Csináld magad!
Tavaszi bőrfiatalítás otthon

Az arc mimikája, a csökkenő kollagén-termelődés, a külső környezeti hatások és rossz szokásaink is hozzájárulnak ahhoz, ha bőrünk idő előtt öregedni, ráncosodni kezd. Még a jelenlegi karanténkörülmények között is – megfelelő praktikákkal, otthoni bőrápolással, vitaminpótlással és célzott táplálkozással – sokat tehetünk a folyamat lassítása, visszafordítása érdekében.

Kevesen gondolnak arra, hogy a ráncképződés folyamata már a harmincas életévekben elkezdődik, érdemes tehát fékezésének érdekében mielőbb lépéseket tennünk, s nem megvárni, amíg az ötvenes életévekben már igen látványossá válik. A ráncok kialakulását több tényező is sietteti.

Dohányzás: erőteljesen fokozza a ráncok korai megjelenését, és nemcsak a száj körül. A cigarettázás azzal lassítja a kollagéntermelést, hogy rontja a C-vitamin felszívódását, ami pedig a kollagéntermelés fontos alkotóeleme.

UVA-sugárzás: a fiatalosabb bőr érdekében az egyik legfontosabb teendő a fényvédelem. Az UVA-sugárzás ugyanis a ráncok kialakulásának, a bőr öregedésének is fő faktora. Jó megoldás, ha a nappali arckrém fényvédőt is tartalmaz.

 

Stressz: egyes kutatások szerint a tartós stressz miatt akár 5 évvel idősebbnek is tűnhet bőrünk. Az állandó szorongás ugyanis növeli a kortizol hormon szintjét, ami gyulladásokhoz vezethet, és csökkenti a kollagén termelődését. A bőr petyhüdtebbnek tűnik, a szemek pedig táskásak lehetnek. A stressz kezelésében számos módszer segíthet, a meditációtól a jógáig, az aromaterápiáig.

Folyadékhiány és egészségtelen táplálkozás: igyunk naponta legalább 2 liter folyadékot és fogyasszunk vitaminokban és antioxidánsokban gazdag élelmiszereket, például bogyós gyümölcsöket és citrusféléket. Különösen fontosak a béta-karotinban gazdag táplálékok: sárgarépa, brokkoli, zeller, kelkáposzta, paraj, sütőtök, máj, tengeri halak.

Genetika: a ráncok kialakulásában szerepet játszik a genetika, az örökölt bőrtípus is. A különböző betegségek és hormonális állapotok ugyancsak elősegíthetik a ráncosodást.

Peterman Krisztina
gyógykozmetikus mester
dermatica.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk