Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2020. április – május
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! A koronavírus-járványban a fertőzéstől való félelmünk mellett talán az a leginkább aggasztó, hogy nem tudjuk, mikor és hogyan lesz vége. Életünk sok területe bizonytalanná vált, s agyunkat, mentális stabilitásunkat épp ez a bizonytalanság, azaz a kontroll elvesztése teszi sebezhetővé.
a Paramedica
Az új koronavírus tüneteit – laikusként – valóban nehéz megkülönböztetni például az influenzáétól. Az amerikai Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ azonban az általuk kiadott tünetlistán jól elhatárolható különbségeket jelölt meg a különféle vírusfertőzések jellemzői között és abban, hogy milyen gyorsan fejlődnek ki.
Az ezüst jótékony hatásait a különböző civilizációk már évezredek óta használják.
Szabó László
A „MARADJ OTTHON mozgalom” nagyon fontos, mert lelassítja és tompítja a hirtelen nagyszámú megbetegedés kialakulását, ezzel az egészségügy terheltségét. DE! Nem véd meg tartósan és nem erősíti az immunrendszerünket!
Dr. Balaicza Erika
Már nem sejtszinten gondolkodunk, hanem behatoltunk a sejtekbe, a sejtek élethosszát, egészségét és működését alapvetően befolyásoló MITOKONDRIUMOK működését vizsgáljuk. E szemszögből a vitaminok és antioxidánsok szerepe átértékelődik, az immunfunkciók serkentése – és így a koronavírus elleni védekezés is – új megközelítéssel bővül.
Szendi Gábor
Dr. Katz, a Yale Egyetem Betegségmegelőzési Kutatóközpontjának alapító elnöke arra figyelmeztet, hogy miközben az emberek pánikba esnek a koronavírustól, rezzenéstelen arccal néznek szembe sokkal veszélyesebb „járványokkal”.
Mozgásterápia
A koronavírus-járvány szempontjából – az idősek mellett – a krónikus obstruktív légúti betegségben (COPD) szenvedők is rizikócsoportot képeznek, így esetükben is indokolt a fokozott óvatosság. Ám ők sem mondhatnak le a napi rendszeres testmozgásról, ahogyan a csontritkulással vagy ízületi problémákkal küzdők sem, mivel állapotuk az inaktív életmód mellett rosszabbodhat!
Dr. Hidvégi Edit
A koronavírus-járvány ideje alatt a „maradj otthon” és a kötelező távolságtartás elvét követve sem mondhatunk le a napi rendszeres testmozgásról, mely a testi-lelki egészség fenntartásához kulcsfontosságú. Minden kreativitásunkra szükség lehet, hogy az időseknek és a gyerekeknek is vidám, pezsdítő, változatos mozgásformákat találjunk ki a „bezártság” előttünk álló időszakára.
Talán furcsán hangzik, de életmódunk egyes elemei is vezethetnek ízületi fájdalmakhoz, a hüvelykujjunktól egészen a térdünkig. A megoldáshoz nemcsak az orvosi kezelés, de a tudatosság is fontos!
Dr. Selyem Réka
Hogyan működünk?
A Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) szerint az ember a természet része, életmódjában alkalmazkodnia kell annak törvényeihez. A szervek biológiai aktivitása összekapcsolódik a nap 12 órás ciklusaival. Az energiakeringés 24 óra alatt egy teljes ciklust ír le, ez alatt 2-2 órás periódusokban más-más meridiánban éri el csúcspontját.
Dr. Chen Zhen
Életünk egyharmadát – jó esetben – alvással töltjük, mely a pihenés, regenerálódás, a megfelelő immunműködés alapvető feltétele. Az alvás-ébrenlét ritmusát egyrészt „belső óránk”, másrészt a külső fényviszonyok szabályozzák. Napjainkban a civilizációs ártalmak, a fényszennyezés felborítja e ritmust, ami a fáradtságon és alvászavaron túl jelentős egészségkárosodáshoz, az immunrendszer csökkent működéséhez is vezethet. Napjainkban védekezőrendszerünk megfelelő működéséhez elengedhetetlen, hogy megoldást találjunk a pihentető alvás mielőbbi helyreállítására.
Dr. Bódizs Róbert
Mindannyiunkat szokatlan kihívások elé állít a jelenlegi koronavírusos időszak, ráadásul tavaszra vitaminraktáraink is kimerültek, D-vitamin szintünk lecsökkent, így nem csoda, hogy mindenkinél gyakrabban jelentkezik fáradtság és könnyebben kaphatunk el bizonyos betegségeket is. Bár az okok főként életmódunkban keresendők, mégis jó lenne mielőbb helyreállítanunk energiaszintünket, teherbíró képességünket.
Dr. Kádár János
Dietetika
Milyen igazságtalan a sors a háziasszonyokkal szemben, akik hosszú órákat töltenek nap mint nap – vagy szerencsésebb esetben csak hétvégén – a tűzhely mellett, s ennek jutalmát, a jóízűen falatozó család látványát, csak pár percig élvezhetik, olyan gyorsan eltűnik minden a tányérokból. Nem csoda, ha kikopnak a menüből az időigényesebb fogások és a változatosság. Szerencsére néhány trükkel pár perc alatt új ízeket csempészhetünk az életünkbe, ételeinkbe az unalomig ismételt, klasszikus fogások helyett.
A szervezet megtisztítására és regenerálására szokásos módon az újraéledést, az újjászületést is szimbolizáló tavasz a legalkalmasabb. Minél kevesebb szennyező anyag és felesleges anyagcseretermék található sejtjeinkben, annál jobban működik a tavaszi vitaminhiány miatt amúgy is legyengült, veszélyes vírusok által ostromolt immunrendszerünk.
Dr. Balaicza Erika
Kevesen gondolnak rá, hogy a kén, a kéntartalmú növények – kívülről és belülről alkalmazva – méregtelenítenek, fertőtlenítenek, sőt fiatalítanak, ha azokat szakértő kezek alkalmazzák.
Peterman Krisztina
Napjainkban a megnövekedett otthoni teendők újszerű munkamegosztásra kényszerítik a családokat, a szülőket és a gyerekeket egyaránt. A sütés-főzés területén még plusz feladatot is jelenthet, hogy mindennapra megfelelő MENTES ételeket készítsünk, ha azt valamelyik családtag állapota – például cöliákia, lisztérzékenység, inzulinrezisztencia (IR) vagy egyéb panasz – indokolja. Ilyenkor még nagyobb kihívást jelent, hogy eleget tegyünk a folyton sütit követelő, édesszájú gyerekeknek, pláne, ha időnk sincs rá, mert otthonról dolgozunk.
Szabó Lucia
Kozmetológia
Évtizedek teltek el a higiénia, az otthoni tisztálkodás, testápolás rutinszerű hétköznapjaiban. A megszokott rutin ezekben a hetekben pillanatok alatt szertefoszlott. A vírus okozta válsághelyzet új rutint szül, ami hatással van életünk számtalan területére, és mindennapi higiéniánk forradalmi átalakulásával jár. Egyik napról a másikra máshogy viszonyulunk a testünkhöz, egymáshoz, az egészségünkhöz, miközben új értelmet nyert a tisztálkodás fogalma.
Dr. Kiss Rita
Az arc mimikája, a csökkenő kollagén-termelődés, a külső környezeti hatások és rossz szokásaink is hozzájárulnak ahhoz, ha bőrünk idő előtt öregedni, ráncosodni kezd. Még a jelenlegi karanténkörülmények között is – megfelelő praktikákkal, otthoni bőrápolással, vitaminpótlással és célzott táplálkozással – sokat tehetünk a folyamat lassítása, visszafordítása érdekében.
Peterman Krisztina
Bőrgyógyászat
A verejtékezés fontos élettani mechanizmus, hiszen a párolgás hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés, a hyperhidrosis azonban igen kellemetlen panasz, melyet – annak nyomaival együtt – minden érintett szeretne mielőbb megszüntetni.
Dr. Borbola Kinga
Kevesen tudják, hogy a túlsúly nemcsak a szív- és érrendszert, a mozgásszerveket és az anyagcserét terheli, hanem a bőr állapotára is jelentős hatással van. A plusz kilók szerepet játszhatnak például a túlzott izzadás, az ennek talaján kialakuló gombás, bakteriális fertőzések, a pattanások, sőt még a pikkelysömör kialakulásában is. Mindez jelenleg sokadlagos problémának tűnik, de elhanyagolása ronthatja az állapotot, tegyünk tehát ellene most, házilag!
Dr. Boros-Gyevi Márta
Nőgyógyászat
Az egyik leggyakoribb panasz, amit az ember átélhet, az az alhasi fájdalom. Nők esetében gyakoribb, és főként nőgyógyászati problémákat jelezhet. Lássuk, melyek a leggyakoribb okok!
Dr. Hetényi Gábor
A menstruációs zavarok igen gyakori problémának számítanak. Megjelenhetnek alkalomszerűen, de van, hogy hónapról hónapra sok bosszúságot okoznak a nőknek. Mi számít rendellenesnek és mit lehet ellene tenni?
Dr. Lőrincz Ildikó
Fókuszban
Egyre több nő – és férfi – küzd manapság meddőséggel, melynek hátterében számtalan tényező állhat. Vitathatatlan, hogy a túlsúllyal rendelkezők jóval nehezebben esnek teherbe, mint a normál BMI-vel rendelkező társaik. Vajon mi lehet ennek az oka?
Dr. Lőrincz Ildikó
Sajnos gyakran nem a családtervezés előtt, hanem csak egy vetélés kapcsán derül fény a sikeres terhességet akadályozó nőgyógyászati, belgyógyászati, pszichés vagy endokrinológiai problémára. Igen gyakori, hogy a vetélés hátterében pajzsmirigy alulműködés áll.
Dr. Békési Gábor PhD
A pajzsmirigy alulműködés hazánkban is igen sok embert érint. Bár kialakulása nem írható önmagában a helytelen táplálkozás számlájára, és pusztán egy jól összeállított étrenddel általában nem is gyógyítható, mégis a célzott diéta nagyban hozzájárulhat a normál értékek eléréséhez.
Szabó Lucia
Amikor rászánjuk magunkat a családalapításra, szeretnénk biztosítani a legtökéletesebb egészséget és hormonális rendszert, hogy a baba a legoptimálisabb közegben foganjon meg. Lássuk, melyek azok a gyógynövények, amik hozzájárulhatnak a jobb hormonszinthez!
Dr. Bérczy Judit
A terhességi cukorbetegség alapvetően a hormonális rendszer „másállapotára” vezethető vissza, így legtöbbször a szülés után rendeződik is a szénhidrát-anyagcsere. A kialakulás rizikóját növeli: a cukorbetegségre való genetikai hajlam; a gyermekvállalás előtt fennálló túlsúly, elhízás, inzulinrezisztencia; a korábbi várandósság alatti diabétesz; a 35 éves kor fölé tolódó első terhesség.
Prevenció és terápia
A fogantatás pillanatától kezdve számos változás megy végbe a szervezetben, melyek gyakran bőrproblémákat is eredményeznek. A hormonális hatásra végbemenő kötőszöveti változások egyike a striák megjelenése, amit könnyebb megelőzni, mint kezelni.
Dr. Rózsa Annamária
Sok esetben az alsó végtagi visszeres tágulatok a terhesség során alakulnak ki. Jó hír, hogy ezek egy része szülést követően elmúlik.
Dr. Sepa György
A nők hormonháztartása a pubertástól a menstruációs ciklusokon és a terhességen át egészen a menopauzáig folyton változik. Kutatók komoly összefüggést találtak e változások és az ínygyulladás között, így a hölgyek jobban teszik, ha folyton készenlétben tartják a fogkefét, fogkrémet.
Dr. Strémen Zsófia
A várandósság vége felé gyakori, hogy a kismamánál vashiány, vérszegénység alakul ki, ami enyhébb esetben a fáradékonyságon, gyakoribb fejfájáson kívül más problémát nem okoz. Ám ha már a terhesség kezdete óta fennáll, akkor feltétlenül kezelni kell, ugyanis – friss tanulmányok szerint – a koraterhességi vashiányos vérszegénység összefüggésbe hozható a gyermek későbbi figyelemzavarával, hiperaktivitásával, sőt, autizmusával is!
Dr. Szélessy Zsuzsanna
Az első 1000 nap táplálkozása egy életre meghatározó
Felmérések szerint a magyarok még mindig nem fordítanak elég figyelmet a megfelelő vitaminpótlásra! A hiány már gyermekkorban riasztó méreteket ölt, és hozzájárul számos felnőttkori népbetegség, például az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához is.
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
 
Partnereink:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!