Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2020 október – november
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Fókuszban
Kedves Olvasó! E kérdés megítélése egyénenként változó, a döntést Önre bízzuk!
a Paramedica
Koronavírus-ügyben még mindig sok a bizonytalanság, számtalan kérdés foglalkoztatja az embereket, melyekre nincs mindig egyértelmű válasz. Ismerünk-e már minden jellemző tünetet? Többször is elkaphatjuk-e a fertőzést? Számíthatunk-e hosszan tartó védettségre, immunitásra?
Az új típusú koronavírus megmutatta, hogy a vírusfertőzéseket komolyan kell vennünk, s a jövőben ez még fontosabb lesz. Fokozottan kell védenünk és táplálnunk azokat a létfontosságú sejtszervecskéket, a mitokondriumokat, melyek nemcsak a szervezet minimálfunkcióit tartják fenn, hanem veszély esetén – amilyen ez a járvány is – valóban meg is védenek minket!
Szendi Gábor
A vitaminok közül a C-vitamin azért különleges számunkra, mert – az állatokéval ellentétben – az emberi szervezet nem képes előállítani. Emiatt csak táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel tudjuk testünkbe juttatni.
Az idősebbek és a súlyos krónikus betegséggel élők mellett a daganatos betegek is fokozott kockázatnak vannak kitéve a koronavírus járvány miatt. Mire kell figyelniük és milyen plusz segítséget kaphatnak?
Az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján már ismerjük a 2020-ban világjárvánnyá duzzadó koronavírus-fertőzés elsődleges tüneteit. Az influenzához hasonlóan a betegek lázra, fáradtságra panaszkodnak, gyakori náluk a száraz köhögés, nehézlégzés, a végtagi fájdalmak. Az eddig bejelentett esetek alapján, Magyarországon a fertőzöttek 7%-a hunyt el, így az érintettek 93%-a joggal érezhette, hogy a tünetek megszűnése után a veszély elhárult. A legfrissebb tudományos eredmények azonban korántsem ennyire biztatók.
Szabó László
Kardiológia
A magas vérnyomás olyan extra terhet ró a szívre és az erekre, amely gyengítheti és rombolhatja azokat. Kutatások szerint ennek következményei nemcsak az időseket, hanem a fiatalabb korosztályt is érinthetik: kezeletlen esetben náluk is megkezdődhet a mentális hanyatlás.
Dr. Kapocsi Judit PhD
Azok, akik évtizedeken át mozgásszegény életmódot folytatnak, bizonyára elfeledkeznek arról, hogy a fizikai aktivitás szorosan összefügg a szív-érrendszer egészségével. Mindezt két újabb tanulmány is bizonyítja, melyek kifejezetten az idősebb nők életmódjára fókuszálnak.
Dr. Vernes Réka
Anti-aging
Talán hihetetlennek tűnik, de az emberi test öregedésének kezdete kb. 23 éves korra tehető: átlagosan ebben az életkorban kezdődik az erek rugalmatlanná válásának folyamata.
Szervezetünk folyamatosan megújul. Minden nap 30 000 000 000 új sejt keletkezik az anabolizmus folyamatában. Az egyensúly megőrzése érdekében ugyanennyi elhalt, kiszolgált sejtet kell lebontania szervezetünknek. A nagy mennyiségű sejttörmeléket – jó esetben – a nyirokrendszer elszállítja, és ugyanígy automatikusan kellene tisztulnia bélrendszerünknek és vérünknek is, ha egészségtelen életmódunkkal nem tennénk ezt lehetetlenné.
Mozgásterápia
Kimerítő edzés, energiatartalékokat felemésztő sportteljesítmény, túlfeszített fizikai munka, szívpanaszok, esetleg szívritmuszavar? Tapasztalatok szerint ilyen esetekben hasíthat belénk a felismerés, hogy talán hiányt szenvedünk valamilyen fontos tápanyagból.
A Glasgow Caledonian University kutatása egyértelműen bizonyítja, hogy az életkor előrehaladásával, a csontok épségének leghatékonyabb őrzője egészen biztosan nem az inaktív élet vagy az ágynyugalom, hanem épp ellenkezőleg: a rendszeresen végzett erősítő gyakorlatok.
Dr. Dobos Márta
A térdízületi kopás főként az idősebb korosztály betegsége. Minél öregebbek vagyunk, annál nagyobb az esélye a porckopás kialakulásának. Az érintettek között azonban egyre több a fiatal. Mit tegyünk, hogy elkerüljük, megelőzzük a bajt?
Fiatalabb korban sem ritka, de 60 év felett a lakosságnak csaknem a fele szenved valamilyen komolyabb ízületi betegségben, 10%-uk gyógyszert is szed rá. Sajnos az elváltozások jó része azokkal legfeljebb csak tünetmentessé tehető, érdemes tehát megismernünk néhány kiegészítő vagy alternatív módszert, melyekkel állapotjavulást is elérhetünk.
Dr. Balaicza Erika
Hogyan működünk?
Azt kérdezed, mit jelent az életközépi válság, milyen jelei vannak, hogyan tudjuk azon egymást átsegíteni? Összefüggésbe hozható-e mindez a változókorral és a kiégéssel?
Dr. Gyovai Gabriella
Ha a szeptemberben is kitartó nyári meleg elmúltával is verejtékezik, alvászavarai vannak, nem tud megszabadulni az egyre gyarapodó plusz kilóktól és – ötvenes évei környékén – a ciklusa is rendszertelenné vált, gondolnia kell arra, hogy önnél is elérkezett a menopauza ideje.
Dr. Demjén László
Felgyorsult világunkban nemcsak az egészségügyi, de a legtöbb párkapcsolati, szexuális probléma hátterében is a stressz áll a középkorú párok esetében. Ehhez adódnak a hormonális változások okozta nehézségek, melyekre megoldást kell találni, ha nem szeretnének lemondani a szexről, ami amúgy bizonyítottan fiatalít.
Kozmetológia
Bárki számára elérhető a fiatalosabb, frissebb, szebb bőr, aki megfogadja tanácsaimat!
Peterman Krisztina
Dietetika
Napjainkban kétféle ember van: egyik ért a koronavírus témához, a másik épp az ellenkezőjét állítva, még jobban ért hozzá. Olyanok is vannak, akik most, a 2. hullám idején a korábbi, tavaszi tapasztalatok és a friss hazai és nemzetközi adatok alapján józanul betartják a vírusvédelmi ajánlásokat. Ezek kiegészítésére a sikeres megelőzéshez szeretnék pár egyszerű módszert és gondolatot átadni a Kedves Olvasónak.
Béky László
Tudjuk, hogy jelen vírushelyzetben a magas vércukorszint és a túlsúly rizikótényezőnek számít, ám gyakori, hogy többféle fogyókúrás módszer kipróbálása sem hozza meg a várt eredményt. A pluszkilók nem tűnnek el, sőt gyarapodnak! Ilyen esetben hormonális zavarra is gyanakodhatunk, melyet érdemes mielőbb kivizsgáltatni és megfelelően kezelni.
Dr. Lőrincz Ildikó
Tudta, hogy a nassolás jó hatással is lehet egészségünkre? Főleg ha nem veszélyes, hizlaló, allergizáló, hanem egészséges finomságokkal és mértékletesen tesszük! Sütemények helyett talán a legjobb választás, ha olajos magvakat ropogtatunk vagy aszalt, szárított gyümölcsöket majszolunk.
Varga Dóra
A diagnózis utáni első sokkhatást követi a többi. Az ételallergiás ember végiggondolja, hogy az egész élete megváltozik: mostantól nem eheti ugyanazt, mint a többiek; neki külön kell főzni; problémás személlyé vált az összes családi és baráti rendezvényen, ünnepségen; ráadásul le kell mondania sok kedvenc ételéről, tehát mostantól már nem ehet semmi finomat! Valóban ennyire tragikus a helyzet?
Sasvári-Szekeres Anita
Diabetológia
Ha az internetet kérdezzük, biztosan! Sőt napok alatt kigyógyulhatunk belőle különféle csodaszerek segítségével! Jó hír, hogy tényleg sokat tehetünk a cukorbetegség megelőzése, s a már kialakult betegség szinten tartása érdekében is. Mindez azonban nem napok kérdése, hanem évek kitartó, következetes odafigyelésének eredménye lehet!
Az inzulinrezisztencia, a diabétesz, a túlsúly miatti fogyókúrák vagy a gluténérzékenység és más ételintoleranciák elszenvedői jól tudják: nagyon nem mindegy, mi kerül a tányérjukra. Nem kell lemondaniuk azonban összes kedvencükről, mert bizonyos konyhai praktikákkal talán azok is egészségessé varázsolhatók!
Varga Dóra
Gyógyító természet
Aki szereti a mézédes, zamatos szőlőt, az most örül, hogy végre beérett az a néhány fürt a kiskertben vagy hogy kedvére válogathat a piacon a szőlőtől roskadozó asztalokról. A szőlő nemcsak finom, hanem köztudottan egészséges is: számos vitamin (A-, B-, C-, E-, K-), ásványi anyag, polifenol és antioxidáns található benne.
A fizioterápia egyik formája a balneoterápia, mely a gyógyvizeket használja fel kezelésre gyógyfürdő, ivókúra és belégzés (inhaláció) formájában. A különféle összetételű gyógyvizek pozitív ingerként hatnak a szervezetre, mozgósítják annak védekezőképességét, segítik a gyógyulást, illetve az egészség megőrzését.
Dr. Nemes János
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
Partnerünk:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!