Advent 2019

Nem személytelenül, hanem szeméttelenül!

 

Közhely, de igaz: a gyerek nem a szép szóból vagy a fenyegetésből ért, hanem a szülői minta alapján tanulja meg a legtöbbet az életről, az őt körülvevő világról. Legyen szó étkezésről, sportról, a másokkal való kommunikációról, vagy egy ünnep megéléséről, egy biztos: a gyermek úgy fogja érezni, látni, gondolni, és (jaj, nekünk!) továbbvinni a dolgokat, ahogyan azt tőlünk eltanulta.

Nehéz a dolgunk, amikor új családi hagyományokat szeretnénk teremteni, vagy csak egyszerűen tompítani akarjuk a külvilág nyüzsgő, számító, pénzéhes hatásait. Mindez kihívás, főleg egy-egy ünnep alkalmával. Persze könnyebb lenne sodródni az árral, mindent megvenni vagy megtenni, amit „szokás”, amit „kell” vagy „illik”. Mégis – némi extra erőfeszítéssel – érdemes egy kicsit családiasabbra, egyedibbre, emberire venni a figurát.

A közelgő advent kínálja a lehetőséget az elcsendesedésre, a családi kuckózásra, a lelki dolgok átadására. Taníthatjuk ilyenkor a gyerekeket a környezet védelmére, a család fontosságára, az ünnepi készülődésre és a türelmes várakozásra.

Szervezzünk idén egy családi-élmény alapú, hulladékmentes, ugyanakkor tanító és nevelő adventet!

Íme, egy lehetséges variáció az adventi kalendáriumra! Nem kell hozzá egyéb, mint 24, akár nem egyforma befőttes üveg, melyet kibélelünk sütő- vagy szép rizspapírral, hogy megakadályozzuk a meglepi-kukucskálást…

Kezdjük a készülődést egy kis nyugival: nézzünk együtt filmet! Az első befőttes üvegbe a kiválasztott film címe kerül egy papírlapon, a film mellé a pattogatott kukoricát készíthetjük együtt.

Egy másik üvegbe „könyvtári meghívó” kerülhet. Ezen a napon beiratkozunk a könyvtárba, és elmagyarázzuk, hogy nem szükséges mindig megvennünk a könyveket, jobb, ha kikölcsönözzük őket, hisz az újra felhasználás környezetbarát!

Édesség, finomság is kerülhet az üvegekbe, de külön-külön csomagolt csokik helyett vegyünk a piacon diót, mogyorót, kesut vagy aszalt gyümölcsöt. Közben elhangozhat a tanítás: nézzünk utána együtt a neten, mi hol terem, hogyan aszalnak, tartósítanak az emberek.

Szervezzünk otthoni kuckózós, kreatívkodós, kifestős estét! Nyomtassunk mindenkinek kedvére való színezőt (igen, a felnőtteknek is), és tegyünk be valamilyen komolyzenét, jól fog jönni az alkotáshoz, elmélyüléshez!

A következő meglepetés egy családi kirándulás lehet, amit lerajzolva az egyik üvegbe rejthetünk. Vegyük elő a termoszt, a bakancsot, induljunk együtt egy erdei sétára! Gyűjthetünk falevelet, de csipkebogyót is, mert a közös hecsedlifőzés is nagyon jó program! Mondjuk el a gyermeknek, mit szabad és mit tilos tenni egy erdőben (tűzgyújtás, szemetelés, védett állatok és növények gyűjtése)!

A tél beálltakor kihagyhatatlan, lélekemelő élmény a kandallóban ropogó tűz bámulása. Ha nincs otthon kandalló vagy kályha, „hívassuk meg” magunkat egy baráthoz, vagy keressünk egy kis csárdát, ahol a házon belül tűzhely van. Beszéljük meg, s ha lehet, mutassuk is meg, hogyan kell tüzet gyújtani, a gyermek biztosan élvezni fogja.

Rejtsünk el következő napra egy kottát, melyet együtt elénekelhetünk, ha valaki hangszeren is játszik, kész is a hangulatos este!

Humorral sok feszültség oldható! Egy-egy naphoz tehetünk vicceket vagy fejtörőket, hadd agyaljon vagy kacagjon rajta a csemete!

Karácsony felé haladva beiktathatunk egy szépítkezős napot is (lányoknak hajfonással, az ünnepi frizura megtervezésével, kiválaszthatjuk a karácsonyi ünneplő ruhát), a fiúknál pedig belefér egy közös focimeccs vagy birkózós játszadozás is.

Egyik este listát készíthetünk arról, mit szeretünk a másikban, vagy miért vagyunk neki hálásak. Miért ne tarthatnánk egy hálanapot így advent idején, amikor körbeüljük az asztalt, és csupa kedvességet írunk egymásról?

A zsúfolt bevásárlóközpontokban tolakodás helyett idén készítsük otthon a mézeskalácsot, a díszeket és a kisebb ajándékokat! Ehhez a naphoz a kalendáriumüvegbe kerüljenek a díszítéshez szükséges kellékek!

Ne hagyjuk az utolsó pillanatra a karácsonyfa-vásárlást, legyen az is az adventi készülődés eseménye az emlékezetes, közös díszítéssel együtt!

Örömteli készülődést kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Kalla Tímea
újságíró

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk