A hiperaktivitás és az elhízás megelőzésében is segít a
vitaminpótlás

Az első 1000 nap táplálkozása
egy életre meghatározó

Felmérések szerint a magyarok még mindig nem fordítanak elég figyelmet a megfelelő vitaminpótlásra! A hiány már gyermekkorban riasztó méreteket ölt, és hozzájárul számos felnőttkori népbetegség, például az elhízás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához is.

Életünk egyik szakaszában sem figyelhető meg olyan mértékű fejlődés, mint az első 1000 napban. Ez az időszak kiemelt jelentőségű a felnőttkori egészség szempontjából is.

Sajnos a magyar édesanyáknak kevesebb mint a fele változtat étrendjén a várandósság alatt, pedig ilyenkor akár 30-50%-kal is magasabb lehet a kismama jód-, vas-, folsav-, magnézium-, B 6 -, B 12 -, C- és D-vitamin-, valamint cinkszükséglete. Kevesen tudják, hogy a vitaminbevitel a koraszülést és a baba agyának fejlődését is befolyásolja. Az omega-3 zsírsavak szintén kulcsszerepet töltenek be a baba agy- és látásfejlődésében (a fogantatástól kezdve egészen a szoptatás végéig), a szív egészségének megőrzésében, valamint csökkentik a koraszülés veszélyét is.

 

Az anyák újszülöttkorban még nagyobb figyelmet fordítanak a vitaminbevitelre, de 1 éves kor felett már csak töredékük pótolja a szükséges vitaminokat és nyomelemeket. Sokan nem tudják például, hogy D-vitamin-pótlást még 3 éves kor után sem szabad abbahagyni, mivel az a csontfejlődés mellett az elhízás, a hiperaktivitás és a cukorbetegség megelőzésében is segít.

Egy 2016-os tanulmány eredményei szerint szoros kapcsolat van az alacsony D-vitamin-szint és az 1-es típusú diabétesz kialakulása között. Egy friss kutatás pedig azt mutatta, hogy a magasabb D-vitamin-szintű gyerekeknek kevesebb a testzsírszázalékuk és magasabb az izomtömegük. D-vitamin-hiányos gyerekeknél ugyanakkor nagyobb valószínűséggel lépnek fel légzőszervi megbetegedések és más, immunrendszerrel kapcsolatos problémák. Hiparaktivitás és koncentrációs zavarok (ADHD) tekintetében ugyancsak megfigyelték a kutatók, hogy az érintett gyerekeknek sokkal alacsonyabb volt a D-vitamin-szintjük, mint az egészséges kontrollcsoportnak.

Forrás: elso1000nap.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk