Meditáció,
mint fiatalító módszer?

A Psychological Science szaklapban publikált egyik kutatásban a meditáció élettani hatásának vizsgálata során megállapították, hogy a rendszeresen meditáló emberek immunrendszerének sejtjei lassabban öregednek, a meditáció pozitívan befolyásolta a kromoszómák és gének működését is.

Az eredmények szerint az intenzív meditációt végzőknél – a vizuális észlelőképesség, a feladatmegoldási készség, éberség, összpontosítási készség javulása mellett – a sejtek öregedését gátló hatást is igazoltak. A vérmintákból kimutatták, hogy az immunrendszer sejtjeinek életideje megnövekedett, mivel nőtt a sejtek genetikai anyagának pusztulását fékező telomeráz enzim aktivitása, mely „újragyártja” a kromoszómák végein lévő és állandóan kopó „védősapkákat”, a telomérákat.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a meditáció nem közvetlen módon vezetett a sejtek hosszabb túléléséhez, hanem a meditáció miatt kialakuló pozitív érzelmi, pszichológiai változások hatására módosult a telomeráz enzim szintje.

Az eredmény fontos lépés a pszichoszomatikus jelenségek, a lelki és a testi folyamatok összekapcsolódásának megértése felé. Az is kiderült, hogy tartós stressz hatására csökken a telomeráz enzim aktivitása, emiatt a sejtek gyorsabban öregszenek, elpusztulnak, így a negatív stressz számos betegség kialakulásában is szerephez juthat.

A meditáció csökkenti a szorongást, elősegíti a jó közérzet kialakulását, ami sejtszintű változásokhoz vezethet. A hosszabb életidejű immunsejtek aktívabb immunműködést tesznek lehetővé.

A környezeti hatások szerepe egy-egy tulajdonság, állapot, betegség kialakulásában legalább annyira fontos, mint a géneké. A meditációval kapcsolatos eredmények szerint ez a kapcsolat olyan erős, hogy a környezeti tényezők visszahathatnak a genetikai állomány működésére is.

Forrás: ParaMedica EgészségMagazin

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk