Babát szeretne?
Ezek a gyógynövények segíthetnek

Amikor rászánjuk magunkat a családalapításra, szeretnénk biztosítani a legtökéletesebb egészséget és hormonális rendszert, hogy a baba a legoptimálisabb közegben foganjon meg. Lássuk, melyek azok a gyógynövények, amik hozzájárulhatnak a jobb hormonszinthez!

Sajnos manapság egyre többen küzdenek valamilyen hormonzavarral, ami gyakran panaszmentes vagy csak általános tüneteket okoz, így az érintett nem is tud róla, ám a családtervezés kudarcba fulladhat. Érdemes ezért időben ellenőriztetni a családtervezés szempontjából is fontos, következő hormonok szintjét, hogy eltérés esetén a probléma időben orvosolható legyen:

  • Pajzsmirigyfunkciók: TSH, T3, T4, ATPO, reverzT3;
  • Inzulinrezisztencia, cukorbetegség: 3 pontos OGTT vércukor és inzulin szintekkel;
  • AMH: a fogamzóképességről ad információt;
  • LH/FSH: a tüszőérésben és -repedésben van szerepük;
  • Prolaktin: terhesség és szoptatás nélküli magas szintje kóros, akadályozza a teherbeesést.
  • Ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron: szintjük alapvetően befolyásolja a teherbeesést és a terhesség kimenetelét.

Az esetleges eltérések gyógyszeres kezelése, a szükséges életmódváltás és kiegészítő, alternatív terápiák mellett ismerünk néhány gyógynövényt, melyek hasznos szolgálatot tehetnek a teherbeesés érdekében.

● Barátcserje: igazi aduász, remekül „felturbózza” a progeszteront, illetve csökkenti a prolaktin szintjét. Segít a menstruációs ciklus szabályozásában, hozzájárul a megfelelő peteéréshez. Teaként is fogyasztható, de legtöbben kapszula formájában szedik, sőt krémben is kiválóan hat.

● Cickafark: A ciklus első felében fogyasztandó, segíti a peteérést, mivel ösztrogénszerű anyagokat tartalmaz. Hozzájárul a sárgatest képződéséhez is.

● Palástfű: a ciklus második felében igyuk, mivel segíti a méh nyálkahártyájának felépülését, beágyazódási problémák esetén is hasznos szolgálatot tesz.

● Málnalevél: szintén növeli a teherbeesés esélyét, segíti a peteérést, ráadásul előrébb is hozza, hosszabb ciklus esetén.

Dr. Bérczy Judit
belgyógyász, endokrinológus főorvos
Budai Endokrinközpont

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk