Jelentkezzen LAPSZEMLÉNKRE, hogy minden
lapszámunk webes megjelenésekor értesíthessük Önt!

 
2021. február – március
Játék-pályázat
Fejtse meg weboldalunkon biorejtvényünket és küldje el nekünk!
Aktuális
Kedves Olvasó! Világméretű, életünk sok területére kiható változásokat indított el a COVID-19-világjárvány. Tudjuk, tapasztaljuk, hogy már nem csupán a koronavírus elleni védekezésről van szó, hanem annál sokkal többről. Amit és ahogy eddig tettünk, az gyakran már nem elég!
Hoffer Adrienne
Bár a világsajtóban, s főleg a tudományos szaklapokban naponta özönlenek az újabb adatok, kutatási eredmények, igyekeztünk röviden összefoglalni az épp most aktuális információkat, kitérve a különböző mutációkra, azok veszélyességére, valamint a vírus szervezetre gyakorolt egyes hatásaira.
A COVID-19 világjárvány jelentős különbséggel érinti a két nemet, derül ki egy nemzetközi kutatásokat összefoglaló oldalon – globalhealth5050.org – közzétett statisztikákból.
Idén, a tavasz közeledtével nem csak a szokásos tél végi fáradtsággal és lehangoltsággal kell megküzdenünk, hiszen életünket immár egy éve meghatározza a bezárkózás és a folytonos védekezés. Ki kisebb, ki nagyobb veszteségekkel a háta mögött – a megszokott regenerálódási lehetőségek beszűkülése ellenére – igyekszik kitartani. Cikkemben ehhez a kitartáshoz szeretnék hozzájárulni néhány olyan, többnyire pszichológiai módszer ismertetésével, melyek erőforrásként szolgálhatnak addig is, amíg újra nyithatunk majd egymás és a világ felé.
Illés Szilvia
COVID és gyermek
A köztudatban elterjedt vélemény szerint a koronavírus gyerekeknél teljesen ártalmatlan, ám ez nem minden esetben igaz!
A gyermekek jelentős része rendszeresen jár közösségbe, ráadásul a fertőzések könnyebben terjednek közöttük, mint a felnőtt lakosság körében. Milyen tüneteket figyeljünk esetükben? Miben tér el a COVID-19-fertőzés lezajlása a felnőttek és a gyerekek esetében?
Onkológia
A Magyar Rákellenes Liga figyelemfelhívását adjuk közre érintett olvasóink számára, hangsúlyozva, hogy a koronavírus-járvány idején – a számukra kiemelten fontos vírusvédelmi intézkedések mellett – ne szorítsák háttérbe állapotuk nyomon követését, a szükséges kezeléseket, illetve megelőzésként az alábbi 8 figyelmeztető jelre történő odafigyelést.
Magyar Rákellenes Liga
Sokan keressük azokat a természetes hatóanyagokat, melyek immunrendszerünket erősítve védik a szervezetet, mind a daganatok képződése ellen, mind az esetleges fertőzésekkel, parazitákkal szemben.
Dr. Kristóf Margit
Prevenció
A koronavírus pandémia kapcsán a vizsgálatok fókuszába kerültek azok a vitaminok, nyomelemek, gyógynövények és egyéb készítmények, melyek erősíthetik az immunrendszer védő funkcióit és csökkenthetik a gyulladásos citokinek szintjét.
Dr. Pápay Zsófia, Ph.D.
Védekezőrendszerünk folyamatos terhelésnek van kitéve, testünk folyton küzd a káros környezeti hatások ellen, különösen most, a hűvös tél végi időben, az egészségünket fenyegető vírusfertőzések közepette. Ez kimerítheti immunrendszerünket, és megjelennek az alacsony életerő, az „ódzsasz” szimptómái.
A közelmúltban megnövekedett az érdeklődés az olyan, könnyen beszerezhető hatóanyagok iránt, melyeket a szakértők hatékonynak találtak a COVID-19 fertőzéssel szembeni védekezés szempontjából. Az ősz folyamán slágertémának számító, könnyedén hozzáférhető D-vitamin térhódítása után újabb, eddig teljesen más arcáról ismert hatóanyagról tudtunk meg olyan érdekességeket, amelyek egészségünk javára válhatnak.
Szabó László
A koronavírus kapcsán számos kérdés merül fel a krónikus betegséggel, immunhiánnyal vagy autoimmun betegséggel élők részéről, melyeket érdemes tisztáznunk.
Dr. Kádár János
Terápia
Köhögés, tüsszögés, nátha, láz… – egy évvel ezelőtt ezek még teljesen ártalmatlan tünetnek számítottak, ám most, a pandémia idején komoly pánikra ad okot, ha valamelyiket magunkon vagy környezetünkben valakin észleljük. Nem árt tudnunk, hogyan különböztethetjük meg az egyes betegségeket és melyik esetén mit tegyünk.
Dr. Moric Krisztina
Sok kutatás hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a SARS-CoV-2 fertőzöttekben gasztrointesztinális tünetek is megjelennek, a betegség súlyosabb lefolyására számíthatunk. Ugyanakkor a tünetmentes fertőzötteknél is lehet aktív fertőzés a bélben – székletük még a gyógyulás, s a negatív teszt után is fertőzőképes maradhat.
A COVID-19-fertőzésen átesett személyek közel fele számolt be arról, hogy a betegség alatt rosszabbodott a korábban is meglévő fülcsengése. Szakemberek szerint a kedvezőtlen hatás nemcsak a vírusfertőzés, hanem a járvány miatt gyökeresen megváltozott életmód következménye is lehet.
Dr. Fülöp Györgyi
Koronavírus-fertőzést követően a tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkező egyének is gyakran számolnak be hirtelen kialakuló ízérzés- és szaglásvesztésről. Ez a fertőzés lezajlását követően legtöbbször két hét alatt megszűnik, de hosszabb ideig, akár hetekig is tarthat, sőt az esetek egy részében megmaradhat.
Dr. Augusztinovicz Mónika
A járványhelyzet miatt egyre többen küzdenek a szorongás és a stressz tüneteivel. A fel nem dolgozott belső feszültségek a légúti betegségek tüneteit is felerősítik, sőt az immunrendszer működését is gyengítik!
Dr. Révay Edit
Szövődmények
Már a koronavírus-fertőzés második hullámából is sokan felépültek, de jelentős azok száma, akik a „gyógyulást” követő hetekben, hónapokban sem nyerik vissza korábbi egészségüket, erőnlétüket; az ő hétköznapjaikat továbbra is különféle tünetek kísérik.
Dr. Müller Gábor
A koronavírus-fertőzés rövid és hosszú távú hatásairól szinte napról napra derülnek ki új információk. Számos vizsgálat támasztja alá, hogy a vírusfertőzésből felépült pácienseknél akár hetekkel, hónapokkal később is jelentkezhetnek a szívkárosodás tünetei.
Dr. Vaskó Péter
A koronavírus-fertőzés az esetek többségében – 80% körül – enyhe tünetekkel zajlik. Súlyosabb, kórházi kezelést is igénylő tünetek főként az idősebb vagy a krónikus – elsősorban magas vérnyomással vagy cukorbetegséggel élő – betegek és az elhízottak körében fordulnak elő.
Dr. Tárnok Ildikó
Reumatológia
Már fiatalon is előfordul, középkorúaknál gyakoribb, 60 felett viszont már minden második ember szenved valamilyen ízületi probléma miatt. Mivel gyógyszerekkel az elváltozások jó része legfeljebb csak tünetmentessé tehető, érdemes megismernünk és alkalmaznunk néhány kiegészítő, alternatív módszert is.
Dr. Balaicza Erika
Ha a tavasz közeledtével úgy döntöttünk, hogy elég a bezártságból, az ülő életmódból és a plusz kilókból, mielőtt belevágnánk az egyre nagyobb terhelést jelentő edzésekbe, testileg és lelkileg készítsük fel magunkat erre – különösen, ha a tél folyamán inaktív életmódot folytattunk!
Dr. Páll Zoltán
Dietetika
Tudományosan bizonyított tény, hogy fogyókúra esetén az alacsony szénhidráttartalmú diéta rendkívül hatékony. Mégis előfordul, hogy a fogyás abbamarad a kívánt testsúly elérése előtt.
Manapság egymásnak igencsak ellentmondó információözön zúdul ránk a zsírokkal, olajokkal kapcsolatban. Sokan az elhízásért – tévesen – a zsíradékokat okolják, és messze elkerülik őket, pedig fogyasztásuk valójában nélkülözhetetlen az egészséghez. Nem mindegy azonban, mit és hogyan használunk.
Szokatlanul nehéz év van mögöttünk, így nem is csodálkozhatunk, hogy már tél végén ránk tör a tavaszi fáradtság. A sokaknál február eleje óta jelentkező kimerültség, aluszékonyság, ingerültség okát a szakemberek a pandémia okozta nehézségekkel, a fényviszonyok változásából eredő hormonális átrendeződéssel, illetve esetenként tápanyaghiányos étrendünkkel magyarázzák.
Gyakori jelenség, hogy a cöliákia (lisztérzékenység) okozta rossz felszívódás miatt az érintett sovány testalkatú: kissé felpuffadt, előre domborodó hassal. A gluténmentes étkezésre átállva a szervezet regenerálódik, és a helytelenül alkalmazott „mentes” étrend miatt akár jelentős túlsúly is keletkezhet, amit érdemes megelőznünk.
Rajcsik Enikő
Fókuszban
Ne csak azért fogyókúrázz, diétázz, hogy szebb legyél, hanem, hogy erősebb legyen az immunrendszered és normál módon működjön az anyagcseréd! Mivel kezd? Vastagbél salaktalanítással, májméregtelenítéssel, fehérje-, rost- és vitamindús étkezéssel!
Tihor Herczeg Kyra
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk
 
 
Partnerünk:
HerbaHáz - az egészség áruháza - Több mint 10000 termék egy helyen!