Alternatív szemdoktor

Mikroperimetriás látásfejlesztés a MAIA világszínvonalú orvosi csúcstechnológiával

A MAIA mikroperimetria csúcstechnológia, amelynek segítségével – világszínvonalú műszerrel – stimulálni tudjuk a retinát a jobb látás elérése érdekében.

A következő szembetegségek esetén sikeresen alkalmazható a mikroperimetria: szemfenék meszesedés, zöldhályog, tompalátás, időskori szemfenék degeneráció, diabeteszes macula ödéma, cukorbetegség okozta szemfenék elváltozás, macula lyuk, Stargardt retina pálya chorioidea betegségei, retina központi vénaelzáródás, retinitis pigmentosa.

Mikroperimetria: a szemészetben egyedülálló új módszer, amely a retina célzott funkcionális szenzitivitási vizsgálatával beállítja a gyengén működő sejtek stimulációját sejtszinten, ezáltal javítva a látás minőségét.

Látásrehabilitáció: Magyarországon még nem eléggé ismert, a látássérültek nem, vagy csak késve kapnak információt a látásrehabilitációs lehetőségekről. A MAIA program egy vizuális rehabilitációs technika, amely segít a retina ép látóterületeinek erősítésével egy új retinalis fókusz kialakításában. Ezáltal javítja a gyengén látó beteg látásának élességét és minőségét.

Szemfenékbetegségek fajtái: A szemfenék megbetegedésénél a látásélesség csökkenése attól függ, hogy a retina melyik részén, milyen kiterjedésű, száraz vagy nedves típusú, mélységben érinti-e a retina alatti choriodea-t (érhártyát), illetve, hogy van-e a betegnek magas vérnyomása, cukorbetegsége, magas koleszterinszintje, pajzsmirigy vagy daganatos betegsége. A látóideg betegségei gyakran az alkohol, drog vagy nikotin fogyasztásától, illetve egyéb megbetegedések (pl. sclerosis multiplex) társbetegségeként alakulnak ki. A zöldhályog (glaucoma) szintén a látóideg működését károsítja, és időbeni kezelés nélkül vakuláshoz vezethet. A retinopáthia prematurorum a koraszülöttek szemfenék betegsége, amely az inkubátor után alakulhat ki. Ezeknek a gyerekeknek a látássérülését, vakságát, az üvegtest elkötőszövetesedése okozza.

Macula (sárgafolt): az éleslátás helye, mely terület az olvasóképességünket is biztosítja. A degeneráció e betegségnél az éleslátás helyén az ideghártya sejtjeinek pusztulását jelenti.

Száraz formájánál az éleslátás helyének atrophiája, „elkopása” látható, melynek jellemző panasza: „éppen azt nem látom, amire ránézek, nem ismerem föl az arcokat, nem jó már a régi olvasószemüvegem sem, nagyítót kell használnom, ha ki akarok betűzni valamit.”

Nedves típusú elváltozásnál az éleslátás helyén az érhártyából kóros érnövekedés indul meg, később az erekből folyadékkiáramlás, vérzés jelentkezik, a látásromlás fokozódik.

Konvencionális kezelések: a szem belsejébe juttatott injekciók (speciális, szteroid tartalmú gyógyszer); lézerkezelés a kóros érnövekedés elpusztítására (melyre a szemeknek csak néhány százaléka alkalmas); retinasebészet különböző műtéti megoldásokkal (kevés sikerrel), látásjavító segédeszközök, melyek felnagyítják a látott képet.

Tercier prevenció: gyakran a kialakult nagyfokú látásvesztés mellett, már csak a maradék látás megőrzésére fókuszálhat a komplementer medicina szakembere. Bár az előrehaladott betegséget meggyógyítani természetesen nem lehet, de javítani tudjuk a látásminőséget: a betegek könnyebben tájékozódnak, hamarabb észreveszik a környezetükben látható tárgyakat.

A Microperimetria – mint látásrehabilitációs eszköz – nagy segítséget nyújt ebben a munkában. Az eredmények magukért beszélnek, ezt tükrözik világszerte a szemészeti szakirodalmi közlemények is.

(Szponzorált cikk)

Dr. Ozsváth Mária Honoris Causa
szemész szakfőorvos, okl. szemtréner, látszerész
+36 20 980 5472
alternativszemdr@gmail.com
www.ozsvathmethode.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk