COVID után hónapokig maradhat a kimerültség

Már a koronavírus-fertőzés második hullámából is sokan felépültek, de jelentős azok száma, akik a „gyógyulást” követő hetekben, hónapokban sem nyerik vissza korábbi egészségüket, erőnlétüket; az ő hétköznapjaikat továbbra is különféle tünetek kísérik.

Mivel e jelenség most válik igazán érzékelhetővé, egyre több kutatás foglalkozik az okok felderítésével.

A Jama című szaklapban publikáltak egy olasz tanulmányt, mely megállapítja, hogy a kórházban kezelt és kigyógyult betegek 87%-ának még 2 hónap múlva is legalább egy tünete megmaradt.

A Center for Disease Control and Prevention (CDC) szervezet a nem kórházban kezelt koronavírusos betegek 35%-áról állapította meg, hogy még 2-3 hét múlva sem állt helyre teljesen az egészségük.

A CDC tovább frissítette tudástárát, kutatásait kiterjesztette a hosszú távú hatások megfigyelésére. Nyilvánvalóvá vált, hogy a koronavírus a tüdőn kívül még számos szerv működésére hatással van, így a fertőzés többféle módon érintheti a szervezetet.

Miközben a legtöbb beteg felépülése után vissza tud térni normál életviteléhez, munkájához, igen sokan hetekkel, sőt hónapokkal később is küzdenek bizonyos nehézségekkel. Mindez igaz azokra is, akiknek csak enyhe tüneteik voltak a betegség akut szakaszában.

A CDC tudástárában a leggyakrabban jelentett hosszú távú tünetek: l kimerültség l légszomj l köhögés l ízületi fájdalom l mellkasi fájdalom.

További, ritkábban előforduló panaszok:

  • koncentrációs nehézség,
  • fejfájás,
  • depresszió,
  • izomfájdalom,
  • fel-felszökő láz,
  • erős szívdobogásérzés.

A koronavírus esetenként komolyabb szövődményekkel is járhat: tüdőfunkciós probléma, akut vesebetegség, alvászavarok, komoly hangulatzavarok, szív- és érrendszeri panaszok. Ezek előfordulási gyakoriságát és arányát a kutatók folyamatosan elemzik.

Azoknak, akiket e nehezen múló szövődmények érintenek, ajánlott részt venniük egy COVID utáni kivizsgáláson.

Dr. Müller Gábor
kardiológus szakorvos
kardiokozpont.hu

Share
 
   
Nyomtatóbarát verzió Ismerősnek ajánlom Híreink
Lapszemlére feliratkozás Hasznos linkek Orvost Keresek
Vissza Fel Kezdőlap Rólunk