Így befolyásolja az étkezés a pajzsmirigy működését

A pajzsmirigy alulműködés hazánkban is igen sok embert érint. Bár kialakulása nem írható önmagában a helytelen táplálkozás számlájára, és pusztán egy jól összeállított étrenddel általában nem is gyógyítható, mégis a célzott diéta nagyban hozzájárulhat a normál értékek eléréséhez.

1. Bizonyos ásványi anyagokat tartalmazó ételek segíthetik a pajzsmirigy megfelelő működését:

● Jód: sajt, tej, tojás, tengeri halak, jódozott só, alga. Pajzsmirigygyulladás, autoimmun pajzsmirigyzavar és pajzsmirigy túlműködés esetén a plusz jódbevitel kerülendő!

● Szelén: tonhal, marhahús, pulyka, zabpehely, teljes kiőrlésű pékáruk, tojás, csirke, garnélarák.

● Cink: tökmag, tengeri herkentyűk, marha, csirke, bárány, joghurt, hüvelyesek, tojás.

2. Vannak olyan ételek, melyek megzavarják a pajzsmirigy normál működését:

● Szója: befolyásolja a T4 hasznosulását és előállítását, így nagy mértékű fogyasztása kerülendő. Szóját tartalmaz például a tofu, a szójatej, a szója szószok és a szója miso.

● Goitrogén ételek: ronthatják a pajzsmirigy működését, mivel bizonyos fokig gátolják a pajzsmirigy jódfelvételét. Ilyen ételek főleg a keresztes virágúak: például a karfiol, káposzta, kínai kel, spenót, brokkoli, repce stb. Főzve vagy párolva, ezek goitrogén tartalma csökken.

● Glutén: több tanulmány szerint autoimmun pajzsmirigy-rendellenességben szenvedőnél (Hashimoto-kór) gyakori a cöliákia, így ezekben az esetekben érdemes lehet kiiktatni a glutént az étrendből.

3. Ha pajzsmirigy-gyógyszert szed, ügyeljen arra, hogy üres gyomorra vegye be, és az alkalmazása után várjon fél-egy órát a kávé fogyasztásával, illetve várjon kb. egy órát, mielőtt egyéb gyógyszert vagy táplálékkiegészítőt vesz be!

Szabó Lucia
dietetikus
endokrinkozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk