Hogyan vészeljük át a koronavírus-krízist?

A „MARADJ OTTHON mozgalom” nagyon fontos, mert lelassítja és tompítja a hirtelen nagyszámú megbetegedés kialakulását, ezzel az egészségügy terheltségét. DE! Nem véd meg tartósan és nem erősíti az immunrendszerünket!

Sokan kérdezik: mit teszek, hogy megőrizzem egészségemet ebben az időszakban? Mivel nem titok, szívesen megosztom mindenkivel.

Azzal, hogy a négy fal közt bezártan a szorongató híreket és intézkedéseket hallgatjuk, a friss levegőn, napon keveset lehetünk kint, alig mozgunk, és a sok bizonytalanság miatt őrlődünk, a fertőzéstől, a munkanélküliségtől, az elnyúló gazdasági válságtól félünk, a gyerekeink távoktatásának feladataival küzdünk, az idős rokonok miatt aggódunk… – az immunrendszerünk tovább gyengül, mert megugrik a stressztől és félelemtől a kortizolszint, és ez rontja az immunsejtek aktivitását. Ezért az otthonmaradáson túl lehetőségeink szerint a szervezet önvédelmi erőit támogatni, az összes gyengítő hatástól tehermentesíteni kell.

Milyen immunerősítőket használok?

A teljesség igénye és a hatásmechanizmusok elmagyarázása nélkül ezeket szedem és javaslom szedni legalább június végéig (étkezés előtt):

 • C-vitamin: 2-3×1000 mg,
 • cink: 50 mg/nap,
 • szelén: 200 mcg/nap,
 • D-vitamin: 5000 NE/nap,
 • multivitamin: 2×1,
 • grépfrútmagcsepp: 3×1 kávéskanálnyi,
 • echinacea kapszula vagy oldat: 3×1 kapszula vagy kávéskanál – 3 hétig, majd 1 hét szünet, s ez ismételve,
 • lapacho tea: 1 liter/nap – mézzel – 2 hónapig.

Ha ennél többre van szükség, akkor további kiegészítési lehetőségek vagy alternatívák, melyek szintén legalább június végéig alkalmazandók étkezés közben vagy után:

 • macskakarom tabletta: 3×1,
 • kurkumin kapszula 2-3×1,
 • beta-glucan: 3×1,
 • AHCC: 3×1.

A keletiek a koronavírus-fertőzés tüneteinek csökkentésére vagy megelőzésére a chuchuhuashi és a kudzu gyógynövényekből készült kapszulákat használják. Így ezt most is szedem.

Figyelem! Minél magasabb hatóanyag-tartalmú készítményt javasolt használni, és most nem elég a szokásos adag, a dobozon általában feltüntetett napi 1×1 kapszula!

Nálam ezek a készítmények jól beváltak a betegeim és családtagjaim kezelésében is.

Garatfertőtlenítés

Munkám során a rendelőben, illetve ha az utcára, a boltokba kell mennem bevásárolni, orr- és garatfertőtlenítést is alkalmazok, amit mindenkinek jó szívvel ajánlok. Ennek alternatívái:

 • propolisz spray – garatba fújva,
 • grépfrútmag cseppes vagy teafaolajos vízzel gargalizálni,
 • svédcseppből egy korttyal gargalizálni,
 • Strepsils, Neoangin vagy Tantum verde száj- és torokfertőtlenítő cukorkát szopogatni.

Hogyan élek?

Számomra legfontosabb a gondos – de nem kényszeres – higiéné betartásán kívül, hogy naponta legalább 2,5 liter meleg italt (elsősorban gyömbéres gyógyteákat, zöldteát) igyak, egészséges ételeket, sok gyümölcsöt egyek, eleget aludjak.

Az elmúlt hetekben csak keveset tudtam mozogni, de újra visszatértem az itthoni tornához. Szaunázom, forró fürdőket veszek, mert a magasabb hőfok stimulálja az immunsejteket, serkenti a hőlabilisabb mikroorganizmusok szétesését, a fokozott keringés miatt pedig segít megtisztítani a vért és a nyirokrendszert, emellett ellazít, oldja a stresszt is.

A mentál higiéné legalább olyan fontos, mint a testi, ha nem fontosabb! Ezért kerülöm a pánikkeltő híreket, a tévét, rádiót, amit más médiákból megtudok, az is bőven elég. Inkább olvasok, olyan filmeket nézek, melyek lelki feltöltődést adnak, és próbálok minden kreativitásommal helytállni, illetve a közelgő nyárra készülni.

Napsugaras szép tavaszt, vírusokkal megküzdeni tudó, erős immunrendszert, rendíthetetlen hitet, bizalmat és optimizmust! Szeretettel,

Dr. Balaicza Erika
belgyógyász főorvos
Biológiai daganatkezelés, vitamin-infúziók, immunerősítés,
allergiák és intoleranciák kezelése
Tel: 06 (20) 588-2810, www.balaicza.hu, dr.balaicza@gmail.com

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk