Zöldítsünk!

Kedves Olvasó! Beton, kocka és szürkeség… Ha körbenézve ezt látja maga körül, akkor ideje kimenekülni vagy munkához látni, hogy testi-lelki egészsége érdekében minél több „természetet” varázsoljon maga köré.

Beton, fém, (jó esetben) üveg – egyre inkább ezekből áll környezetünk. Növekszik azok száma, akik a vidéki élet helyett a városi környezetet, s ezzel az egyre nagyobb, egyre magasabb, egyre zsúfoltabb épületeket, irodaházakat választják életterüknek, talán mert nyugaton is ez a „trendi”.

Fogynak a színek, csökken a természetre jellemző formagazdagság és élő dinamizmus, minden kockává és téglalappá merevedik. A környezet viszont veszélyesen formálja a benne élőket! A szürke minden árnyalatát magába foglaló, ma divatos színskála nehezen varázsol életet a stresszes, gyakran egysíkú, túlfeszített munkától amúgy is „kockuló” és szürkülő emberek hétköznapjaiba.

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy az ilyen életforma során – a konszolidált, udvarias viselkedéssel elkendőzött – felgyülemlett feszültség, düh, agresszió, energiahiány és lehangoltság a zárt, épített környezetben gyógyszerekkel ugyan elnyomható, de eredményesen leginkább a természettel érintkezve gyógyítható.

A modern, nyugati tudománynak nem sikerült még olyan szert találnia, mely akár csak megközelítené a zöld természet látványa, s – benne tartózkodva – az energetikai feltöltődés hatását a fizikai és mentális egészségi állapotra.

Minél érintetlenebb a természet, e hatás annál inkább érvényesül. Sokat teszünk tehát:

  • ha emeleti lakásunkat szobanövényekkel gazdagítjuk;
  • még többet, ha rendszeresen sétálunk, kocogunk a közeli parkban;
  • esetleg saját kiskertünkben tevékenykedünk, fizikai munkát végzünk;
  • ha módunk van legalább hétvégén a tiszta, szabad természetben időt tölteni, sétálni, sportolni, örülni.

Lehetőségeinket tekintve talán utóbbi az, mellyel a legnagyobb egészségnyereséget érhetjük el a stressz, az idegi kimerültség, a fásultság és a depresszió enyhítésében, fizikai erőnlétünk javításában. Észre fogjuk venni, hogy a természetben felfrissülve, feltöltődve, pozitívabban tudunk majd hozzáállni a kihívásokhoz és könnyebben elviselni, kompenzálni az esetleges nehézséget.

Épp előttünk áll a természet legnagyobb „energiadömpinget” ígérő, kora tavaszi időszaka a megújulás üzenetével: rügyfakadással, zöldüléssel, melengető napsugarakkal. Vegyük ki ebből a részünket!

  • Töltsünk minél több időt a szabadban, a zöldben!
  • Szívjuk magunkba rendszeresen a friss tavaszi energiákat!
  • Csempésszük be azt otthonunkba is: ha máshol nem, az ablakpárkányon figyeljük a cserépbe elvetett magok kibontakozását.
  • Nézzük végig, hogyan lesz belőlük például újhagyma, metélő petrezselyem, zeller, paprika vagy balkonon is nevelhető koktélparadicsom.

Sikeres kísérletezést, örömteli tavaszi feltöltődést, megújulást és gyógyulást kívánunk, melyhez cikkeinkkel, hasznos tanácsainkkal mi is igyekszünk hozzájárulni!

a Paramedica

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk