Ízület és lélek

Érdekes megfigyelés, hogy a mozgásszervi betegségektől, reumatikus-ízületi panaszoktól szenvedők köre nagyrészt a korábban rendkívül aktív, mozgékony, állandóan tevékenykedő vagy sportoló emberekből áll. Hogyan lesz a mozgékonyságból merevség? Vajon miért kárhoztatja a reuma ezeket a fáradhatatlan, másokat is segítő, ügyes, nyugtalan embereket kényszerű pihenőre, tétlenségre?

Egyes vélemények szerint: a betegség őszintévé tesz. Ezek szerint az ízületi panaszoktól szenvedők csak látszólag, azaz testi mivoltukban mozgékonyak? Vegyük jobban szemügyre reumás ismerőseinket! Tapasztalunk-e részükről – állandó cselekvési kényszerük mellett – makacsságot, öntörvényűséget, hajlíthatatlanságot?

A pszichoszomatika tudománya már több mint fél évszázada tanulmányozza a reumatikus és ízületi gyulladásban szenvedő páciensek személyiségképét. A sokízületi gyulladásban szenvedők esetében sok kényszeres vonást találtak: túlzott lelkiismeretesség, túlhajtott segíteni akarás, önfeláldozás, mazochizmus, depresszióra való hajlam. A beteg túlzott aktivitással, sporttevékenységgel igyekszik öntudatlanul is elterelni saját figyelmét kényszeres merevségéről.

Az is kiderült, hogy a reumás ember gátolja saját agresszióját, energiáit az izomzat szintjén blokkolja. Kísérletekkel bizonyították, hogy a reumások esetében bármely ingerület az izomfeszültség növekedéséhez vezet, különösen a csuklók területén. A reumás tehát kifelé törő agresszióját visszafojtja, a megrekedt energia pedig gyulladássá, fájdalommá változik.

A reumás beteg nem tud bánni agressziójával, egyébként nem fojtaná el, nem blokkolná le azt. Agressziója és uralomvágya miatt érzett bűntudatát segítőkészséggel, önfeláldozással, mások szolgálatával vezeti le. Amikor már nincs módja így kompenzálni, akkor jelentkezik a betegség.

 

Felmérések szerint a reuma kétszer annyi nőt érint. Nem csoda, hiszen ők kevésbé képesek agressziójuk levezetésére, épp ezért – a tabletták és kenőcsök alkalmazása mellett – nekik sem szégyen beszerezniük egy bokszzsákot.

Korkontroll

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk