A tudást terjesszük, ne a vírust!

Az új koronavírus tüneteit – laikusként – valóban nehéz megkülönböztetni például az influenzáétól. Az amerikai Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ azonban az általuk kiadott tünetlistán jól elhatárolható különbségeket jelölt meg a különféle vírusfertőzések jellemzői között és abban, hogy milyen gyorsan fejlődnek ki.

Az alábbi információ nem helyettesíti az orvosi diagnózist és az elvégzendő koronavírustesztet, de segíthet annak megítélésében, mivel is állunk szemben. Ha kérdései vannak, aggódik, forduljon orvoshoz, ne hagyja, hogy elmérgesedjen a helyzet!

Ne feledje: a vírusok a lappangás ideje alatt, a tünetek megjelenése előtt is fertőznek!

A közönséges náthát több mint 200 különféle vírus okozhatja, beleértve a koronavírus- és a rhinovírus törzseket is. Akár évi több alkalommal is megfertőződhetünk, de ez ritkán gyöngíti le úgy a szervezetet, mint az influenza. Az influenzavírusok különféle törzsei – legalább 29 féle alfaj létezik – minden évben sokkal több halálos áldozatot szednek, mint a legtöbb más vírus. Az Egyesült Államok lakosságának például kb. 8%-át teríti le évről évre az influenza valamelyik kórokozója, közülük évente átlagosan 12–61 ezer ember hal meg emiatt. Az új koronavírus tünetei a szakemberek szerint gyakran nehezen megkülönböztethetők az influenzától, igen széles skálán mozognak az enyhe, sőt alig észrevehető tünetektől kezdve súlyos, halálos végkimenetelig terjedően.

Levegőn keresztül, cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, kemény felületekről, fertőzött személyekkel történő kontaktus útján. Tanulmányok szerint emberi ürülék útján is fertőzhet. A kutatók megvizsgáltak 138 előrehaladott állapotban, tüdőgyulladással kórházba került COVID-19 vírussal fertőzött beteget, és értékes adatokhoz jutottak a betegek esetében az egyes tünetek előfordulási gyakoriságát illetően, mely a következő volt:

  • láz: 98,6%
  • fáradtság: 69,6%
  • köhögés: 59,4%
  • fájdalmak: 34,8%
  • nehézlégzés: 31,2%
  • hányinger: 10,1%
  • hasmenés: 10,1%
  • fejfájás: 6,5%
  • hányás: 3,6%

Ezek azonban a súlyos tünetekkel küzdő betegekre voltak jellemzőek, akik gyakran más betegség miatt is kezelés alatt álltak. Így a fenti adatok nem mutatják, miként jelentkezik a betegség az egyébként egészséges szervezetű embereknél.

Jellemzők

Nátha

Influenza

Covid-19

Lappangási idő

1-3 nap

1-4 nap

2-14 nap

Tünetek jelentkezése

fokozatos

hirtelen, gyors

fokozatos

A betegség időtartama

7-10 nap

2-7 nap

nem meghatározott

Tünetek

Torokfájás, tüsszögés, nátha, orrdugulás

gyakran

néha

nem meghatározott

Köhögés, láz, mellkasi fájdalom, fáradtság, gyengeség

néha

gyakran

gyakran

Fájdalom, hidegrázás, fejfájás

ritkán

gyakran

nem meghatározott

Nehéz légzés

ritkán

ritkán

gyakran

Hányinger, hányás, hasmenés, hasi fájdalom

ritkán

ritkán

nem meghatározott

Forrás: CDC, Merck Manual, University of Michigan
Megjegyzés: a ritkán előforduló tünetek bizonyos esetekben bármelyik betegségnél megjelenhetnek.

Érdemes tudnunk, hogy a vírusok évmilliókon keresztül úgy fejlődtek ki, hogy képesek túlélni a vírusgazda testén kívül és egy másik lényt megfertőzni, egyszerűen a levegőben lebegve, egy köhögésből vagy tüsszentésből eredő cseppben. Akár már a beszéd is elszabadíthat vírust tartalmazó cseppecskéket, melyek új gazdát keresnek.

A vírusok azáltal is terjedhetnek, hogy egy fertőzött ember megérinti az arcát, majd kezet fog valakivel, megfog egy kilincset, majd ételt készít.

A nátha és az influenzavírus 15-20 percig életképes a bőrön és több órán keresztül a kemény felületeken. A COVID-19 vírus viszont napokon keresztül életképes!

Erre tekintettel tartsa be az alapvető higiéniás szabályoknál most – indokoltan – sokkal szigorúbb egészségvédelmi intézkedéseket!

Sikeres védekezést kívánok! Ha mégis a fent felsorolt komoly tünetek bármelyikét tapasztalná, vagy koronavírusra gyanakodna, hívja azonnal körzeti orvosát a további vizsgálatok és a kezelés érdekében!

Forrás: Robert Roy Britt: How to Tell If You Have the Flu, Coronavirus, or Something Else – ford. Váradi Judit, a teljes cikk a tenyek-tevhitek.hu oldalon olvasható.

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk