Kínai biológiai óra:
a szervóra

A Hagyományos Kínai Orvoslás (TCM) szerint az ember a természet része, életmódjában alkalmazkodnia kell annak törvényeihez. A szervek biológiai aktivitása összekapcsolódik a nap 12 órás ciklusaival. Az energiakeringés 24 óra alatt egy teljes ciklust ír le, ez alatt 2-2 órás periódusokban más-más meridiánban éri el csúcspontját.

A meridiánok a TCM alappillérei, amelyekre a holisztikus szemléletű orvoslás épül.

A meridiánhatás a drogoknak – pl. gyógynövényeknek – a test bizonyos részeire vagy pontjaira kifejtett gyógyászati hatását jelenti. Egy-egy drog gyógyászati hatását kifejtheti egy bizonyos meridián mentén, amely több belső szerven is áthalad, vagy több meridián mentén, és csak egy belső szervre is, miközben a többire alig gyakorol hatást.

Az emberi test szerves egység, amelyen belül a meridiánok és almeridiánok minden külső és belső pontot, s minden testrészt összekapcsolnak egymással. Ezért a TCM szerint a test különféle részein fellépő tüneteket és jeleket csakis egymással összefüggésben, a meridiánok és almeridiánok rendszerében érthetjük meg.

Az energiafázisok, a biológiai szervóra ismerete és alkalmazása rendkívül hosszú történelemre tekint vissza. Ennek értelmében naponta ismétlődő ritmus szerint, egymást követve más és más szervrendszer jut aktivitásának csúcspontjára.

● Zi – epehólyag: aktív időszaka este 23 órától éjjel 1 óráig tart. Fontos, hogy ebben az időszakban pihenjünk, 23 órakor mindenképpen feküdjünk le!

● Chou – máj: regenerálódásának legalkalmasabb ideje éjjel 1–3 között van, ekkor fontos a mély alvás, hogy a máj fel tudjon töltődni energiával.

● Yin – tüdő: aktív időszaka hajnali 3–5 között van, ilyenkor a szervezetnek bőséges oxigénellátásra van szüksége. Ha mélyen alszunk, a légzésünk is megfelelően mély lesz.

● Mao – vastagbél: 5–7 óra között működik legélénkebben a vastagbélmeridián. Ébredés után igyunk egy pohár mézes langyos vizet, és hagyjunk elegendő időt a salakanyagok eltávolítására.

● Chen – gyomor: 7–9 óra között van a gyomormeridián legaktívabb időszaka. Ilyenkor a legerősebb az emésztőrendszer működése, ezért legyen bőséges a reggelink.

 

● Si – lép: 9–11 óra között van a lépmeridián legaktívabb szakasza. Fogyasszunk legalább 6 pohár meleg teát lassanként, elkortyolgatva, így élénkíthetjük a lép működését.

● Wu – szív: 11–13 óra között működik legélénkebben a szívmeridián, ez a legenergikusabb időszakunk a nap során. Őrizzük meg ilyenkor nyugalmunkat, lelki békénket, ha módunk van rá, sziesztázzunk keveset, maximum egy órát! A pihenő után mozogjunk kicsit, hogy szerveinkben megfelelő legyen a vérkeringés.

● Wei – vékonybél: 13–15 óra között a leghatékonyabb a vékonybél működése. Javasolt ezért az ebédet délben elfogyasztani, mivel ezt követően, ebben az időszakban tudjuk leginkább hasznosítani az elfogyasztott táplálékot.

● Shen – húgyhólyag: 15–17 között a húgyhólyagmeridián legaktívabb időszaka van, ilyenkor fogyasszunk sok vizet, gyógyteát, levest!

● You – vese: 17–19 között van a vesemeridián legaktívabb időszaka. Vacsoránk ne legyen túl sós és zsíros, mert magas vérnyomás alakulhat ki, ami tovább növeli a vesékre nehezedő terheket.

● Xu – szívburok: 19–21 között a szívburokmeridián legaktívabb időszakában kezdjünk el felkészülni az esti lefekvésre, ne végezzünk ilyenkor intenzív testmozgást, mert álmatlanságot okozhat!

● Hai – hármas melegítő: 21–23 között a hármas melegítő meridián időszaka van, mely harmonizálja a szervezet vízháztartását és átjárása van az összes meridiánhoz. Ez az időszak a nyugalomé, a szexuális együttlété, amely után pihentető az alvás és biztosított az egész test teljes feltöltődése. Hallgassunk relaxáló zenét, töltsünk kellemes perceket szeretteink vagy párunk társaságában.

Végül, ne feledjük a kínai bölcsességet: „Az ember legjobb orvosa a világon: önmaga!”

Dr. Chen Zhen
az orvostudományok kandidátusa, a DOTE professzora, TCM oktató

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk