Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2020. február – március
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Beton, kocka és szürkeség… Ha körbenézve ezt látja maga körül, akkor ideje kimenekülni vagy munkához látni, hogy testi-lelki egészsége érdekében minél több „természetet” varázsoljon maga köré.
a Paramedica
Ma már nem kétséges, hogy az életmódunk óriási hatással van egészségünkre: betegségeket okozhat és gyógyíthat is. Ennek kapcsán érdemes végiggondolnia a következő 12 fontos kérdést!
Dr. Vernes Réka
Étrendünk összetétele nyilvánvalóan meghatározza agyműködésünket. Ennek legjobb példája az egyre terjedő demenciajárvány, mely a szénhidrátalapú, feldolgozott ételekre építő nyugati étrend következménye. A radikálisok most akarnak tiszta gondolkodást, a fontolva haladók pedig tiszteletben tarják az uralkodó ajánlásokat.
Sok olyan betegség van, melyek a leggondosabb ellátás mellett is gyógyíthatatlannak számítanak. Ezt minél lelkiismeretesebb az orvos, annál nagyobb kudarcként éli meg. Ezzel magam is szembesültem: az egyik legjobb barátomat 26 évesen gyomorrák miatt veszítettük el… Azt gondoltam, ha elmegyek kutatónak, és így segíteni tudok a betegeken, akkor már nem éltem hiába.
Dr. Letoha Tamás
Fókuszban
Több mint 200 vírus okozhat megfázásos jellegű tüneteket, ezért nem meglepő, ha felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt, évi több alkalommal jelentkeznek a panaszok. Elegendő-e megfázás esetén bevetnünk az otthoni praktikákat? Mikor szükséges orvoshoz fordulni?
Dr. Holpert Valéria
2020. február 5-én Kínában megjelent az első, koronavírus által okozott tüdőgyulladás elleni védekezés kézikönyve. Ebből megtudhatjuk például, hogy az új emberi koronavírus hőérzékeny, 56°C hőmérsékleten 30 perc alatt inaktiválható, illetve, hogy 75%-os alkoholos, peroxiecetsav és klórtartalmú fertőtlenítőszerekkel hatékonyan elpusztítható.
Immunrendszerünket számtalan komoly megterhelés éri civilizált létformánk ellenére. De – jó esetben – legyőzi a milliónyi kórokozót, mely naponta bombáz bennünket; felismeri a hibás struktúrájú sejteket, és eltakarítja őket; felismeri az egészségünket veszélyeztető anyagokat, s mindent megtesz azok hatástalanításáért… Ahhoz, hogy kifogástalanul tudjon működni, nekünk is támogatnunk kell, különben a sorozatos támadásokban kimerül, s az állandó harcban alulmarad.
Dr. Balaicza Erika
A tél végi időszakban ismét gyakoribbá válnak a megfázásos, fertőzéses, influenzás panaszok, így nagyobb feladat hárul immunrendszerünkre is. Annak normálistól eltérő működése azonban immunhiányos állapotot teremthet, mely növeli a különféle betegségek – fertőzések, allergia, autoimmun és degeneratív betegségek – kockázatát.
Dr. Kádár János
A bélflóra összetételének zavarai – melyek az antibiotikum-használattal és a nyugati táplálkozással függnek össze – szoros kapcsolatot mutatnak a légúti fertőzések gyakoriságával, az allergiákkal és az asztmával. A kutatók arra a kérdésre keresték a választ: milyen szerepet játszik a bélflóra az immunrendszer működésében, szabályozásában.
Prevenció és terápia
Ebben az időszakban sokan szenvednek köhögéstől, torokfájástól, tüsszögéstől vagy épp láztól. A tünetek hátterében több betegség is állhat, ezek jellegzetes tüneteit és a köztük lévő különbségeket gyűjtöttük össze.
Dr. Augusztinovicz Mónika
A tél végi hideg időben nemcsak a megfázás és az influenza kockázata nő meg, de a felfázásé is, de hogyan is függ össze a hideg és a felfázás?
Dr. Rákász István
A hideg tél során meggyöngült immunrendszer és az aktív kórokozók találkozásakor gyakran egyértelmű, melyik lesz a győztes. Ilyenkor érdemes az indokolt orvosi vizsgálatok mellett segítségül hívnunk a természetes gyógymódokat is.
Béky László
Hogyan működünk?
Sokan tapasztalják, hogy a szabadba hívogató tél végi, kora tavaszi napsütés ellenére nincs bennük lendület, gyengének, fáradtnak érzik magukat. Vajon a sápadtság mellett ez is a mögöttünk álló hosszú tél számlájára írható?
Dr. Szélessy Zsuzsanna
Kevéssé ismert, hogy igen sok betegség gyökere a májban felhalmozódott toxikus anyagokhoz kötődik. Elhihetjük-e hogy a máj, s a benne lévő epekövek a jó egészség, a fiatalság és a vitalitás megőrzésének legfőbb gátjai?
Végül is nem vagy beteg! Laborleleted is „majdnem” jó! Mégis valami nincs rendben… De mi? Nincs időd, hogy észrevedd szervezeted jelzéseit: hogy egyre nehezebben birkózik meg a felhalmozódott mérgekkel? Jelöld meg a felsorolt panaszok közül azt, ami Rád is igaz!
Könnyű mindent a „tavaszi fáradtság” számlájára írni, és ráfogni a mögöttünk álló szürke, napfényszegény télre! Amikor a gyakori fáradtság, erőtlenség, kedvetlenség és visszatérő fejfájások mellé emésztőszervi vagy allergiás panaszok is társulnak, vegyük ezt intő jelnek: itt az ideje a tavaszi méregtelenítésnek, tisztítókúrának.
Lassan aktuálissá válik saját magunk és környezetünk tél végi „nagytakarítása”, mi mással végezhetnénk ezt, mint tiszta, természetes, magunkat és környezetünket nem károsító bio, öko, azaz „zöld” hozzávalókkal?
Természetes gyógymódok
Az ayurvéda hagyományában központi szerepet kap a méregtelenítés kérdése. A különböző eredetű és összetételű, a szervezet egészséges működését károsító anyagokat összefoglaló néven amának nevezi. Az ayurvédikus gyógyítás célja mindenekelőtt az ama felhalmozódásának megelőzése, a felgyülemlett ama eltávolítása, és a szervezet egészséges működésének helyreállítása.
A hideg téli hónapok alatt általában nagyobb mennyiségű, magasabb kalóriatartalmú táplálékot fogyasztottunk, pedig a fűtött helyiségekbe zárva még az átlagosnál is kevesebbet mozogtunk. Ennek eredménye lehet a felesleges kilók mellett a fáradtság, rossz hangulat, energiahiány, változó közérzet és az emésztési panaszok. Ideje cselekednünk, ha Húsvétra már jó formában szeretnénk lenni!
Dietetika
Manapság a diétáknak se szeri, se száma, annak ellenére, hogy optimális esetben nincs szükség szervezetünk diétákkal történő „sanyargatására”. Egyre nagyobb kihívás azonban az egészséges alapanyagokhoz való hozzájutás és a kiegyensúlyozott táplálkozás rohanó, gyorséttermekkel és mirelit készételekkel tarkított világunkban. Ha bármi következtében felborul szervezetünk egyensúlya, betegség, allergia vagy túlsúly jelentkezik, igenis van létjogosultságuk e diétáknak.
Egyre ismertebbek a különböző ételintoleranciák. A szerteágazó tünetek – gyomor- és bélrendszeri, illetve bőr- és idegrendszeri panaszok – a felnőtt lakosság 15-30%-át érintik. Ilyenkor sokan diétázni kezdenek, elhagyják például a tejet vagy a cukrot, de tüneteik sok esetben mégsem javulnak, mert esetleg épp gluténmentes vagy alacsony-hisztamintartalmú étrendre lenne szükségük.
Dr. Sárdi Krisztina
Amennyiben felnőttként a tejfogyasztás panaszokat okoz, mindjárt tejcukor-érzékenységre gondolunk, és bevásárolunk laktózmentes termékekből. Kevéssé ismert azonban, hogy gyakran nem is a tejcukor, hanem a tejfehérje okozza a tüneteket. Tejfehérje-érzékenység – másnéven tejintolerancia – esetén nem elég a laktózmentes diéta, csak a tejtermékek teljes kizárása, helyettesítése szünteti meg a tüneteket.
Dr. Sárdi Krisztina
Az Institute of Food Allergy Research kutatói úgy vélik, az interleukin-12 a felelős az ételallergiák megjelenéséért. Ez a molekula fontos szerepet játszik az immunrendszer helyes működésében, ám ételallergiások esetében nem termelődik.
Dr. Babai László
Anti-aging
A zsírokról manapság leginkább saját zsírpárnáink és a túlsúly jut eszünkbe, pedig a zsíroknak komoly élettani szerepük van. Az esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsavakat – melyeket szervezetünk nem képes előállítani – rendszeresen pótolni érdemes. Kérdés viszont, hogy milyen mennyiségben és arányban. Kevesen tudják, hogy az ideális omega-3/omega-6 arány 1:1, s ha ez – a helytelen táplálkozás miatt – felborul, növekszik a krónikus betegség kockázata.
Szabó László
A vitaminokban szegényebb téli táplálkozás, a fűtés szárító hatása, kevés mozgás a friss levegőn, és a napfény hiánya megviseli egész szervezetünket, így a bőrünket is. A kiszáradt, sápadt, fáradt bőr tükrözi a szervezet belső állapotát, nem csoda hát, hogy az öregedési folyamatok felgyorsulnak. Nem is gondolnánk, hogy ennek lassítására – a számos praktika mellett – még az sem mindegy, hogyan alszunk, és miként birkózunk meg a testet-lelket romboló stresszel!
Kozmetológia
Az izzadást a szimpatikus idegrendszer szabályozza, amely a szervezet belső környezetének, hőmérsékletének viszonylatos állandóságát biztosítja ez által. A kellemetlen, túlzott verejtékezésnek azonban stressz, félelem és számos betegség is állhat a hátterében.
Dr. Körmendy Miklós
A fűtési szezonban a lakások levegője gyakran túl száraz, emellett a hűvösebb, szeles időjárás is kiszáríthatja bőrünket, pláne ha az eleve száraz, érzékeny vagy problémás, így mindenképp ráfér egy alapos tisztítás, regenerálás, ápolás.
Peterman Krisztina
Mozgásterápia
A túlsúlyos, elhízott emberek életmódváltása mindenképp nagy döntés, amihez nagy lelkierő és – jó esetben – komoly felkészülés szükséges. Ne úgy gondoljunk a sportra, mint kényszerű időtöltésre, melynek eredményeként majd kisebb nadrágba férünk bele! A fogyással ugyanis csökkenthetjük komoly betegségek rizikóját, ráadásul önértékelésünk is javul.
Pancsó Gergely
Se a tél végi hideg idő, se az esetleges ízületi fájdalom nem ad felmentést az egészséget védő, állóképességet és mozgékonyságot fenntartó, csontritkulást fékező rendszeres testmozgás alól. A túl sok pihenés, fotelben a tv előtt ücsörgés elgyengítheti az izmokat, ami fokozhatja az esetleges mozgásszervi panaszokat.
Dr. Páll Zoltán
A multivitaminok és étrend-kiegészítők mellett szervezetünk ellenállóbbá tételének egyszerű, természetes módszere a testmozgás. Ha sikerül rátalálnunk a számunkra ideális sportra, annak nemcsak testi, de lelki hatásait is élvezhetjük.
Dr. Telegdy Margit
Csontjai és szervezete is hálásak lesznek érte
A kalcium pótlás sokak számára elengedhetetlen. Mégis egyre többen aggódnak amiatt, hogy a kalcium lerakódik, és nem a megfelelő módon épül be. Valóban nem mindegy, milyen formában pótoljuk?
Egy bizonyos életkor után egyre többet ülünk, egyre kevesebbet mozgunk. A legtöbbek életéből teljesen kimarad a hosszas, mindennapos gyaloglás, testmozgás, melyen az emberi test – evolúciósan kialakult – egészséges működése alapszik. Hazánkban jelenleg közel egymillió ember szenved csontritkulásban…
Dr. Tamási László
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!