Mit nassolhat a cukorbeteg karácsonykor?

A karácsonyi-szilveszteri ünnepi időszakban a legtöbb ember hajlamos elengedni magát, a szokásosnál többet enni, nassolni, hiszen nehéz ellenállni a sok finomságnak. Mindez még nagyobb kihívást jelent a cukorbetegeknek, nagyobb önfegyelmet követel tőlük, pedig a nassolásból ők is szeretnék kivenni a részüket.

A napi szénhidrátbevitel számolásától sajnos ilyenkor sem lehet eltekinteni! A család részére készített karácsonyi sütik helyett a cukorbeteg családtagnak „a biztonság kedvéért” sokan a boltban vásárolnak diabetikus édességet. Ilyen esetben mindig ellenőrizzük a címkén az összetevőket, mivel cukorhelyettesítőként fruktózt is tartalmazhatnak, ami cukorbetegek számára nem megfelelő. Válasszunk helyette energiamentes édesítőszerrel – steviával, eritrittel –, esetleg mesterséges édesítővel készül finomságokat! Igyekezzünk kerülni azokat a süteményeket is, melyek összetevői között fehér liszt szerepel!

Egészséges nassolnivalók

A nassolás nem feltétlen jelent egyet a csokoládéval, süteményekkel, cukorral. Finom rágcsálnivalót lehet készíteni zöldségekből is! Vágjon csíkokra például zellerszárat, sárgarépát, uborkát, és készítsen hozzá fűszerekkel ízesített mártogatóst! Nemcsak finomak, de nagyon egészségesek is a különféle olajos magvakból összeállított rágcsálnivalók.

Mivel koccintsunk?

Az ünnepi készülődéssel járó stressz és az ilyenkor gyakrabban fogyasztott alkoholos italok is hirtelen vércukorszinteséshez (hipoglikémiához) vezethetnek, ami zavartsággal, szédüléssel, verejtékezéssel, remegéssel és szapora pulzussal járhat, főleg inzulinos cukorbetegek esetében.

Diabétesz esetében tehát tartson be néhány fontos szabályt:

  • Üres gyomorra ne igyon alkoholt!
  • Lehetőleg étkezés közben igyon!
  • Kalkuláljon az italok szénhidrát- és energiatartalmával is!
  • Kerülje a magas cukortartalmú likőröket, koktélokat, desszert borokat! Ezek ugyanis először megemelik a glükózszintet, majd hirtelen leesik a vércukor.
  • Jó választás a száraz bor vagy pezsgő, de csak mértékkel!

Szabó Lucia
dietetikus
cukorbetegkozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk