Elhúzódó száraz köhögés gyerekeknél: COVID vagy allergia?

A koronavírus-járvány miatt most fokozottan figyelünk a gyerekeknél jelentkező bármilyen panaszra, légúti tünetekre. Sok óvodai vagy iskolai hiányzáshoz vezethet, ha a gyermeknél elhúzódó száraz köhögés jelentkezik, és emiatt nem mehet közösségbe. Járjunk utána, mert ez nemcsak Covid-19 vagy más légúti fertőző betegség, hanem allergia tünete is lehet, mely nem fertőz, a közösség tagjaira nem veszélyes!

Most van szezonja!

Ősztől tavaszig a fűtési idényben, amikor több időt töltünk zárt térben, fokozottan jelentkeznek bizonyos allergiás tünetek. Ezeket nagyrészt egy mikroszkopikus méretű élőlény, a házi poratka okozza, mely elhalt emberi hámsejtekkel táplálkozik, s az ágyneműben, matracban, kárpitozott bútorokban, szőnyegekben és plüssállatokban fordul elő nagyobb mennyiségben.

Hogyan ismerjük fel az allergiát?

Gyanúra adhat okot, ha a gyermeknél tartós orrdugulás áll fenn. Ennek szövődményeként arcüreggyulladás vagy savós középfülgyulladás is jelentkezhet. Figyelemfelhívó jel lehet az elhúzódó száraz köhögés, krákogás, krahácsolás, torokköszörülés, mely esetén indokolt a kivizsgálás, tesztelés, hogy kiderüljön, mivel állunk szemben.

Amennyiben az allergiateszt alapján a diagnózis felállítható, s a koronavírus fertőzés nem nyer bizonyítást, fontos a kezelés mielőbbi megkezdése, hogy a gyermek tünetei megszűnjenek, életminősége (nyugodt alvás, zavartalan koncentráció) javuljon. Ezzel megelőzhető a poratka allergia talaján kifejlődő asztmás megbetegedés.

Bizonyos esetben, például ha a szülők allergiások, asztmások, az asztma kialakulásának még nagyobb az esélye.

A vizsgálati eredmények alapján, súlyosabb tünetek esetén hagyományos allergiakezelést – antihisztamin és szteroid orrspray adását –, egyéb esetben allergén immunterápiát kezdünk, mely kb. 3 évig tart és 10-12 évre megszünteti az allergiás tüneteket.

Az allergén immunterápiás kezeléssel az asztma kialakulásának kockázata is csökkenthető.

Dr. Hidvégi Edit PhD.
gasztroenterológus, gyermektüdőgyógyász szakorvos
AllergiaKözpont

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk