Víz, ami gyógyít

A fizioterápia egyik formája a balneoterápia, mely a gyógyvizeket használja fel kezelésre gyógyfürdő, ivókúra és belégzés (inhaláció) formájában. A különféle összetételű gyógyvizek pozitív ingerként hatnak a szervezetre, mozgósítják annak védekezőképességét, segítik a gyógyulást, illetve az egészség megőrzését.

Ha gyógyvízben fürdünk, kettős hatás érvényesül. Egyrészt a víz felhajtóereje tehermentesíti a gerincet, az ízületeket, olyan mozgást is tudunk végezni, ami szárazföldön nem menne vagy nagy fájdalommal járna. Ezt használja ki az izomerősítő, víz alatti torna.

Ehhez adódnak hozzá a gyógyvízben oldott anyagok kémiai hatásai, melyek igen hasznosak lehetnek számos betegségben, elsősorban reumás és bizonyos nőgyógyászati kórképekben.

Gyógyfürdőink száma és minősége Európai viszonylatban is kiemelkedő. Fürdőink közül a kloridot, ként, jódot, brómot, kalciumot, magnéziumot és egyéb, radioaktív anyagokat tartalmazó vizeket tekinthetjük jótékony hatásúnak. Főleg a mozgásszervi betegségek kezelésében a víz szénsav- és kéntartalmának, valamint az iszapnak, iszappakolásnak is terápiás hatása van.

Nem minden beteg vehet igénybe gyógyfürdőt!

  • Szívbetegekre a meleg fürdő okozta megterhelés káros lehet, de a kénes fürdővel is óvatosnak kell lenniük.
  • Reumás beteg sem részesülhet gyógyfürdőkezelésben, ha épp gyulladásos tünetei vannak, vagy ha az ízületei duzzadtak.
  • Nőknek nem szabad gyógyfürdőzni vérzés vagy terhesség idején.
  • Fertőző, lázas betegségek – például koronavírus, influenza, hörghurut, húgyúti fertőzés stb. – szintén a gyógyfürdőkezelés átmeneti szüneteltetését teszi szükségessé.

Néhány jó tanács

  • Ne fürödjünk éhgyomorra, de étkezés után is legalább 2 órát célszerű várni!
  • Meleg fürdő után ne távozzunk felhevült testtel, előbb fokozatosan hűtsük le magunkat!
  • A fürdőt kövesse pihenés!
  • Ha masszázsra megyünk, ezt mindig a fürdő után tegyük!
  • A gyógyfürdőkúrák időtartama általában 2-6 hét.

Annak meghatározása, hogy a beteg számára a gyógyfürdő előnyös-e, és ha igen, akkor melyik fajtája lehet hatásos – orvosi mérlegelést igényel. Szintén az orvos írja elő a fürdés ajánlott időtartamát.

Vegyük figyelembe, hogy a kezelés megkezdését követően átmeneti állapotromlás is előfordulhat, de ez ne szegje kedvünket, emiatt ne hagyjuk abba a gyógyeljárást. Az állapot javulásához kitartás szükséges, hiszen egy hatékony gyógyfürdőkúra hetekig tarthat. Szép számmal akadnak, akik az állapotromlás elkerülése érdekében éveken át rendszeresen vesznek részt fürdőkúrán.

Dr. Nemes János
gyermek-kardiológus szakorvos
korkontroll

Sok hazai gyógyfürdő vize nemcsak fürdés, hanem ivókúra formájában is hatékony lehet. Vannak olyan gyógyforrások, melyeknek vizét nem is használják fürdésre, csak palackozzák őket. A legismertebbek közé tartozik a Salvus, a Parádi, a Hunyadi, a Mira víz, a Jódaqua, de sok fürdőhelyen ivókutakból is lehet vizet vételezni. Fogyasztásukat általában gyomor- és bélpanaszok esetén javasolják.
A tipikus ivókúra egy hónapig, vagy legfeljebb 6 hétig tart. Az elfogyasztandó gyógyvíz mennyisége pedig mindig a kezelendő panasztól és a gyógyvíz sajátosságaitól függ. Kúraszerű alkalmazásuk előtt kérjük a kezelőorvos tanácsát.


A gyógyvizek hivatalos megfogalmazás szerint gyógyhatású készítmények. Kémiai összetételük orvosilag igazoltan gyógyító hatású. Ezen összetételt a földből feltörés alkalmával, a kőzetekben oldott ásványok és vegyületek feloldásával éri el.
A legjobb hatás érdekében szinte minden gyógyvízből étkezések előtt kell inni egy decilitert. A víz legyen szobahőmérsékletű – soha ne tegyük hűtőbe –, lassan, apránként kortyolva fogyasszuk el!

Dr. Majorosi Emese, háziorvos

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk