Mit tehet veled a
magas vérnyomás?

A magas vérnyomás olyan extra terhet ró a szívre és az erekre, amely gyengítheti és rombolhatja azokat. Kutatások szerint ennek következményei nemcsak az időseket, hanem a fiatalabb korosztályt is érinthetik: kezeletlen esetben náluk is megkezdődhet a mentális hanyatlás.

Magas vérnyomásról valójában akkor beszélhetünk, ha nyugalmi állapotban végzett, legalább 2-3 mérés során a vérnyomás értéke 140/90 Hgmm vagy ennél magasabb. Ez esetben lenne igazán fontos kivizsgáltatni magunkat, hogy megelőzhetők legyenek az esetleges szövődmények.

Minél magasabb az érték, annál veszélyesebb

Mivel a magas vérnyomás jellemzően nem okoz zavaró tünetet, sokakban még mindig él az a tévhit, hogy emiatt nem is igényel kezelést. Legtöbben csak a következményes problémák, megbetegedések miatt fordulnak orvoshoz, holott a kezeletlen magas vérnyomás alattomosan, számos módon károsíthatja a szervezetet.

Mely szervekre hogyan hat?

● Szív: mivel a szívnek nagyobb nyomással szemben kell pumpálnia a vért a szervezet felé, ez az erőfeszítés idővel a szív izmainak megnagyobbodását is okozhatja, ami veszélyes állapothoz is vezethet. A magas vérnyomás következményesen okozója lehet a szívinfarktusnak és a szívelégtelenségnek is.

● Vese: a magas vérnyomás vesekárosodást is okozhat. A vese fontos feladata a kiválasztás, a salakanyagok kiszűrése, így ez a funkció is komolyan sérülhet. Ami pedig igazán veszélyes ebben az ördögi körben az az, hogy a vesekárosodás tovább emeli a vérnyomást, így növeli a szívbetegség és a stroke rizikóját is.

● Végtagok: a kezeletlen magas vérnyomás perifériás keringési elégtelenséget is okozhat, ami többek között a lábakat is érintheti. A hideg, zsibbadó lábak és a járás közbeni fájdalom hívhatja fel rá a figyelmet.

● Szem: gyakran egy rutin szemvizsgálaton derül fény a magas vérnyomásra, ugyanis a szem kapillárisainak szűkülete, megvastagodása, esetleges szakadása árulkodó jelek lehetnek. A magas vérnyomás okozta elváltozások ugyanakkor nem okoznak feltűnő látásromlást, legfeljebb fejfájás, szédülés, esetleg kettős látás jelentkezhet, de ez is főként csak az előrehaladott stádiumokban és komplikációk esetén.

● Agy: az emelkedett vérnyomás hozzájárul a stroke kialakulásához, és az ún. vaszkuláris (szív-érrendszeri eredetű) demencia megjelenéséhez. Az agy kiserei kezdetben észrevétlenül meszesednek, később kisebb feledékenység hívhatja fel a figyelmet a folyamatra. Az erek falára plakkok rakódnak le, melyek miatt egyre csökken az átmérőjük, így egyre kevesebb vért (oxigént és tápanyagot) tudnak az agy szöveteibe juttatni. Emiatt fokozatosan elhalnak a szövetek, és – következményként – egyre romlik a memória. A folyamat előrehaladottabb stádiumaiban már komoly koncentrációcsökkenés, szellemi hanyatlás következik be, végső soron az egész személyiség végérvényesen megváltozhat. Napjainkban sajnos egyre több fiatalt érint a mozgáshiány, a túlzott stressz és a nem megfelelő táplálkozás, ezért nekik is érdemes időközönként vérnyomást mérniük, főleg, ha szédülést, fejfájást, szívritmuszavart tapasztalnak. A kezeletlen hipertónia szövődményeként ugyanis fiatalabb korban is előfordulhat infarktus, sőt elindulhat a mentális hanyatlás is.

Minél magasabb a vérnyomás, annál jobban csökkennek a szellemi funkciók! A kezdeti koncentrációzavart, feledékenységet a későbbiekben memória- vagy akár beszédzavar is követheti.

Mindez kihat a munkavégzésre és a magánéletre is. A romló teljesítmény okozta szorongás, stressz tovább emelheti a vérnyomást, ezzel romboló ördögi kört hozva létre. Sajnos – a felmérések szerint – a magas vérnyomással élő fiatalok 76%-a kezeletlen, pedig esetükben a személyre szabott életmódorvoslás, mozgásprogram, táplálkozás és stresszmenedzsment jó eredményeket hozhat.

Dr. Kapocsi Judit PhD
Ph.D., Med. habil. e. docens, kardiológus, belgyógyász
kardiokozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk