsöt, zöldséget fújjuk be vele, így megakadályozzuk a penészedést és a rothadást. Szobanövényeknél is előnyös a használata.

 

Növényvédelem tekintetében használhatjuk az ezüstkolloidot a kertben, a növények bakteriális, gombás és vírusos betegségeire. A növények növekedésére is pozitívan fejti ki hatását. Elpusztítja a nemkívánatos mikroorganizmusokat a virágföldben és az öntözőrendszerekben. Megszünteti a növényi rozsdát és penészt, valamint a fa korhadását. Méhészetekben pedig sikeresen alkalmazható a kaptárok fertőtlenítésére is.

Láthatjuk tehát, hogy az ezüstöt – mint természetes anyagot – rendkívül széles körben alkalmazhatjuk környezetünk bakteriális támadásai ellen.

Szabó László
hatóanyag-szakértő

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk